x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Delicii pentru Sărbători

Delicii pentru Sărbători

de Magda Cristina Ursache    |    15 Dec 2010   •   17:41
Delicii pentru  Sărbători

142626-bucate21-30-11.jpgCe-ar fi să încercaţi anul acesta să pregătiţi meniul pentru Re­velion altfel decât aţi făcut-o până acum? Lăsaţi porcul – şi „cărneturile”, în general – în braţele Crăciunului şi îndreptaţi-vă atenţia către mâncăruri mai uşoare. Imaginaţi-vă, de exemplu, că vă petreceţi Anul Nou pe o insulă împădurită din mijlocul unei mări nordice… Că par­tenerul dvs. de viaţă tocmai s-a întors din larg cu o captură de peşte – să zicem scrumbii, sardine –, chiar şi cu ceva creveţi, ca bonus. Că în congelator aveţi puse la păstrare oareşce fructe de pădure, culese astă-vară, când natura era exuberantă şi soarele vă era prieten. N-aveţi nici porc, nici găini, nici curcani. Doar o carte veche de reţete nordice şi-alte câteva ingrediente pe care un bun prieten vi le-a trimis cu un hridroavion, ca să vă îndulcească Sărbătorile.

 

Poveşti
Bradul e împodobit, luminile sunt aprinse şi-n arborii care înconjoară frumoasa cabană de lemn în care locuiţi. Vântul care bate dinspre larg nu e atât de puternic ca altădată şi nu vă azvârle în obraz stropi de apă îngheţată. Miroase însă plăcut a sare şi a alge reci – afară, a lemne arse în şemineu – în casă. Şi a sosit vremea să gătiţi pentru masa de la miezul nopţii dintre ani…
De aici începând puteţi broda orice poveste, puteţi găti orice reţetă, puteţi îmbrăţişa orice vis. Chiar şi pe acela al fetiţei din „Crăiasa Zăpezilor” care s-a întâlnit cu o laponă care a urcat-o pe spinarea unui ren şi i-a scris o scrisoare pe pielea uscată a unui peşte oceanic…

Sau puteţi pur şi simplu să acceptaţi că nu sunteţi naufragiaţi pe o insulă nordică, ci doar aţi ales un meniu mai uşor pentru Sărbătorile din acest an. Şi atunci veţi găti, poate, Fidea de orez cu creveţi şi sos,  Scrumbie cu legume şi sos roşu, Sardine cu legume, Tartă cu fructe de pădure...

 

Fidea de orez cu creveţi şi sos
Ingrediente: 500 g creveţi, 500 g broccoli, 400 g midii, o ceapă, o linguriţă cu curry, 2 g coriandru pudră, 3 roşii, 150 ml ulei de măsline, o linguriţă cu pastă de ardei dulce, 100 ml lapte de cocos, doi ardei capia, 150 g fidea de orez, sare, piper, pătrunjel.
Preparare: Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Se încinge puţin ulei într-o cratiţă, se căleşte ceapa două minute, se adaugă curry şi pudra de coriandru. Se călesc două minute, se adaugă roşiile date prin răzătoare, pasta de ardei dulce, ardeii capia tăiaţi bucăţi, laptele de cocos, sare şi piper. Se fierbe totul până se înmoaie ardeii, se ia de pe foc, se pasează şi dacă este prea gros se adaugă puţină apă şi se mai fierbe cinci minute. Se încinge ulei într-o cratiţă separată, se prăjesc creveţii şi midiile două minute, apoi se toarnă sosul şi se fierb 15 minute. Broccoli se rupe bucheţele, se fierbe în apă cu sare şi se scoate într-un bol. Fideaua de orez se opăreşte cu apă clocotită, se pune în farfurii alături de sosul cu fructe de mare şi broccoli. Se presară pătrunjel şi se servesc imediat.

 

Sardine cu legume
Ingrediente: 16  sardine, o ţelină mare, un bulb de fenicul, 100 ml ulei de măsline, o lingură cu coriandru uscat, 150 ml vin alb sec, o ceapă, o linguriţă cu ghimbir ras, doi ardei capia, 300 g ciuperci, două lămâi, sare, piper, pătrunjel.
Preparare: Feniculul, ceapa şi ţelina se spală, se taie fâşii sau bastonaşe subţiri. Se pune apă într-o oală, se pun legumele, sare şi piper, pătrunjel şi jumătate din coriandrul uscat. Se fierb cinci minute, apoi se scot cu o spumieră într-un bol. Se încinge jumătate din ulei într-o cratiţă, se pun legumele fierte, vinul alb, sare şi piper. Se adaugă cozi de pătrunjel şi se fierbe totul 15 minute la foc mic, acoperite cu un capac. Sardinele se curăţă, se eviscerează şi se spală, se ung cu restul de ulei, se condimentează şi se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se aşază deasupra rondele de ardei capia şi ciuperci, se presară ghimbi­rul ras şi se introduc în cuptorul încins. Se coc la foc mediu 15-25 de minute, se scot şi se servesc alături de legumele fierte în vin, presărate cu pătrunjel tocat.

 

Scrumbie cu legume şi sos roşu
Ingrediente: 4 scrumbii afumate, două conserve roşii, un ardei iute, 100 g orez brun, 400 g broccoli, 100 ml ulei de măsline, 100 ml ulei de porumb, o ceapă roşie, sare, piper, pătrunjel.
Preparare: Ardeiul iute şi ceapa se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Se încinge jumătate din cantitatea de ulei de măsline şi ulei de porumb, se pun ceapa şi ardeiul iute şi se călesc două minute. Se adaugă roşiile, sare şi piper după gust şi se fierb până scade puţin sosul format. Într-o cratiţă separată se încinge restul de ulei de măsline şi porumb, se adaugă orezul brun fiert separat, se condimentează şi se ţine pe foc cinci minute la foc mic, amestecând continuu. Broccoli se rupe în bucheţele mici, se fierb în apă cu sare şi se pune pe platouri. Se aşază alături scrumbiile, orezul prăjit şi sosul de roşii picant, se presară cu pătrunjel tocat şi se servesc imediat.

 

Tartă cu fructe de pădure
Ingrediente: un aluat de foitaj, 500 g fructe de pădure congelate, 75 g pesmet, 150 g zahăr brun, 100 g migdale, 200 g zmeură proaspătă, o linguriţă cu scorţişoară, 2 g nucşoară, 2 g cardamon, 2 g cuişoare, un gălbenuş, zahăr pudră.
Preparare: Aluatul de foitaj se dezgheaţă la temperaura camerei, se întinde într-o tavă rotundă de tartă şi aluatul în exces se îndepărtează cu o foarfecă. Resturile de aluat se decupează în forme de frunze şi se pun pe un platou. Într-un bol se amestecă fructele de pădure decongelate cu zahărul tos, scorţişoara şi nucşoara, cardamonul şi cuişoarele. Se adaugă pesmetul, 50 g migdale măcinate şi se amestecă până se omogenizează compoziţia. Se pune peste aluatul din tavă, se ung marginile cu gălbenuş, se aşază frunzele din aluat şi se unge tot aluatul cu gălbenuş. Se introduce în cuptorul încins şi se coace la foc mediu până ce aluatul devine auriu şi a crescut suficient. Se lasă să se răcească puţin, se taie felii, se decorează cu zmeura proaspătă şi se presară zahăr pudră.
• Reţete redactate de Alina-Ramona Anghel

×
Subiecte în articol: caiet de retete culinar