x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

03 Ian 2007   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE

RULADA CU PIURE DE TELINA
Ingrediente: un kilogram telina, trei cartofi, 500 g carne de vita, 500 g carne de pui, 4 oua, 5 linguri de pasta de rosii, 100 ml lapte dulce, ghimber murat, pesmet, sare, piper, rozmarin, ulei de floarea-soarelui, marar
1 Carnea de vita si cea de pui se spala, se dau prin masina de tocat, se condimenteaza cu sare si piper.
2 Se prajeste in ulei incins, apoi se lasa sa se raceasca. Ouale ramase se bat cu o furculita, se presara sare si piper, se impart in doua si se prajesc.
3 Se scot pe o farfurie, se asaza carnea prajita si se ruleaza. Se dau prin ou si pesmet, apoi se prajesc in ulei incins.
4 Telina si cartofii se curata de coaja si se taie cuburi. Se pun la fiert in apa fierbinte, in care s-a adaugat o lingurita de sare. Cand sunt fierte, se scot din apa si se pun intr-un bol.
5 Se adauga doua linguri de ulei, laptele dulce, se condimenteaza cu sare si piper. Pasta de rosii se amesteca bine cu putina apa, sare, piper, 3 linguri de ulei si se fierbe.
6 Se serveste totul fierbinte, alaturi de ghimberul murat si rozmarinul tocat.
Sfat: In locul rozmarinului se poate folosi marar. Bautura: Muscat Ottonel
RULOURI DE BACON
Ingrediente: 8 felii de bacon, 150 g branza de vaci, 100 g branza de burduf, 100 ml smantana, o lingura de mustar, o jumatate de lingurita de curry, sare, piper, rozmarin, rosii cherry, masline, salata de legume, maioneza
1 Branza de vaci se amesteca bine cu branza de burduf, praful de curry, sarea si piperul.
2 Rozmarinul se spala, se toaca marunt si se presara peste branza. Se adauga smantana si se amesteca totul.
3 Feliile de bacon se ung cu mustar intr-un strat subtire, se umplu cu pasta de branza si rozmarin, se ruleaza si se pun pe un platou.
4 Daca nu stau rulate se pot prinde la mijloc cu o scobitoare. Se acopera cu folie alimentara si se introduc la rece pentru zece minute.
5 Se servesc apoi cu rosiile cherry taiate felii si maslinele cu sau fara samburi.
Sfat: Se pot consuma alaturi de o salata de legume cu maioneza. Bautura: Feteasca Neagra
MUSCHI DE VITA LA CUPTOR
Ingrediente: 800 g muschi de vita, 800 g cartofi, 250 g caise uscate, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, 350 ml coniac, o lingurita de boia dulce, o portocala, rozmarin, stafide
1 Muschiul de vita se spala, se cresteaza din loc in loc si se pune intr-un castron. Se toarna deasupra 200 ml de coniac, se acopera cu folie alimentara si se da la rece.
2 Caisele se spala cu apa rece, se pun in restul de coniac si sucul de la o portocala. Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie in felii rotunde.
3 Se pun intr-un castron si se spala in apa rece ca sa mai dispara din amidon. Se incinge ulei intr-o cratita si se prajesc pe rand. Se scot din ulei si se lasa intr-un castron.
4 Muschiul de vita se scoate din castron, se presara boiaua dulce, sarea si piperul, se pune intr-o tava tapetata cu folie de aluminiu si se toarna deasupra putin ulei.
5 Se adauga o ramurica de rozmarin, se acopera cu folie de aluminiu si se introduce tava in cuptor. Se verifica din cand in cand ca sa nu se arda. Se serveste fierbinte, alaturi de feliile de cartofi si caise.
Sfat: Putem adauga si stafide albe si negre. Bautura: Cabernet Sauvignon
SNITEL CU FULGI DE PORUMB
Ingrediente: doi piepti de pui, 3 oua, 200 g fulgi de porumb, 150 ml maioneza, 75 g mustar picant, o lingurita de boia dulce, o jumatate de lingurita de praf de curry, salata, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, cimbru, castraveti murati
1 Ouale se bat bine cu o furculita, apoi se condimenteaza cu sare, piper, praf de curry si boia dulce.
2 Pieptii de pui se spala, se dezoseaza si se taie in felii. Se bat putin cu ciocanul de snitele, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se pun pe o farfurie.
3 Se incinge ulei intr-o cratita, se trec feliile de carne prin oua, apoi prin fulgii de porumb pusi pe o farfurie. Se asaza in cratita si se lasa sa se prajeasca.
4 Se scot si se pun pe un servet absorbant, ca sa dispara uleiul in exces. Maioneza se amesteca bine cu mustar, cimbru proaspat sau uscat, sare si piper dupa gust.
5 Salata se spala si se pune pe farfurii. Snitelele se servesc fierbinti sau reci, alaturi de sosul de maioneza si mustar.
Sfat: Se pot servi cu garnitura de castraveti murati. Bautura: Feteasca Regala

