x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Delicii pentru Sărbători

0
Autor: Magda Cristina Ursache 15 Dec 2010 - 17:41
Delicii pentru  Sărbători

142626-bucate21-30-11.jpgCe-ar fi să încercaţi anul acesta să pregătiţi meniul pentru Re­velion altfel decât aţi făcut-o până acum? Lăsaţi porcul – şi „cărneturile”, în general – în braţele Crăciunului şi îndreptaţi-vă atenţia către mâncăruri mai uşoare. Imaginaţi-vă, de exemplu, că vă petreceţi Anul Nou pe o insulă împădurită din mijlocul unei mări nordice… Că par­tenerul dvs. de viaţă tocmai s-a întors din larg cu o captură de peşte – să zicem scrumbii, sardine –, chiar şi cu ceva creveţi, ca bonus. Că în congelator aveţi puse la păstrare oareşce fructe de pădure, culese astă-vară, când natura era exuberantă şi soarele vă era prieten. N-aveţi nici porc, nici găini, nici curcani. Doar o carte veche de reţete nordice şi-alte câteva ingrediente pe care un bun prieten vi le-a trimis cu un hridroavion, ca să vă îndulcească Sărbătorile.

 

Poveşti
Bradul e împodobit, luminile sunt aprinse şi-n arborii care înconjoară frumoasa cabană de lemn în care locuiţi. Vântul care bate dinspre larg nu e atât de puternic ca altădată şi nu vă azvârle în obraz stropi de apă îngheţată. Miroase însă plăcut a sare şi a alge reci – afară, a lemne arse în şemineu – în casă. Şi a sosit vremea să gătiţi pentru masa de la miezul nopţii dintre ani…
De aici începând puteţi broda orice poveste, puteţi găti orice reţetă, puteţi îmbrăţişa orice vis. Chiar şi pe acela al fetiţei din „Crăiasa Zăpezilor” care s-a întâlnit cu o laponă care a urcat-o pe spinarea unui ren şi i-a scris o scrisoare pe pielea uscată a unui peşte oceanic…

Sau puteţi pur şi simplu să acceptaţi că nu sunteţi naufragiaţi pe o insulă nordică, ci doar aţi ales un meniu mai uşor pentru Sărbătorile din acest an. Şi atunci veţi găti, poate, Fidea de orez cu creveţi şi sos,  Scrumbie cu legume şi sos roşu, Sardine cu legume, Tartă cu fructe de pădure...

 

Fidea de orez cu creveţi şi sos
Ingrediente: 500 g creveţi, 500 g broccoli, 400 g midii, o ceapă, o linguriţă cu curry, 2 g coriandru pudră, 3 roşii, 150 ml ulei de măsline, o linguriţă cu pastă de ardei dulce, 100 ml lapte de cocos, doi ardei capia, 150 g fidea de orez, sare, piper, pătrunjel.
Preparare: Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Se încinge puţin ulei într-o cratiţă, se căleşte ceapa două minute, se adaugă curry şi pudra de coriandru. Se călesc două minute, se adaugă roşiile date prin răzătoare, pasta de ardei dulce, ardeii capia tăiaţi bucăţi, laptele de cocos, sare şi piper. Se fierbe totul până se înmoaie ardeii, se ia de pe foc, se pasează şi dacă este prea gros se adaugă puţină apă şi se mai fierbe cinci minute. Se încinge ulei într-o cratiţă separată, se prăjesc creveţii şi midiile două minute, apoi se toarnă sosul şi se fierb 15 minute. Broccoli se rupe bucheţele, se fierbe în apă cu sare şi se scoate într-un bol. Fideaua de orez se opăreşte cu apă clocotită, se pune în farfurii alături de sosul cu fructe de mare şi broccoli. Se presară pătrunjel şi se servesc imediat.

 

Sardine cu legume
Ingrediente: 16  sardine, o ţelină mare, un bulb de fenicul, 100 ml ulei de măsline, o lingură cu coriandru uscat, 150 ml vin alb sec, o ceapă, o linguriţă cu ghimbir ras, doi ardei capia, 300 g ciuperci, două lămâi, sare, piper, pătrunjel.
Preparare: Feniculul, ceapa şi ţelina se spală, se taie fâşii sau bastonaşe subţiri. Se pune apă într-o oală, se pun legumele, sare şi piper, pătrunjel şi jumătate din coriandrul uscat. Se fierb cinci minute, apoi se scot cu o spumieră într-un bol. Se încinge jumătate din ulei într-o cratiţă, se pun legumele fierte, vinul alb, sare şi piper. Se adaugă cozi de pătrunjel şi se fierbe totul 15 minute la foc mic, acoperite cu un capac. Sardinele se curăţă, se eviscerează şi se spală, se ung cu restul de ulei, se condimentează şi se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se aşază deasupra rondele de ardei capia şi ciuperci, se presară ghimbi­rul ras şi se introduc în cuptorul încins. Se coc la foc mediu 15-25 de minute, se scot şi se servesc alături de legumele fierte în vin, presărate cu pătrunjel tocat.

