Săptămîna aceasta ne-a fost gazdă Costel Dumitru. Tot el ne-a dezvăluit cîteva secrete utile pentru preparea peştelui.
Săptămîna aceasta ne-a fost gazdă Costel Dumitru. Tot el ne-a dezvăluit cîteva secrete utile pentru preparea peştelui.
Ce face diferenţa între o mîncare oarecare şi una delicioasă? Pentru ca preparatul să iasă excelent este obligatoriu ca ingredientele să fie proaspete. Şi aici mă refer în primul rînd la peşte, care nu poate fi folosit decît maxim două zile după ce a fost luat din magazin. Celor care cumpără peşte ca să îl pregătească acasă, le recomand să îl folosească cel mult de pe o zi pe alta şi, peste noapte, să îl păstreze la gheaţă.
Ne puteţi dezvălui cîteva secrete cu privire la pregătirea peştelui! Mîncărurile din peşte şi fructe de mare sînt gustoase dacă bucătarul foloseşte la prepararea lor ulei de măsline şi condimente. Cele mai potrivite sînt: oregano, busuioc proaspăt, piper alb şi sare de mare. Pentru fiecare tip de peşte există anumite secrete de preparare. Spre exemplu, calmarul are un os care se scoate obligatoriu! Crevetele fripte pe grătar sînt delicioase. Înainte însă, trebuie curăţate corespunzător şi ţinute într-o marinată timp de aproximativ 15 minute. Aceasta se face din ulei de măsline, sare şi piper negru.
Care sînt cele mai potrivite garnituri? Orezul fiert, cel cu bobul lung, dar şi spanacul verde, pregătit sub formă de salată, sînt ideale ca garnituri pentru peşte. Mie îmi plac foarte tare crevetele prăjite în ulei de măsline şi cu sos de lămîie. Cei mai mulţi clienţi preferă însă preparatele tradiţionale din peşte. Cine merge la un anumit restaurant, merge special pentru preparatele de acolo. Puţini sînt cei atraşi de inovaţii şi de mode.
Somon în abur
Ingrediente: un somon de aproximativ două kg, 100 g pastă de somon, 50 g icre negre, 150 g crevete, 150 g roşii, 50 ml suc lămîie, 50 g sare mare.
Preparare: Se curăţă somonul, apoi se înlătură pielea, mai puţin cea de pe cap şi de pe coadă. Peştele se pune în tavă, se asezonează cu sare de mare şi se stropeşte cu suc de lămîie. Lîngă peşte se aşază roşiile şi se bagă la cuptor, unde se ţine cam 30 de minute. Cînd e gata, se ornează cu crevete, pastă de somon şi icre negre. Se serveşte cu sos de hrean şi smîntînă.
Mesogios Plate
Homarul (650 g) se fierbe 20 de minute, apoi se aşază pe platou. Fileul alb (600 g) se stropeşte cu vin alb, lămîie, sare şi piper şi se prepară în aburi. Se aşază pe platou, lîngă homar. Pe acelaşi platou se adaugă crevetele (300 g), fierte cu sare de mare, şi stridiile (300 g), asezonate cu un sos din smîntînă şi busuioc proaspăt. Se ornează cu icre roşii.