PREPARATE DIN PESTE

FILE DE COD PANE
Ingrediente: 800 g telina, 800 g fileuri de cod, 150 ml lapte, o gulie, doua ridichi albe, 6 linguri de pasta de rosii, 3 oua, faina, sare, piper, doua lamai, o lingurita de boia dulce, 4 linguri de ulei de masline, ulei de floarea-soarelui, patrunjel, boia iute
1 Telina se curata de coaja, se spala si se taie in cuburi. Se pune la fiert si, cand este aproape fiarta, se adauga gulia curatata de coaja si taiata cubulete.
2 Se pune intr-un castron, se paseaza cu un mixer, se adauga laptele dulce si uleiul de masline. Se condimenteaza cu sare si piper, se amesteca, apoi se acopera castronul cu un capac ca sa stea la cald.
3 Fileurile de peste se spala, se stropesc cu suc de lamaie, apoi se condimenteaza. Se trec prin faina, prin ouale batute cu o furculita, apoi iar prin faina. Se prajesc in ulei incins si se pun pe un servet de hartie absorbant, ca sa se reduca uleiul in exces.
4 Pasta de rosii se condimenteaza, se amesteca bine cu boiaua dulce, putin ulei si se fierbe.
5 Fileurile se servesc fierbinti, alaturi de feliile de lamaie si ridichiile albe, presarate cu patrunjel tocat.
Sfat: Boiaua dulce se poate inlocui cu boia iute. Bautura: Chardonnay
FILE DE RECHIN CU SPARANGHEL
Ingrediente: 4 fileuri de rechin congelate, 400 g sparanghel, doi cartofi, ulei de masline, sare, piper, o jumatate de lingurita de pudra de ghimbir, oregano, doua limete, praf de curry
1 Sparanghelul se fierbe in apa fierbinte, in care s-a adaugat putina sare.
2 Fileurile de rechin se decongeleaza si se pun pe un servet de hartie absorbant. Intr-un castron se amesteca uleiul de masline, sucul de limete, pudra de ghimbir, sarea si piperul.
3 Se tapeteaza o tava cu folie de aluminiu, se trec fileurile de rechin prin amestecul din castron si se asaza in tava. Se introduce tava in cuptor si se lasa pana cand fileurile s-au schimbat la culoare.
4 Cartofii se curata de coaja si se fierb. Cand sunt gata se paseaza, se amesteca bine cu ulei de masline, sare si piper. Se adauga cate putin din apa in care au fiert, pana cand devine totul ca un sos.
5 Se amesteca bine cu oregano tocat si se lasa acoperit zece minute. Fileurile de rechin se servesc acompaniate de sparanghelul cald, sosul de cartofi si oregano tocat.
