PREPARATE DIN CARNE
LASAGNA CU CARNE DE VITA
|
Ingrediente:
o cutie cu foi de lasagna, un kilogram carne de vita, 3 rosii, doua cepe,
3 catei de usturoi, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, parmezan,
busuioc, nucsoara
|
1 Carnea se spala, se taie in cuburi, apoi se toaca.
2 Ceapa si cateii de usturoi se curata de foi si se toaca marunt, iar rosiile se dau pe razatoare si se pun intr-un castron.
3 Se incinge putin ulei intr-o tigaie, se adauga ceapa si usturoiul si se lasa pana incep sa fie sticloase. Se adauga carnea si se caleste.
4 Cand compozitia este pe jumatate calita, se pun rosiile si jumatate de pahar cu apa. Se condimenteaza cu sare si piper, apoi se lasa sa fiarba pana cand carnea este gata, iar sosul format a scazut la jumatate.
5 Foile de lasagna se fierb in apa fierbinte, in care s-a adaugat un varf de cutit cu sare.
6 Se scot foile din apa, se clatesc cu apa rece, apoi se incepe alternarea foilor cu carnea tocata. Se servesc calde, presarate cu parmezan si busuioc tocat.
|
Sfat: In sosul de carne se poate adauga si nucsoara macinata.
Bautura: Cabernet Sauvignon
|
|
VARZA CU CEAFA AFUMATA
|
Ingrediente:
doua kilograme de varza cruda, 400 g ceafa de porc afumata, doua cepe, 500 g rosii, doi ardei grasi, o jumatate de pahar cu bors, sare, boabe de piper, ulei de floarea-soarelui, doua foi de dafin, patrunjel, marar
|
1 Varza se spala si se toaca in fasii subtiri. Cepele se curata de foi si se spala, apoi se taie pestisori.
2 Se incinge ulei intr-o cratita, se adauga ceapa si se caleste. Cand a devenit sticloasa, se pun varza si ardeii taiati felii. Se toarna un pahar cu apa si se lasa sa fiarba.
3 Se pun apoi rosiile curatate de coaja si pasate, borsul si un pahar cu apa (daca mai este nevoie). Se adauga foile de dafin, boabele de piper si sarea dupa gust.
4 Se lasa sa fiarba si, cand sunt pe jumatate fierte, se pune ceafa de porc taiata cuburi sau fasii.
5 Se introduce cratita in cuptor si se lasa sa scada un pic varza.
Se serveste fierbinte, presarata cu patrunjel tocat.
|
Sfat: Pe langa patrunjel putem folosi si marar proaspat tocat.
Bautura: Pinot Noir
|
|
FRIPTURA CU SOS DE PORTOCALE
|
Ingrediente:
un kilogram muschi de porc, 3 portocale, o rodie,
sare, piper, 150 g zahar tos, ulei de masline,
200 g alune, rozmarin
|
1 Muschiul de porc se spala, se cresteaza pana la jumatate sub forma de felii, apoi se condimenteaza cu sare si piper.
2 Se asaza intr-o tava, se toarna deasupra ulei de masline si se adauga un pahar cu apa. Se lasa in cuptor pana cand este gata. Daca este nevoie, se mai adauga apa.
3 Portocalele se taie pe jumatate si se preseaza pentru a obtine sucul.
4 Se varsa sucul intr-un ibric, se adauga zaharul tos, sucul de la o jumatate de rodie si se lasa sa fiarba pana cand scade si se ingroasa un pic.
5 Se scoate muschiul din cuptor, se taie feliile pana la capat, apoi se servesc cu sosul de portocale, samburii de la jumatatea de rodie ramasa si alunele sfaramate.
|
Sfat: Carnea se poate condimenta si cu rozmarin tocat.
