x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cartea de retete a Herminei Fischof

Cartea de retete a Herminei Fischof

09 Noi 2005   •   00:00
ROMANIA CULINARA - BUCATARIA EVREIASCA
"In incercarea de a culege retete evreiesti, am contactat membri ai fostei comunitati evreiesti turdene, stabiliti acum in Israel"

"Andrei Fischof imi scria in luna octombrie 2004: «Incerc sa fac rost de retete de la sora mea, care pastreaza cartea de retete a mamei». La cateva zile distanta, primesc apoi randurile: «stau cu doua caiete in fata cu zeci de retete scrise de mana de mama.

Caietele au ajuns la sora mea, care le pastreaza ca pe un testament. Adevarul e ca ma emotioneaza vazand scrisul mamei, pedant, energic, precis si complet, in sensul ca la fiecare reteta scrie de unde o are, cine i-a dat-o sau din ce revista e copiata. Ba, mai mult, am gasit si mici comentarii, mai ales la retetele care sunt culese deja dupa mutarea noastra in Israel, de pilda: «Nu stiu daca voi apuca sa fac prajitura asta stranepotilor mei» sau «E gustoasa prajitura asta, dar e scumpa». Am gasit vreo trei-patru retete care iti vor fi de folos pentru antologia gurmanda pe care o pregatesti, chiar daca nu va fi in ele nimic specific turdean, ci doar evreiesc. Trebuie sa stii insa ca faina de pasca este de fapt rezultatul macinarii extrem de marunte a tablelor de pasca. Toata viata mea la un loc nu am fost atat de concentrat si de atent la retete culinare ca de data asta cu retetele mamei, Hermina Fischof..."

"Alte retete evreiesti le am de la Denise Idel prin grija lui Andrei Fischof si de la Eva Agh, supravietuitoare a lagarului de la Auschwitz, acum cetatean al Turzii" - "Retete culinare turdene" Dana Deac

OUA EVREIESTI

PREPARAREA: Se fierb ouale bine, dupa care se lasa un pic sa se raceasca. Apoi le puteti da pe razatoare. Adaugati unt, ceapa rasa sau tocata marunt (preparatul este foarte gustos daca folositi ceapa verde), un praf de usturoi, un praf de sare sau un pic de delicat, nitel piper. Puteti folosi preparatul si pentru umplerea altor oua, pe care le puteti servi la masa cu sos de smantana sau de castraveti acri.

GHEFILTE FISH

Peste umplut (idis). Mancare traditionala pentru seara de vineri (Shabat - dat fiind ca la noi toate sarbatorile, inclusiv Shabatul, incep in preziua sarbatorii propriu-zise, o data cu aparitia primei stele). Si aceasta mancare are versiunile ei, la noi preparandu-se aceea romano-ungureasca. Cea moldo-vlaho-ruso-poloneza este mai putin dulce. Se mananca drept "antreu", inaintea felului intai (supa).

MASURI: un crap de 1,250 kg, doua oua, o felie de paine alba maruntita, doua cepe mijlocii, 3 linguri cu pesmet, o jumatate lingurita cu sare, doua linguri cu zahar, o jumatate lingurita cu piper negru.

PREPARAREA: Se curata si se taie pestele in felii. Se elimina aripioarele si bronhiile. Se taie pestele, ceapa si painea intr-un vas larg. Se adauga ouale si pesmetul, sarea, zaharul si piperul negru. Se framanta pana la obtinerea unei mase uniforme. Cu mainile umede se iau din aceasta pasta bulgari mici de "chiftele de peste", care se asaza intr-o cratita si se fierb. Se mananca dupa ce s-au racit.

HOLENT

Mancarea traditionala a Shabatului, un fel foarte vechi care se mananca sambata dupa-amiaza, cand este cu desavarsire interzis gatitul. Mancarea se pune in cuptor vineri, inainte de apus, si se lasa pana a doua zi dimineata. Unul dintre putinele feluri nedulci. Se zice ca niciodata nu a fiert prea mult.

PREPARAREA: Se rumeneste ceapa in tigaie, cu carne de vita. Se pun intr-o oala mare, se adauga cartofi, fasole boabe, orz, usturoi, ardei iute, sare si piper. Se acopera cu apa clocotita si se lasa in cuptor toata noaptea.

APERITIV DE VINERI SEARA

MASURI: 4 oua, 3 cepe rosii, sare si piper.

PREPARAREA: Se fierb ouale mai tari. Cand s-au racit, se curata de coaja si se taie felii. In acelasi vas se pune ceapa, taiata si ea felii subtiri. Se adauga sare si piper dupa gust.

FRANZELUTE DE PESAH

MASURI: doua pahare cu faina de pasca, un pahar cu apa, o jumatate pahar cu ulei, o lingura cu zahar, un pic de sare.

PREPARAREA: Toate acestea se amesteca si se fierb, iar cand s-au racit se pun patru oua intregi. Cu palma umezita cu ulei formam mici painisoare rotunde, care se pun in tipsie sa se prajeasca. Se mananca in locul painii sau al cornurilor obisnuite.

SUPA CU CARNE

MASURI: piept de pui, ceapa, putina faina, otet (sau sare de lamaie), sare.

PREPARAREA: Se taie in bucati mici pieptul de pui. Separat se taie ceapa si se da la foc pana cand incepe sa sticleasca. Se adauga bucatile de carne si se acopera cu apa. Cand s-au fiert se acreste si se sareaza dupa gust.
×
Subiecte în articol: sare ceapa retete