Sfat: In sosul de cartofi se poate adauga si praf de curry. Bautura: Pinot Gris
MACROU CU SOS DE HREAN
Ingrediente: 600 g cartofi, doua oua, 150 g branza telemea, 100 g cascaval afumat, 4 bucati de macrou afumat, sos de hrean, sare, piper, faina, salata lollo rossa, o lamaie, o lingurita de boia dulce, doua linguri de seminte de susan, ulei, marar, curry
1 Cartofii se curata de coaja, se spala si se dau pe razatoare. Se pun intr-o strecuratoare si se preseaza cu mana ca sa se scurga apa lasata.
2 Se amesteca intr-un castron impreuna cu branza si cascavalul date pe razatoare, ouale batute cu o furculita, sarea si putin piper.
3 Se adauga boiaua, praful de curry si semintele de susan. Se amesteca totul pana cand rezulta o crema mai groasa, se formeaza mingiute si se dau prin faina.
4 Se prajesc in ulei incins, apoi se scot pe un servet absorbant.
5 Pestele afumat se taie in bucati mai mici sau pe jumatate.
6 Se curata de oase, se asaza pe farfurii alaturi de frunze de salata, felii de lamaie si mingiutele de cartofi. Se serveste totul cu sosul de hrean.
Sfat: In mingiutele de cartofi se poate adauga si marar tocat. Bautura: Sauvignon Blanc
SALATA CU SURIMI
Ingrediente: 200 g surimi, 200 g naut, 150 g morcovi baby, salata bowl, 200 ml smantana, doua linguri de mustar, o jumatate de lingurita de praf de curry, sare, piper, ulei de masline, o limeta, marar, crevete
1 Nautul se pune la inmuiat cu o seara inainte. Se lasa apoi la fiert in apa fierbinte pana cand coaja a cazut si boaba este moale.
2 Se scoate din apa si se trece printr-un jet de apa rece. Se pune intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga.
3 Se fierbe putina apa si se oparesc bucatile de surimi. Se lasa sa se raceasca, apoi se taie in cuburi. Morcovii se fierb, se racesc si se pun peste surimi.
4 Se adauga boabele de naut, salata bowl, se condimenteaza cu sare, piper si se amesteca. Se toarna putin ulei de masline si sucul de limeta, mararul spalat si tocat.
5 Smantana se toarna intr-un castron, se adauga mustarul, praful de curry, sarea si piperul. Se amesteca totul si se serveste alaturi de salata.
Sfat: In salata se mai pot adauga si crevete decorticate fierte. Bautura: Traminer