 

Scrumbie cu legume şi sos roşu
Ingrediente: 4 scrumbii afumate, două conserve roşii, un ardei iute, 100 g orez brun, 400 g broccoli, 100 ml ulei de măsline, 100 ml ulei de porumb, o ceapă roşie, sare, piper, pătrunjel.
Preparare: Ardeiul iute şi ceapa se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Se încinge jumătate din cantitatea de ulei de măsline şi ulei de porumb, se pun ceapa şi ardeiul iute şi se călesc două minute. Se adaugă roşiile, sare şi piper după gust şi se fierb până scade puţin sosul format. Într-o cratiţă separată se încinge restul de ulei de măsline şi porumb, se adaugă orezul brun fiert separat, se condimentează şi se ţine pe foc cinci minute la foc mic, amestecând continuu. Broccoli se rupe în bucheţele mici, se fierb în apă cu sare şi se pune pe platouri. Se aşază alături scrumbiile, orezul prăjit şi sosul de roşii picant, se presară cu pătrunjel tocat şi se servesc imediat.

 

Tartă cu fructe de pădure
Ingrediente: un aluat de foitaj, 500 g fructe de pădure congelate, 75 g pesmet, 150 g zahăr brun, 100 g migdale, 200 g zmeură proaspătă, o linguriţă cu scorţişoară, 2 g nucşoară, 2 g cardamon, 2 g cuişoare, un gălbenuş, zahăr pudră.
Preparare: Aluatul de foitaj se dezgheaţă la temperaura camerei, se întinde într-o tavă rotundă de tartă şi aluatul în exces se îndepărtează cu o foarfecă. Resturile de aluat se decupează în forme de frunze şi se pun pe un platou. Într-un bol se amestecă fructele de pădure decongelate cu zahărul tos, scorţişoara şi nucşoara, cardamonul şi cuişoarele. Se adaugă pesmetul, 50 g migdale măcinate şi se amestecă până se omogenizează compoziţia. Se pune peste aluatul din tavă, se ung marginile cu gălbenuş, se aşază frunzele din aluat şi se unge tot aluatul cu gălbenuş. Se introduce în cuptorul încins şi se coace la foc mediu până ce aluatul devine auriu şi a crescut suficient. Se lasă să se răcească puţin, se taie felii, se decorează cu zmeura proaspătă şi se presară zahăr pudră.
• Reţete redactate de Alina-Ramona Anghel

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete,   culinar

 



Mai multe titluri din categorie

X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card

X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.29-23.04, la Antena 1, a fost lider de audiență pe toate categoriile de public. Astfel, la nivelul întregului public...

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România
Te-ai gândit vreodată cum ar arăta diminețile tale fără cafea?  Pe lângă energia pe care o dă o ceașcă de cafea aromată, nimic nu se compară cu mirosul cafelei proaspăt prăjite. Echipa Hotspot...

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze
Căldura casei tale trebuie simțită la propriu, dar mai ales la figurat. Tocmai pentru acest lucru, ai nevoie de oferte create în favoarea ta, de care să beneficiezi pe tot parcursul anului. Pentru a te asigura că...

Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD

Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD
Prima ediție a concursului de pescuit sportiv – Universiada Pescarului – C&R , ce a reunit cadrele  didactice ale Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și ale Universității POLITEH...

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!
Galerie Foto La doar câteva săptămâni de la începerea filmărilor pentru cel de-al 15-lea sezon al transforming show-ului Te cunosc de undeva!, echipa emisiunii a fost greu încercată de cumplitul virus care a lovit întreg...

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare
Pentru a avea o manichiura impecabila pentru o lunga perioada de timp, oja semipermanenta este solutia ideala. Dar cum functioneaza exact? Cum sa o elimini? Care sunt avantajele si dezavantajele ei? Pentru a avea o ma...

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards
Începând din 29 septembrie, de luni până vineri, de la ora 22:00, Happy Channel va difuza în premieră producţia braziliană marca Globo, Orfanii unei naţiuni. Având la bază un subiect cutremurător, războiul...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Şi marți  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai  bune cifre din...

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1
Galerie Foto Maria Buză şi Marius Rizea fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Obişnuiţi să joace un cuplu, de data aceasta telespectatorii îi vor...

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham
Ronaldo a declarat în 2008 că bingo-ul l-a ajutat să înveţe limba engleză, în vreme ce Will Smith a spus, într-un interviu, că scrima i-a apropiat pe el, David Beckham şi Tom Cruise. Cech a cântat la tobe...

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani
Mama lui Sylvester Stallone, Jackie, fost astrolog, psiholog şi managerul proiectului de televiziune G.L.O.W., a murit la vârsta de 98 de ani. Jackie făcea pilates şi se antrena în sala de forţă, iar moartea sa a ...

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020
Costul unui sejur pentru două persoane, timp de trei nopți, în perioada sezonului estival 2020 a scăzut cu 21% faţă de același interval al anului trecut. Numărul rezervărilor last-minute s-a dublat,...

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public  Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea
Galerie Foto Chefi la cuțite a dominat seara de luni. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul...

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale
Cu totii am avut acele zile lungi in care abia asteptam sa iesim de la serviciu si sa ne indreptam spre casa, unde ne asteapta un loc calduros, curat si primitor, in care sa ne putem relaxa dupa o zi de munca. Adesea...

Focurile vii de la Dealu Frumos

Focurile vii de la Dealu Frumos
Galerie Foto Legendele cu haiduci și comori se întind și „sub munte”, în zona subcarpatică de la poalele Bucegilor, unde localnicii povestesc despre „focurile vii” care apar, în anumite perioade ale anului, deasupra...
Serviciul de email marketing furnizat de