Pentru acest fel de mâncare nu avem nevoie de prea multe lucruri, însă aroma și gustul sunt dintre cele mai bune și fine.
Eu fac acest fel din ochi, fără cantități precise. E acel gen de mâncare care nu poate fi greșit, în general.
Avem nevoie de următoarele ingrediente:
praz (cam 5-6 fire)
măsline
ulei
pastă de roșii
Prazul îl curățăm și îl tăiem în rondele de aproximativ 5-6 cm. Se folosește tot plazul, inclusiv frunzele, asta dacă nu sunt prea bătrâne.
Într-o cratiță încingem cam o ceașcă de ulei și punem prazul la călit. Acoperim oala și lăsăm focul mediu spre mic. Am putea pune și o cană cu apă, ca să fim siguri că nu se arde.
Daca vrem să ne sclifosim un pic am putea adăuga și câteva roșii cherry.
Când prazul s-a înmuiat, cam în 15-20 de minute, în funcție de cât de gros este, punem cam 200 g de măsline. Dacă măslinele sunt sărate nu mai punem sare deloc peste praz, punem numai piper.
Într-o cană mare diluăm 2 linguri zdravene de pastă concentrată de roșii și turnăm peste praz. Dăm totul în clocot și mai lăsăm sa fiarbă la foc mediu încă vreo 5 minute.
Pentru cei care nu țin post, peste mâncare se poate adăuga un pic de telemea mărunțită.
Se mănâncă fierbinte cu pâine sau mămăligă.