Gogoșari cu conopidă
Ingrediente: 1 kg gogoşari, 1 kg conopidă, 0,5 l oţet, 1 l apă, 250 g zahăr, foi de dafin, boabe de piper, 100 g hrean, 2 frunze ţelină.
Preparare: Gogoşarii se spală şi se taie în sferturi; conopida se desface în bucheţele, apoi se aşază alternativ în borcane; printre legume se pune şi câte puţin hrean, iar deasupra frunzele de ţelină. Celelalte ingrediente se fierb 10 minute, pe foc, apoi se toarnă fierbinte peste legume. Se închid ermetic borcanele şi se pun la rece, în cămară.
Vinete marinate
Ingredientele de care avem nevoie sunt:
- 6 vinete, de preferință mai mici și lunguiețe
- sare
- o cană cu oțet de 9 grade
- 2 căni cu apă
- o lingură zahăr tos
- foi de dafin
- piper boabe
- 2 căpățâni de usturoi
- ulei
Cum preparăm:
Se curata vintele-o suvita da, una nu. Se taie rondele de 2 degete bucata si se presara cu sare. Dupa 15 minute se storc bine si se prajesc pe ambele parti. Din usturoi se prepara un mujdei. Pe fiecare felie prajita se pune mujdei, dupa care se aseaza in borcan.
Dupa ce s-au aranjat toate in borcane, unele peste altele, se prepara saramura din otet, apa, zahar si o lingurita de sare (atentie, vinetele sunt sarate) care se fierb impreuna cu foile de dafin si boabele de piper (dupa preferinta). Saramura răcită se toarna peste vinete.