x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Deliciosul secret din caietul Mariei Rochat

0
Autor: Simona Lazar 30 Iul 2008 - 00:00

În lumina filtrată de vitralii răsfoiesc caietul-inventar de reţete al femeilor din neamul gazdei noastre din Rougemont, Marie-José Rochat.

În lumina filtrată de vitralii răsfoiesc caietul-inventar de reţete al femeilor din neamul gazdei noastre din Rougemont, Marie-José Rochat. Caligrafia primelor zeci de pagini aminteşte de spiritul ordonat şi de pasiunea pentru frumos a bunicii. Urmează "reţetele mamei", încărcate de "nervul" altui timp. Erau anii războiului, în care comunitatea helvetă se închisese în sine. Remarc apoi, ici şi colo, cîte o însemnare în plus. Un an – de exemplu, sub indicaţiile la "Confiture d’oranges", e notat: "1945, Rougemont". Reţetele de "Bricelets croquants" (un fel de covrigei) şi "Biscuit" au fost preluate de la Radio (instrument de informare foarte apreciat de locuitorii din munţi). Anume pentru Crăciunul din 1928, a fost cerută, din vecini, reţeta de "Bonbons languette". Pentru unele preparate e indicat şi locul de unde trebuie cumpărat un ingredient ori altul. Reţin numele cuiva care se pare că pregătea cei mai buni "bricelets" din zonă: "Madamme Bovay". Parcă l-am văzut încrustat în faţada de lemn a uneia dintre frumoasele cabane din Rougemont!...

 

Prăjitură Victoria

Descifrez o reţetă încărcată de parfu-mul altei epoci: "Gâteau Victoria". Cantităţile de ouă, zahăr, unt şi făină trebuie să fie egale (ouăle sînt cîntărite în coajă). Mai e nevoie de dulceaţă sau de cremă de ciocolată. Untul se bate spumă, apoi se amestecă bine cu făina şi cu zahărul. Se adaugă apoi ouăle bătute. O indicaţie: măcar 10 minute trebuie continuată baterea acestui aluat. Blatul se aşază apoi într-o formă unsă cu unt şi se introduce la copt vreo 20 de minute. După ce s-a răcit se taie aluatul în două foi. Se unge o foaie cu dulceaţă sau cu cremă de ciocolată, se aşază cea de-a doua foaie, apoi se taie prăjiturele în forma dorită.

 

Biscuit simple - Biscuiţi simpli

Într-un castron bateţi spumă 250 g zahăr şi patru-cinci ouă. Adăugaţi apoi 200 g făină sau 100 g făină amestecată cu 100 g feculă (amidon). Aromaţi amestecul cu coajă rasă de lămîie sau cu vanilie. Adăugaţi în aluat două linguri de unt topit, o jumătate de lingură de praf de drojdie amestecată cu puţină făină. Puneţi aluatul într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină şi tăiaţi apoi biscuiţii în forma dorită.

 

Gateau aux fruits - Prăjitură cu fructe

Pentru aluat sfărîmicios: 250 g făină, 100 g untură sau unt, un vîrf de cuţit de sare, aproximativ un pahar cu apă. Amestecaţi cu mîna făina, sarea şi untul sau grăsimea pînă cînd aluatul devine fin ca făina. Adăugaţi apoi apă, încetul cu încetul, pînă cînd aluatul are consistenţa dorită şi se desface uşor de pe mînă. Modelaţi o sferă din acest aluat, apăsaţi-o puţin cu podul palmei. După 15 minute întindeţi aluatul cu ruloul, apoi ungeţi foaia de aluat cu untură sau unt, adăugaţi peste ea fructe, presăraţi zahăr şi praf de scorţişoară. Rulaţi marginile aluatului şi puneţi prăjitura în cuptor, la foc mediu, lăsînd pînă cînd fructele sînt bine coapte şi aluatul a prins o frumoasă culoare aurie.

 

Ramequin au fromage - Prăjitură cu brînză

Dizolvaţi două linguri de făină în doi litri jumătate de lapte. Spargeţi trei-patru ouă, bateţi-le şi amestecaţi totul, adăugînd sare şi piper. Daţi pe răzătoare 150-200 g de brînză şi amestecaţi-o cu restul compoziţiei. Ungeţi bine o tavă cu unt şi turnaţi preparatul. Lăsaţi în cuptor timp de 15 minute. Temperatura din cuptor nu trebuie să fie prea mare, la început urmînd să fie crescută pe parcurs. Ca aspect, sufleul trebuie să fie auriu.

 

Confiture d’orange - Dulceaţă de portocale

Luaţi douăsprezece portocale şi două lămîi (zaharisite!). Lăsaţi-le în doi litri de apă care fierbe, timp de o oră. Adăugaţi apoi patru litri de apă rece şi lăsaţi astfel 24 de ore. Apoi fierbeţi din nou totul timp de două ore. Adăugaţi cinci kilograme de zahăr şi mai fierbeţi timp de o oră.

 

Tourte aux carottes - Tartă cu morcovi

Luaţi 250 g morcovi curăţaţi şi apoi raşi, 250 g migdale măcinate, 200 g zahăr pudră, 4 ouă, două linguri de supă-cremă de orez, coaja rasă de la o lămîie, sare.
Frecaţi morcovii cu zahărul timp de 10-15 minute. Adăugaţi coaja de lămîie, sarea, migdalele, crema de orez, apoi gălbenuşurile. La final puneţi şi albuşurile bătute spumă. Aşezaţi compoziţia într-o tavă pentru tarte unsă cu unt şi presărată cu făină. Lăsaţi să se coacă în cuptor la foc potrivit timp de 25 de minute. Puneţi plăcinta la rece pînă a doua zi, apoi glasaţi şi ornaţi tarta după cum doriţi.

  • Reţete traduse şi radactate de Carmen Drăgan
Citeşte mai multe despre:   făină,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai...

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...
Serviciul de email marketing furnizat de