x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cernerea valorilor

Cernerea valorilor

12 Dec 2007   •   00:00

Anul trecut a ieşit de pe băncile şcolii. Este şef de sală la restaurantul unui hotel de patru stele din Bucureşti şi, recent, a căştigat "Trofeul Marian Bugan" la Concursul Naţional Maitre d’Hôtel.

Anul trecut a ieşit de pe băncile şcolii. Este şef de sală la restaurantul unui hotel de patru stele din Bucureşti şi, recent, a căştigat "Trofeul Marian Bugan" la Concursul Naţional Maitre d’Hôtel.

Numele lui este Adrian Jipa şi are doar 20 de ani. L-am cunoscut la 30 noiembrie, in seara concursului. L-am urmărit pe parcursul probei finale şi m-a cucerit, aşa cum a cucerit şi juriul. Zămbind. A ştiut să işi păstreze calmul şi zămbetul pe buze, deşi probele cereau indemănare de maestru.

Finala a constat in tranşarea unui pui la gheridon, servirea acestuia şi pregătirea unui desert spectaculos: clătite flambate. Pănă la finală insă, cei 16 semifinalişti au susţinut o probă scrisă, ce a cuprins un chestionar cu 45 de intrebări şi una practică, respectiv decantarea unei butelii cu vin. Dintre semifinalişti au intrat in finală patru concurenţi: Alin Mihalcea, Dan Alexandru, Adrian Jipa şi Mihaela Drancă. Trofeul l-a obţinut Adrian Jipa. Premiul I i-a revenit lui Alin Mihalcea, premiul II, lui Dan Alexandru şi premiul III, Mihaelei Drancă.

Carte de vizită

Deşi sumele oferite finaliştilor drept recompensă pentru premiile obţinute sunt modice, o diplomă la acest concurs reprezintă recunoaşterea valorii, ca tănăr profesionist. "Cei care ajung in finala acestui concurs sunt bine pregătiţi, iar diplomele obţinute le conferă şi mai multă greutate, mai ales dacă vor să işi schimbe locul de muncă. O astfel de diplomă este, practic, o carte de vizită. Insă iţi trebuie mult curaj şi multă pasiune ca să ajungi aici", ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale Maitre d’Hôtel, Nicolae Pupăză. Preşedintele juriului, profesorul Constantin Florea, ne confirmă că "toţi cei ajunşi in finală formează o echipă de elită. Ceilalţi insă mai au de invăţat. Dacă pun pasiune in munca lor, vor ajunge sus. Dacă nu…" Şi continuă, pe acelaşi ton critic: "La un moment dat, vor prima şi la noi valorile. Deocamdată, nepotismul este in floare! Acum nepotul directorului este chelner, nepoata este recepţioneră; chiar dacă işi exercită profesia, după ureche!"

Concursurile de genul acesta contribuie la mobilizarea tinerilor şi ii invaţă să cearnă valorile.

×
Subiecte în articol: profesionistii