REPORTER IN TIGAIE
Sala Sporturilor din Sfantu Gheorghe. Aglomeratie. 73 de mese imbelsugate sunt aranjate in randuri lungi. In jurul fiecarei mese cinci specialisti in ale carnatariei asteapta semnalul de inceput. Intre timp, unii isi fac curaj dand peste cap un paharut cu tarie. Fiecare cu ce a venit de acasa: votca, tuica, palinca sau apa vie din chimionâ¦
3⦠2⦠1⦠Start.
PERPETUUM MOBILE.Multimea prinde viteza. In Sala Sporturilor mercurul termometrelor creste constant. Cei mai fortosi membri ai echipei dau prin masina de tocat muschiul de porc amestecat cu boia si alte condimente. Ceilalti ii sustin cu o vorba buna, cu o privire nerabdatoare sau cu o halba cu bere.
Muzica pusa de organizatori pentru animarea concursului nici nu se aude. Mai puternice sunt bataile inimilor si zgomotul sutelor de pasi facuti in jurul mesei de lucru. Buna dispozitie canta si ea. Incerc sa fac rost de niste retete si nu ma aleg decat cu informatia ca echipele prepara carnati dupa retete mostenite de la parinti, bunici si strabunici, retete vechi de "dinainte de era noastra".
Totusi, am aflat cum sunt carnatii covasneni: "Noi nu punem la un kilogram de carne patru de boia, cum se face in Ungaria, ci punem la patru kilograme de carne unul de boia si preparam carnati ca in Covasna", a explicat cu un zambet strengaresc Kovásc István, presedintele Uniunii Gastronomice din Transilvania, membru al juriului.
De fapt, secretul carnatilor consta in respectarea cu sfintenie a proportiilor si mentinerea la o cota inalta a veseliei din cadrul echipei.
Echipele au tocat mai intai carnea si apoi au amestecat-o
cu diverse condimente |
Citește pe Antena3.ro
Umplerea matelor cere
multa atentie din partea
membrilor echipei |
Fiecare grup a preparat cate
15 metri de carnati, apoi i-a lasat o vreme sa se odihneasca |
POVETE IN FATA GRATARULUI
|
PRAJIRE. Carnatii nu se mai crapa daca inainte de a-i praji ii inmuiem cateva minute in apa fierbinte, ii stergem si presaram faina. Carnea si carnatii se rumenesc frumos pe gratar daca se presara un praf de zahar. Carnatii sunt mai crocanti daca spre sfarsitul timpului de prajire presaram boia.
CONDIMENTE. Pentru a fi mai aromati, in compozitia pentru carnati se pot pune condimentele: usturoi, piper, cimbru praf, boia, coriandru, enibahar. Pentru a verifica daca au fost condimentati suficient, inainte de a umple matele se prajeste o chifteluta facuta din compozitia preparata.
|
RECORDURILE BAT LA USA
|
De patru ani, de cand se organizeaza Parada Carnatilor, numarul participantilor este in continua crestere. La prima editie au fost 12 grupuri, pe viitor insa organizatorii preconizeaza sa intre in Cartea Recordurilor la numarul de participanti sau la cantitatea de carnati preparata. Din zece kilograme de carne au iesit aproximativ 15 metri de carnati. Dintre membrii juriului nu au lipsit si persoane de la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor sau de la Oficiul pentru Protectia Consumatorilor.
|