Bautura: Feteasca Neagra
|
|
FRIGARUI DE CARNATI CU MERE
|
Ingrediente:
300 g carnati pentru bere, doua piepturi de pui, 3 mere,
doua cutii cu rosii in suc propriu, sare, piper, ulei de masline,
cimbru, ciuperci
|
1 Rosiile se paseaza si se pun impreuna cu sucul din cutii intr-o cratita.
2 Se adauga putin ulei de masline, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se lasa sa fiarba pana cand se ingroasa sosul.
3 Piepturile de pui se curata de piele si se dezoseaza, apoi se taie in cuburi. Merele se spala, se curata de cotoare si se taie in felii.
4Se incepe alternarea pe frigarui a carnatilor, feliilor de mere si a cuburilor de pui. Se ung cu ulei de masline, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se presara cimbru uscat.
5Se asaza intr-o tava si se introduc la cuptor. Sunt gata cand cuburile de pui au devenit albe si pot fi patrunse cu dintii unei furculite.
6Se servesc cu sosul de rosii, amestecat cu cimbru uscat sau proaspat.
|
Sfat: La frigarui se mai pot adauga si ciuperci crude.
Bautura: Merlot
|
|
PREPARATE DIN PESTE
BUSEURI CU PESTE
|
Ingrediente:
un pachet de foitaj, 500 g file de cod, 200 g varza de Bruxelles,
o jumatate de conopida, un ou, sare, piper, ulei de masline,
o lamaie, patrunjel, mazare |
1 Fileurile de peste se spala, se fierb in apa fierbinte cu sare si piper. Se scurg apoi de apa, se curata de oase si se taie in bucatele mici.
2 Conopida si varza de Bruxelles se spala, se taie in bucatele si se fierb. Se pun intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga de apa.
3 Se incinge putin ulei intr-o tigaie, se calesc legumele circa cinci minute, apoi se scot si se asaza pe o farfurie.
4 Se procedeaza la fel si cu pestele, apoi se condimenteaza cu sare si piper, se stropesc cu putin suc de lamaie si se amesteca bine cu patrunjel tocat.
5 Foitajul se dezgheata, se taie cu un pahar in rondele egale ca numar, apoi se ung pe margini cu galbenus de ou si se suprapun.
6 Se umplu cu compozitia de legume si peste, se asaza intr-o tava stropita cu apa rece si se coc.
|
Sfat: In compozitie se poate adauga si mazare.
Bautura: Sauvignon Blanc
|
|
RAVIOLI CU PESTE
|
Ingrediente:
doua bucati de macrou, 500 g faina, 3 oua, 150 ml apa,
200 ml smantana, un borcan cu capere, o lamaie
sare, piper, patrunjel, busuioc
|
1 Pestii se curata, se eviscereaza, se taie in bucati mai mici si se spala. Se fierb, se asaza pe un platou ca sa se raceasca si se curata de oase.
2 Carnea obtinuta se amesteca bine cu sarea si piperul, se stropeste cu sucul de lamaie si se presara patrunjel tocat.
3 Ouale se amesteca bine cu apa, un varf de cutit cu sare si faina pana rezulta un aluat tare.
4 Se intinde o foaie subtire din aluat si pe jumatate din ea se asaza din loc in loc gramajoare din compozitia de peste.
5 Se acopera cu cealalta jumatate de aluat si se taie in patrate sau romburi cu o rola de patiserie sau un cutit.
6 Se fierb in apa pana cand ies la suprafata, apoi se servesc cu smantana, capere si patrunjel tocat.
|
Sfat: Putem inlocui patrunjelul cu busuioc.
Bautura: Chardonnay
|
|
VINETE UMPLUTE CU PESTE
|
Ingrediente:
4 vinete, un kilogram de peste, un ardei gras, 150 g cuscus, 3 rosii,
200 g branza telemea, o lingurita cu boia dulce, ulei de floarea-soarelui, sare, piper, busuioc, ceapa
|
1 Vinetele se spala, se taie pe jumatate si se scobesc in interior, pastrand o margine de un centimetru, ca sa nu iasa compozitia la copt.