PREPARATE DIN LEGUME

PLICULETE CU MASLINE
Ingrediente: 300 g branza de vaci, 200 g masline feliate, 500 g faina, 25 g drojdie, 300 ml apa, 3 oua, doua linguri de ulei de masline, sare, piper, marar, rozmarin, ardei capia, ulei de floarea-soarelui
1 Drojdia se dizolva in putina apa, se adauga o lingurita de sare si o lingura de faina. Se amesteca, se acopera cu un servet si se lasa sa dospeasca.
2 Se toarna apoi deasupra fainii, se adauga uleiul si apa. Se framanta totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se acopera cu un servet si se tine la dospit.
3 Branza de vaci se amesteca bine cu sare, piper si masline. Se presara mararul spalat si tocat, se adauga doua oua, se amesteca si se lasa zece minute.
4 Se intinde o foaie din aluat si se asaza pe jumatate din foaie, din loc in loc, gramajoare de branza.
5 Se acopera cu cealalta jumatate de foaie, se decupeaza rondele in locurile unde sunt gramajoarele si se asaza intr-o tava unsa cu ulei. Se ung cu oul ramas, se introduce tava in cuptor si se coc.
Sfat: Se mai pot adauga ardei capia si rozmarin tocat. Bautura: Merlot
SALATA DE CIUPERCI CU OUA
Ingrediente: 400 g broccoli, 450 g varza de Bruxelles, 150 g morcovi baby, 4 oua, o legatura de ceapa verde, patrunjel, 5 rosii, sare, piper, ulei de masline, o lamaie, cartofi fierti, sos de maioneza
1 Ouale se fierb in apa cu sare ca sa nu se sparga in timpul fierberii. Se curata de coaja, se lasa sa se raceasca, apoi se taie in felii.
2 Broccoli, varza de Bruxelles si morcovii se fierb, se pun intr-o strecuratoare si se lasa sa se raceasca.
3 Daca buchetelele de broccoli sunt prea mari se taie in bucati mai mici.
4 Ceapa verde se spala, se taie bucati si se pune intr-un castron. Se adauga legumele fierte, rosiile taiate felii, sarea si piperul dupa gust.
5 Se toarna deasupra putin ulei de masline si sucul de lamaie. Se presara patrunjel, se amesteca, apoi se adauga feliile de oua, se pune salata in castroane si se serveste.
Sfat: Se pot adauga cartofi fierti sau sos de maioneza. Bautura: Feteasca Neagra
SALATA CALDA CU LEGUME
Ingrediente: 200 g broccoli, 250 g conopida, doi ardei capia rosii, doi ardei capia galbeni, 250 g ciuperci, 100 g sparanghel, o salata, 100 g alune, sare, piper, ulei de masline, doua limete, sos de soia
1 Conopida si broccoli se spala, se rup in buchetele mai mici si se pun la fiert in apa fierbinte in care s-a adaugat o lingurita de sare. Cand sunt fierte se scot intr-o strecuratoare.
2 Sparanghelul se fierbe separat, apoi se scoate si se taie in bucati mai mici. Ardeii capia se spala, se curata de seminte si se taie felii subtiri.
3 Ciupercile se curata de pielita, se spala si se feliaza.
4 Se incinge ulei intr-o cratita si se pun toate legumele. Se condimenteaza cu sare, piper si se lasa sa se caleasca.
5 Cand sunt aproape gata, se toarna deasupra sucul de la limete si se mai tin cinci minute pe foc. Se scot apoi cu o paleta, se pun in castroane, se adauga frunzele de salata si alunele, apoi se servesc.
Sfat: Cand se calesc legumele se poate adauga si sos de soia. Bautura: Tuica
SUFLEU DE CONOPIDA
Ingrediente: un kilogram conopida, 3 dovlecei, o tulpina de praz mai mare, 250 g branza telemea, 4 linguri de smantana, 5 oua, doua linguri de suc de lamaie, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, unt, oregano, parmezan
1 Conopida se pune la fiert in apa fierbinte in care s-a adaugat o lingurita de sare si sucul de lamaie. Se scurge de apa, se lasa sa se raceasca si se taie in bucati mai mici.
2 Dovleceii si prazul se curata, se spala si se taie in felii subtiri. Se incinge putin ulei intr-o tigaie si se calesc legumele pana cand se inmoaie.
3 Se pun intr-un castron si se lasa la racit. Galbenusurile se mixeaza cu putina sare pana cand isi dubleaza volumul, se adauga piper dupa gust, branza telemea taiata cubulete, oregano tocat, dovleceii, prazul si conopida.
4 Se amesteca totul si se acopera cu un capac. Albusurile se mixeaza pana nu mai cad de pe bratele mixerului si se varsa peste compozitia din castron.
5 Se amesteca usor cu o lingura de lemn, apoi se varsa compozitia intr-o tava tapetata cu unt. Se introduce tava in cuptor si se coace sufleul.
Sfat: In loc de branza telemea se poate folosi parmezan. Bautura: Perla

