x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cocteilul contelui

Cocteilul contelui

de Veronica Guzun    |    17 Aug 2005   •   00:00
Cocteilul contelui
BARUL CASEI
A fost odata un conte italian. El era bogat si foarte cunoscut in Florenta anilor ’20, orasul in care locuia. Acest conte isi petrecea zilele dormind si noptile chefuind. Barmanii il cunosteau foarte bine, pentru ca lasa bacsis mare. Bautura lui preferata era cocteilul Americano. El era preparat din 50 ml de Vermut dulce si 50 ml de Campari. Se spune ca insusi Ernest Hemingway i-a invatat pe barmanii italieni reteta acestei bauturi in amestec. Cum am spus, Americano era bautura pe care contele o comanda cel mai des. Ceva insa il nemultumea. Licoarea era prea slaba. De aceea, el adauga si 50 ml de gin. Astfel s-a obtinut o bautura de 29,6% tarie alcoolica, numai buna pentru contele Camillo Negroni. Pana si la dineurile oficiale el cerea chelnerilor sa respecte reteta. Iar, ca sa nu confunde bautura "intarita" cu Americano destul de slabut, el cerea ca in loc de lamaie sa i se orneze paharul cu o felie de portocala. Licoarea "perfectionata", de culoare rosie cu nuante rubinii, a placut societatii literare din Florenta pe care contele o frecventa. Ei considerau ca aceasta bautura ii inspira, ii tonifica si le da incredere in fortele proprii. In timp, cocteilul Americano a disparut, fiind inlocuit definitiv si irevocabil de bautura contelui Negroni, care a primit si numele lui.

Exista mai multe moduri de preparare a acestui cocteil, dar cel clasic este doar unul: in shaker se pun cateva bucati de gheata, 30 ml gin, 30 ml Campari si 30 ml Vermut dulce, se amesteca bine si se toarna intr-un pahar de whisky. Se serveste cu un pai de cocteil, cu care se amesteca bine bautura, apoi se bea dintr-o inghititura. Se spune ca el imbunatateste digestia. Americanii au schimbat un pic reteta. In loc de gin, ei adauga votca. Un alt secret al bauturii este portocala. Se ia o felie subtire de portocala, se curata. Coaja se tine la flacara brichetei, deasupra paharului, astfel incat uleiul de portocala sa se scurga in pahar. Aceasta procedura se face repede, sa nu se arda coaja. Apoi ea este aruncata in pahar sa mai scoata ulei din ea. Coaja de portocala inmoaie gustul cocteilului.

Long Negroni:

Ingrediente: 20 ml Gin, 20 ml Vermut rosu dulce, 20 ml Campari, 50 ml apa tonica, 4 cuburi de gheata.
Preparare: Intr-un shaker amestecati bine ginul, Campari si Vermutul. Intr-un pahar de whisky puneti cuburile de gheata, apoi turnati amestecul din shaker. Umpleti paharul cu apa tonica. Ornati cu o felie de portocala. Se serveste inainte de masa.

Gimlet

Ingrediente: 50 ml gin, 25 ml suc de limete, coaja de limete.
Preparare: Sucul de limete se amesteca bine cu ginul. Se toarna in pahar de forma conica. Se orneaza cu o spirala din coaja de limete. Se serveste imediat.

Bronx Cocktail

Ingrediente: 50 ml gin, 15 ml suc de portocale, 15 ml vermut sec, 15 ml vermut dulce, doua cuburi de gheata.
Preparare: Intr-un shaker se amesteca cele doua vermuturi, sucul de portocalei, ginul si cele doua cuburi de gheata. Rasturnati amestecul intr-un pahar de cocteil. Ornati cu o felie de portocala sau cu o spirala din coaja de portocala. Se serveste rece.
×
Subiecte în articol: bautura portocala