x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar De demult

De demult

de Simona Chiriac    |    Magda Cristina Ursache    |    16 Sep 2010   •   00:00
De demult

Se spune despre provinciile din centrul Chile că sunt esenţa naturii şi inima ţării, locul în care trăiau populaţiile Quechua şi Araucanian. De la aceştia chilienii au moştenit majoritatea tocăniţelor al căror nume se termină în "can".

Una dintre aceste tocăniţe este şi tomaticán, o reţetă bazată pe roşii, una dintre legumele de bază în bucătăria indigenă din Chile, după porumb. Tot în provinciile din centrul Chile abundă şi reţete în care se folosesc foarte mult atât carnea, cât şi măruntaiele animalelor. De exemplu, se prepară chunchules - intestine de vită sau de miel, pe grătar -, testicule prăjite, supe cu măruntaie, diferite sosuri de sânge servite cu orez sau piure de cartofi, limbă de vită sau de porc.

PIATRA ŞI PORCUL
Tot această regiune este şi locul unde au fost create multe dintre sosurile care condimentează şi dau aromă, numite: pebre sau pebres. Multe sunt pregătie "en piedra", adică în mojar de piatră. Este şi cazul preparatului "Chancho en piedra", al cărui nume se traduce mot-ŕ-mot porcul din piatră. Piatra indică faptul că toate ingredientele se amestecă într-un mojar, iar carnea de porc este asezonată cu acest sos. Acest preparat este adesea servit cu o bucată mare de pâine. Adeseori, este gustarea preferată a studenţilor.  

Tomaticán (Mâncare de roşii)
Ingrediente: o ceapă tăiată julien, 1 kg roşii coapte tăiate, carne tocată în fâşii, o linguriţă de margarină, un ardei gras, sare şi piper, 250 g boabe porumb, un ou.
Preparare: Se rumeneşte carnea cu condimentele, se adaugă ceapa, apoi roşiile şi ardeiul. Se găteşte puţin şi se adaugă boabele de porumb şi sucul de la carne. O dată ce totul
este gata, se adaugă oul şi se amestecă.

 

Chancho en piedra
Ingrediente (12 persoane): 1 kg de roşii de mărime medie, tăiate în bucăţi, două cepe mijlocii, tăiate, un căţel de usturoi, sare, o lingură de piper, un sfert de litru de ulei, usturoi.
Preparare: Într-un mojar destul de mare se macină cu grijă mai întâi ceapa şi usturoiul, apoi roşiile. Se adaugă piper, sare după gust, ulei şi se amestecă. Se poate mânca însoţit de ardei verde picant.

 

Odă tomatei
În decembrie
se dezlănţuie tomata. (...)
Are lumină proprie,
maiestate bonomă.
Din nefericire,
trebuie s-o ucidem:
cuţitul intră
în miezul ei viu,
e o visceră
roşie,
un soare
proaspăt,
profund,
nesfârşit,
umple salatele
din Chile,
rimează vesel
cu ceapa luminoasă,
şi în cinstea lor
se toarnă
ulei,
fiul
esenţial al măslinei,
pe emisferele ei întredeschise,
piperul
îşi adaugă mireasma,
iar sarea magnetismul:
e nunta zilei...

×
Subiecte în articol: caiet de retete