PREPARATE DULCI

FURSECURI CU PORTOCALE
Ingrediente: un borcan cu gem de portocale, 500 g faina, 200 g zahar tos, trei oua, 250 g unt, sare, coaja de portocala, esenta de portocala, doua pliculete de zahar vanilinat, jumatate de pliculet cu praf de copt, o lingura de cafea macinata, menta
1 Praful de copt se dizolva intr-un pahar cu o lingura de suc de portocale. Ouale se amesteca bine cu zaharul tos, zaharul vanilinat si un varf de cutit de sare. Se mixeaza totul pana cand isi dubleaza volumul.
2 Se adauga untul, praful de copt dizolvat, coaja si esenta de portocala. Se presara cafeaua macinata si se toarna totul peste faina.
3 Se amesteca pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se infasoara in folie alimentara si se introduce la rece pentru 20 de minute.
4 Se scoate din frigider, se intinde o foaie si se decupeaza cerculete egale la numar. Se pune gem pe jumatate din ele, se acopera cu cealalta jumatate si se cresteaza.
5 Se asaza intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt prajituri sau unsa cu unt. Se introduce tava in cuptor si se coc fursecurile.
Sfat: In aluat se poate adauga si menta tocata. Bautura: Busuioaca de Bohotin
FURSECURI CU CIOCOLATA
Ingrediente: 4 oua, 150 g faina, 100 g unt, 100 g samburi caju, 150 g zahar tos, doua linguri de lapte dulce, un cub de ciocolata de menaj neagra, o lingurita de praf de copt, sare, doua pliculete cu zahar vanilinat, esenta de rom, coaja de portocala
1 Ciocolata se topeste si se lasa sa se raceasca. Untul se pune intr-un castron impreuna cu ciocolata, zaharul tos, zaharul vanilinat, esenta de rom si putina sare.
2 Se adauga praful de copt, laptele, ouale si se mixeaza totul pana cand rezulta o crema. Se toarna peste faina si se amesteca pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
3 Se acopera cu folie alimentara si se da la rece pentru 30 de minute.
4 Aluatul se imparte in bucati egale, li se da forma de fitile si se preseaza pe mijloc cu dintii unei furculite. Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt prajiturile, se taie fursecurile cu un cutit si se asaza in tava.
5 Se introduc fursecurile in cuptor si se coc. Se pot servi atat fierbinti cat si reci.
Sfat: Se mai pot adauga si coaja rasa de portocala si samburi caju. Bautura: Lapte cu cacao
RULADA CU BOMBOANE
Ingrediente: 400 g faina, 250 g zahar tos, 3 oua, 150 g unt, o portocala, o jumatate de pliculet cu praf de copt, doua pliculete cu zahar vanilinat, sare, 150 g bomboane colorate, esenta de portocale, menta
1 Portocala se spala, se sterge cu un servet, apoi se da pe razatoarea cu ochiuri mici.
2 Faina se amesteca bine cu un varf de cutit de sare si praful de copt. Ouale se omogenizeaza cu zaharul tos si zaharul vanilinat, esenta si sucul de portocala.
3 Se adauga untul, se amesteca si compozitia rezultata se toarna peste faina. Se adauga bomboanele si se amesteca totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se acopera cu folie alimentara si se introduce la rece pentru 30 de minute.
4 Se imparte apoi in bucati egale, li se da forma de rulada si se asaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
5 Se introduce tava in cuptor si se coc. Se taie in felii, dupa ce s-au racit, ca sa nu ramana ruladele crude.
Sfat: In compozitie se poate adauga si menta tocata. Bautura: Suc de fructe
CATAIF CU FRISCA
Ingrediente: 600 g fidea, 350 g zahar tos, 350 ml apa, 600 ml frisca lichida, 150 g unt, doua pliculete cu zahar vanilinat, o sticluta cu esenta de rom, un mango, 75 g fistic, 75 g migdale, 150 ml lichior de cafea, coacaze rosii, menta, alune de padure
1 Fideaua se asaza intr-o tava patrata sau rotunda si deasupra ei se toarna untul topit si racit.
2 Se introduce tava in cuptor si se lasa pana cand fideaua devine maronie la suprafata. Se scoate tava din cuptor si se tine la racit.
3 Apa se amesteca bine cu zaharul tos si se pune la fiert. Dupa ce incepe sa fiarba se mai lasa zece minute, apoi se ia de pe foc. Se adauga zaharul vanilinat si romul, se acopera cu un capac si se lasa la racit.
4 Cand este rece se adauga lichiorul de cafea si se amesteca. Acest sirop se toarna peste fideaua din tava si se lasa pana cand il absoarbe pe tot.
5 Se presara migdale si fistic tocat, se unge cu frisca deasupra, se asaza coacazele si menta spalate. Se introduce la rece, apoi se taie in bucati egale si se serveste.
Sfat: Se pot adauga alune de padure tocate marunt si un mango feliat. Bautura: Cafea

×