2 Pestele se curata, se eviscereaza, se taie in bucati si se spala. Se fierbe cinci minute, se curata de oase si se da prin masina de tocat.
3 Cuscusul se opareste cu apa fiarta intr-o oala si se lasa sa se umfle acoperit cu o farfurie. Ardeiul se curata de seminte si se toaca cubulete.
4 Se amesteca pestele cu cuscusul, sarea si piperul dupa gust, boiaua dulce si miezul de la vinete tocat marunt. Se adauga doua linguri cu ulei si se amesteca.
5 Se umplu vinetele cu aceasta compozitie, se asaza intr-o tava si se toarna ulei.
6 Deasupra vinetelor se pun felii de rosie si se presara branza telemea rasa. Se servesc fierbinti, presarate cu busuioc tocat.
|
Sfat: In umplutura se mai poate adauga si ceapa tocata.
Bautura: Riesling Italian
|
|
|
RULOURI DE ALGE CU SURIMI
|
Ingrediente:
200 g orez, foi de alge, 150 g surimi, o legatura de ceapa verde,
sare, piper, sos de soia,
castraveti verzi
|
1 Orezul se spala cu apa rece, apoi se fierbe. Se pune intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga de apa. Se condimenteaza cu sare si piper, apoi se asaza intr-un castron.
2 Se pune apa intr-o oala si, cand incepe sa fiarba, se adauga bucatile de surimi. Se ia oala de pe foc si se lasa surimi in apa 5 minute. Se preseaza un pic ca sa se scurga apa si se pun pe o farfurie.
3 Se ia o foaie de alge, se asaza pe un prosop curat, se pune orezul pe o parte a foii si se asaza frunzele de ceapa.
4 Bucatile de surimi se pun intre foile de ceapa si se ruleaza foaia cu ajutorul prosopului. Se lasa sa stea rulat cinci minute, cat sa se inmoaie foaia de alge si sa nu se desfaca.
5 Se taie apoi in bucati egale si se serveste cu sosul de soia.
|
Sfat: In afara de ceapa putem folosi si castraveti verzi.
Bautura: Feteasca Alba
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
TOCANA CU SOIA
|
Ingrediente:
o punga de soia cuburi, 400 g fasole verde, 500 g rosii,
doi ardei grasi, o ceapa, sare, piper, ulei de floarea- soarelui,
o legatura de patrunjel, marar
|
1 Cuburile de soia se pun la inmuiat in apa fierbinte pentru zece minute, apoi se fierb impreuna cu putina sare si piper.
2 Se scot cu o spumiera si se lasa la scurs intr-o strecuratoare. Ceapa se curata de foi si se toaca, ardeii se curata de seminte si se taie cubulete.
3 Fasolea se taie in bucati mai mici si se fierbe in apa cu putina sare. Ceapa se pune la calit in putin ulei, se adauga ardeii si se calesc.
4 Cand ceapa este prajita, se pune fasolea, cuburile de soia si rosiile. Se condimenteaza cu sare si piper, se lasa sa fiarba pana cand sosul scade la jumatate.
5 Se adauga jumatate din legatura de patrunjel si se serveste. Cine doreste poate sa presare verdeata si in momentul servirii.
|
Sfat: In locul patrunjelului putem folosi marar.
Bautura: Tuica
|
|
SALATA DE VINETE
|
Ingrediente:
doua vinete, 250 g branza feta, salata bowl, o telina, un morcov,
un sfert de varza alba, o rodie, sare, piper,
ulei de masline, marar
|
1 Vinetele se spala, se taie in felii subtiri si se presara cu sare. Se lasa sa stea cinci minute, apoi se frig pe un gratar sau intr-o tigaie fara ulei.
2 Telina si morcovul se curata de coaja, se spala si se dau pe razatoarea cu ochiuri mici.
3 Varza se spala, se da pe razatoare sau se taie in fasii subtiri.
4 Se amesteca toate legumele, se adauga salata bowl, se condimenteaza cu sare si piper, se stropesc cu ulei si se pun pe farfurie.
