x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cura de primavara

Cura de primavara

de Mara Raducanu    |    26 Apr 2006   •   00:00
Cura de primavara
SANATATE
FRUMUSETE
Primavara. Anotimpul schimbarii si al dorintei de a te redescoperi pe tine insati. Momentul in care iesim din carapacea cu care ne-am protejat de-a lungul iernii si eliminam toate elementele nefolositoare si nocive acumulate pana acum. Cu alte cuvinte, o cura primavaratica e indicata si binevenita. Mai ales ca noi, femeile, suntem extrem de receptive la tot ce inseamna diete si regimuri de slabit.

Leslie Kenton, autoare de mare succes, va ofera in cartea "10 pasi pentru a fi mereu frumoasa", metode si sfaturi pentru a ne pastra in forma, exercitii de relaxare, nutritie, pregatire fizica si refacere energetica. "Curatenia de primavara" propusa de autoare se intinde pe o perioada de zece zile si reprezinta un regim bazat, aproape in totalitate, pe cruditati.

Cercetarile efectuate la Universitatea din Viena au demonstrat ca alimentele negatite imbunatatesc functionarea celulara, sporind cresterea tonusului si a rezistentei. Mancarurile nepreparate (legume proaspete, fructe suculente, seminte naturale, alune), consumate in cursul celor zece zile va vor revigora intregul organism si va vor da un tonus de invidiat.

In plus, astfel de alimente constituie o bogata sursa de vitamine, substante minerale si enzime. Totusi, pentru cei obisnuiti sa-si satisfaca toate capriciile alimentare corpul are nevoie de o zi pregatitoare, in care veti consuma numai cruditati (salata de fructe si legume). De asemenea, veti elimina din consumul zilnic cafeaua, ceaiul, alcoolul, painea si pastele fainoase.

DIETA DE 10 ZILE

  • ZIUA INTAI. In prima zi nu se mananca nimic pana la ora sase seara, atunci cand va veti prepara o salata de cruditati. Inainte de culcare, beti un ceai de plante.
  • ZIUA A DOUA SI A TREIA. Veti manca numai fructe. Merele sunt excelente pentru detoxifiere, fiind in acelasi timp bogate in vitamine si substante minerale. Strugurii sunt considerati agenti de curatire pentru ficat, piele, intestine si rinichi, dar si o importanta sursa de energie. Ananasul, papaia, kiwi si mango sunt alte fructe cu care va puteti delecta in timpul acestei diete. Se pot consuma rase, taiate felii sau cubulete, in salate, sau sub forma de suc de fructe.
  • ZIUA A PATRA PANA LA A OPTA. Sfecla, broccolli, conopida, telina, fasolea verde, morcovii rasi, gogosarii, rosiile, varza alba sau rosie sunt legumele indicate. Se vor consuma fierte sau crude, adaugand seminte germinate si cereale, precum si ulei de masline si suc de lamaie.
  • ZIUA A NOUA SI ZIUA A ZECEA. Fiecare masa continua sa contina alimente proaspete, negatite, dar in cadrul uneia dintre mesele zilei va trebui sa mancati si o supa sau o bucata de carne si peste. Ultimele doua zile au rolul de a obisnui organismul sa consume cat mai multe cruditati, deoarece si dupa terminarea acestor zece zile este bine sa continuam acest regim.
  • ×