x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Deliciul aromânilor: Cum să prepari piperchi țârgâsiti la tine acasă

Deliciul aromânilor: Cum să prepari piperchi țârgâsiti la tine acasă

de Redacția Jurnalul    |    21 Iun 2025   •   07:20
Deliciul aromânilor: Cum să prepari piperchi țârgâsiti la tine acasă
Sursa foto: Jurnalul/Piperchi

Piperchi este un preparat tradițional balcanic, întâlnit în comunitățile de aromâni, din ardei, roșii și ouă. Se servește ca fel principal ușor sau garnitură. 

Termenul „piperchi” provine dintr-o formă dialectală a cuvântului „piper” (ardei), ingredientul principal. Se gătește mai ales vara, când legumele suntt din abundență. 

Rețetă simplă de piperchi

Ardii grași trebuie să fie bine copți, roșiile trebuie să fie coapte și zemoase, iarîn afara sezonului se pot folosi roșii conservate sau suc de roșii.

Se fierb legumele la foc mic, iar pentru o aromă mai bogată se adaugă puțin usturoi sau boia afumată.

Preparatul se servește cald, cu pâine proaspătă sau mămăligă. Poate fi consumat ca fel principal, dar și garnitură, alături de brânză sau iaurt. Se poate adăuga telemea deasupra.

Ingrediente

500 g ardei grași
2 roșii mari și coapte
3 ouă
50 ml ulei
sare și piper - după gust

Mod de preparare

Ardeii se spală și se șterg cu un prosop de bucătărie. Se curăță de cotor și semințe și se taie în fâșii subțiri.

Roșiile se decojesc și se toacă mărunt. Se încinge uleiul în tigaie și se adaugă ardeii, lăsându-se să se călească până devin moi. Apoi se adaugă roșiile și se amestecă bine, lăsându-se să fiarbă împreună până când sosul scade și legumele se gătesc complet.

Ouăle se bat separat cu puțină sare și piper. Când amestecul de ardei și roșii este gata, ouăle se toarnă peste legume și se amestecă ușor, lăsându-se să se închege, fără a se usca prea tare.

Se servește cald, alături de pâine proaspătă, potrivit medicool.ro.

×
Subiecte în articol: retete piperchi