5 Se presara deasupra branza feta sfaramata sau taiata cubulete si semintele de rodie.
6 Se serveste imediat sau se introduce la rece pentru 20 de minute.
|
Sfat: In salata se poate adauga si marar tocat.
Bautura: Palinca
|
|
SUPA DE LEGUME CU USTUROI
|
Ingrediente:
4 cartofi, doi morcovi, o ceapa, un ardei gras, o rosie, 100 g unt,
100 ml smantana, 5 catei de usturoi, sare, crutoane,
patrunjel, oregano
|
1 Cartofii si morcovii se curata de coaja, se spala si se pun pe o farfurie. Ceapa se curata de foi si se asaza langa cartofi.
2 Legumele se pun la fiert in apa fierbinte in care s-a adaugat putina sare, pentru gust.
3 Cand legumele sunt aproape fierte, se adauga jumatate de lingurita cu sare, rosia curatata de coaja si ardeiul curatat de seminte.
4 Se lasa sa fiarba toate legumele, apoi se scot din supa formata si se pun intr-un castron. Se mixeaza totul, adaugand din cand in cand din supa, astfel incat compozitia sa devina lichida.
5 Se adauga usturoiul pisat, untul si smantana. Se serveste fierbinte, presarata cu verdeata tocata si crutoane.
6 Daca supa nu se consuma imediat, nu se mai pune untul, ci se adauga doar in momentul servirii.
|
Sfat: Oregano poate fi inlocuit cu patrunjel.
Bautura: Horinca
|
|
TARTINE CU CREMA DE DOVLEAC
|
Ingrediente:
un kilogram de dovleac, 4 morcovi, o paine feliata, 100 g unt, doua linguri cu miere, o jumatate de lingurita cu pudra de scortisoara, o lingura cu pesmet, seminte de dovleac prajite, miezuri de nuca, menta, seminte de susan, mere
|
1 Se unge o tava cu jumatate din cantitatea de unt si se pun feliile de paine. Se introduce tava in cuptor si se coc.
2 Cand s-au rumenit pe o parte, se intorc si se introduc din nou in cuptor, ca sa se rumeneasca pe ambele parti. Se scot din tava si se lasa sa se raceasca pe un gratar.
3 Dovleacul si morcovii se curata de coaja, se taie in cuburi si se pun la fiert in apa rece.
4 Cand sunt fierte, se scot si se pun intr-o strecuratoare. Se paseaza, se amesteca bine cu untul ramas, pudra de scortisoara si mierea.
5 Se adauga pesmetul, semintele de susan si miezurile de nuca taiate marunt.
6 Se ung feliile de paine cu piureul de dovleac si morcovi, apoi se servesc presarate cu menta tocata.
|
Sfat: In piure mai putem adauga si mere pasate.
Bautura: Francusa
|
|
PREPARATE DULCI
CHEC DE CAFEA SI CAPSUNI
|
Ingrediente:
200 g capsuni, 5 oua, 180 g zahar tos, 190 g faina, doua linguri cu cacao, doua pliculete cu zahar vanilinat, o jumatate de pliculet cu praf de copt, esenta de rom, un varf de cutit cu sare, zahar pudra, miezuri de nuca
|
1 Galbenusurile se mixeaza impreuna cu zaharul tos si zaharul vanilinat pana cand isi dubleaza volumul.
2 Albusurile se amesteca bine cu sarea si se mixeaza pana cand nu mai cad de pe bratele mixerului.
3Se amesteca faina cu cacaua, esenta de rom si praful de copt, se toarna peste galbenusuri si se mixeaza.
4 Se adauga apoi albusurile, se amesteca bine cu o lingura si se toarna jumatate din compozitie intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
5Se asaza deasupra capsunile taiate felii, restul de compozitie si se introduce tava in cuptor.
6 Cand este gata, se scoate din tava, se lasa sa se raceasca, apoi se serveste presarat cu zahar pudra.
|
Sfat: In compozitie se mai pot adauga si miezuri de nuca pisate.
Bautura: Ceai de fructe
|
|
GUTUI UMPLUTE
|
Ingrediente:
un kilogram de gutui, o jumatate de dovleac pentru placinta, 50 g fulgi
de cocos, 200 g zahar tos, 50 g unt, doua pliculete cu zahar vanilinat,
pudra de scortisoara, menta, cuisoare
|
1 Dovleacul se spala, se curata de coaja si se taie in cuburi. Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga 150 g zahar, cuburile de dovleac si se lasa sa fiarba.
2 Se pun apoi intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga. Se amesteca bine cu fulgii de cocos, zaharul vanilinat si un varf de cutit cu scortisoara macinata.
3 Gutuile se curata de puf, se spala si se taie pe jumatate. Se curata cotoarele si in locul lor se pune putin unt.
4 Se presara zahar tos si pudra de scortisoara, se umplu cu piureul de dovleac, apoi se asaza intr-o tava si se introduc in cuptor.
5 Se lasa pana cand gutuile pot fi patrunse cu dintii unei furculite, se scot din tava si se servesc presarate cu menta tocata.
|
Sfat: In piureul de dovleac se pot adauga si cuisoare macinate.
Bautura: Busuioaca de Bohotin
|
|
TRANDAFIRI CU BRANZA SI STAFIDE
|
Ingrediente:
500 g faina, 500 g branza de vaci, doua oua, 25 g drojdie, 150 g zahar tos, 250 ml lapte, 150 g unt, 50 g stafide, o sticluta cu esenta de lamaie, doua linguri cu gris, sare, coaja rasa de lamaie, zahar pudra, menta, fructe confiate
|
1 Drojdia se dizolva in laptele dulce, se adauga 75 g zahar tos, sare si jumatate din esenta de lamaie. Se topesc 100 g unt si se adauga peste drojdia dizolvata.
2 Se toarna totul peste faina si se amesteca pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa sa dospeasca 30 de minute.
3 Branza se amesteca bine cu restul de zahar tos, esenta de lamaie ramasa si grisul. Se adauga coaja de lamaie, ouale si stafidele.
4 Se amesteca totul pana cand rezulta o crema pufoasa. Se intinde o foaie din aluat, se unge cu crema de branza si se ruleaza.
5 Se taie in rondele egale, se asaza una langa alta intr-o tava unsa cu restul de unt si se introduce tava in cuptor.
6 Se servesc presarate cu zahar pudra si menta tocata.
|
Sfat: In aluat se pot adauga si fructe confiate.
Bautura: Tamaioasa Romaneasca
|
|
RULOURI DUBLE CU MAC
|
Ingrediente:
500 g faina, 100 g zahar tos, 200 g branza de vaci, doua oua, 50 g mac, 150 g unt, 50 g smantana, o jumatate de pliculet cu praf de copt, un varf de cutit
cu sare, doua pliculete cu zahar vanilinat, 150 g ciocolata neagra
|
1 Ouale se amesteca bine cu sarea, zaharul tos, zaharul vanilinat si praful de copt pana cand isi dubleaza volumul.
2 Se adauga branza de vaci, smantana, 100 g unt topit si macul, apoi se toarna totul peste faina. Se amesteca pana rezulta un aluat potrivit de tare.
3 Se intinde o foaie subtire, se presara ciocolata rasa si se incepe rularea. Se ruleaza foaia din ambele parti, ca si cand am vrea sa facem melcisori.
4 Se taie in bucati egale ca marime, se asaza in tava unsa cu unt sau tapetata cu hartie pentru copt prajituri si se introduc in cuptor.
5 Sunt gata cand au inceput sa se inchida un pic la culoare pe margini.
|
Sfat: Ciocolata se poate folosi si pentru a face un grilaj pe fursecuri.
Bautura: Cafea
|
|
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-