x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Desert italian delicios

0
Autor: Simona Chiriac 05 Iul 2006 - 00:00
Desert italian delicios
FAST FOOD
Usor de pregatit, racoritor, delicios, cu fructe, impresionant prin simplitate, desertul ideal care tine pasul cu anotimpurile… Acestea ar putea fi doar cateva dintre insusirile unui desert italian, care de ceva vreme a inceput sa se gaseasca si in meniurile restaurantelor din Romania.

Dar de ce sa nu intre si in bucatariile noastre, pe orice strada sau la orice etaj s-ar afla? Asadar, deschideti usile pentru… panna cotta!

ORIGINE. Acest desert inedit (traducerea din limba italiana: "smantana gatita") a fost servit pentru prima data la inceputul anilor ’90 in Piemond. Initial, se prepara din smantana incalzita pe aragaz, indulcita cu zahar, aromata cu esenta de vanilie si intarita cu gelatina. Se turna apoi compozitia intr-o cupa, se lasa in frigider pentru ceva vreme (chiar si o zi sau doua), se rasturna si se servea ornata cu multe fructe.

Interesant la acest desert este ca-si schimba infatisarea in functie de anotimp. Primavara se prepara panna cotta cu capsuni, cirese carnoase sau amare. Vara se folosesc fructe de padure, piersici, caise sau pepene. Toamna, gustul acrisor al merelor sau parfumul perelor fac din panna cota desertul preferat al ultimelor zile de vacanta. Iar o data cu iarna ni se dezvaluie aromele nebanuite ale fructelor exotice: banane, portocale, mango, kiwi sau avocado.

ALTERNATIVE. Desi initial, panna cotta se prepara din smantana, in prezent se pot folosi si alte derivate din lapte: iaurt, lapte batut sau frisca. Legumele reprezinta si ele o alternativa. Se fierb si apoi se paseaza, obtinandu-se o compozitie consistenta. In acest caz se foloseste mult mai putina gelatina sau chiar deloc. Se poate prepara panna cotta din conopida, ornata cu caviar. Daca ramaneti fideli variantei initiale cu fructe, panna cotta va fi mai savuroasa daca o veti rasfata cu un topping de fructe.

Alegeti unul de afine, pentru ca va scoate in evidenta culoarea alba a desertului italian. Pentru a prepara acest topping se incalzesc 16 linguri cu apa in care se dizolva aceeasi cantitate de zahar. Se lasa sa fiarba la foc mediu, amestecandu-se constant, pana cand se reduce compozitia la jumatate. Se ia vasul de pe foc si se adauga o lingurita cu otet balsamic si 200 g afine pasate.

PANNA COTTA CU ANANAS

  • INGREDIENTE: o cana cu lapte, doua linguri cu gelatina granulata, 3 cani cu smantana, doua linguri cu zahar, 3 linguri cu miere, putina sare, esenta de rom; pentru sos: o jumatate de ananas, un mango, 50 g acaju, o lingura cu ciocolata rasa, scortisoara, o lingura cu zahar brun.
  • PREPARARE: Intr-un vas se pune laptele rece si se adauga gelatina. Se lasa deoparte timp de cinci minute. Se asaza vasul pe aragaz, la foc mediu, si se amesteca incontinuu pana cand se dizolva gelatina, fara a clocoti insa. Se toarna smantana si mierea, apoi se pun foarte putina sare si intreaga cantitate de zahar. Se amesteca pana cand se dizolva zaharul. Se ia de pe aragaz si se adauga esenta de rom. Se lasa sa se raceasca. In acest timp se prepara sosul de ananas, amestecandu-se toate ingredientele, dupa ce au fost maruntite sau tocate. In cupe se asaza cate o lingura cu sos, apoi compozitia pentru panna cotta. Se lasa in frigider timp de cateva ore. Se orneaza cu sos de ananas si cubulete de ananas proaspat.
  • PANNA COTTA CU PORTOCALE

  • INGREDIENTE: 200 ml lapte, 6 linguri cu cacao, 150 g zahar pudra, 600 ml frisca, 3 foi de gelatina; pentru sos: doua portocale, 70 g zahar pudra, o lingurita cu faina de porumb.
  • PREPARARE: Intr-un vas se pun la fiert laptele, cacaua si zaharul, amestecand incontinuu. Foile de gelatina se pun la inmuiat in apa timp de cinci minute, iar dupa ce se indeparteaza apa in exces, se pun peste laptele fierbinte. Se lasa deoparte la racit si apoi se amesteca bine impreuna cu frisca. Se toarna compozitia in cupe sau forme si se lasa in frigider cateva ore. In timpul acesta se prepara sosul de portocale. Se rade foarte fin coaja portocalelor si apoi se storc. Sucul se strecoara si se pune intr-un vas. Se adauga coaja rasa si zaharul si se pune vasul pe foc. Se amesteca foarte bine, pana cand se injumatateste cantitatea de sos. Faina de porumb se amesteca bine cu putina apa si se toarna peste sucul de portocale. Se lasa pana cand se ingroasa, amestecand incontinuu. Se pune la racit. Se scot formele cu panna cotta si, pentru a se desprinde mai usor, se scufunda rapid in apa clocotita. Se toarna deasupra sosul de portocale.

    PANNA COTTA CU NUCA DE COCOS

  • INGREDIENTE: 200 ml lapte, 150 ml smantana, 50 g zahar, 200 g nuca de cocos rasa, o lingurita si jumatate cu gelatina granulata.
  • PREPARARE: Mai intai se amesteca gelatina cu doua linguri cu apa pana cand se dizolva. Intr-un vas se pun laptele, smantana, zaharul si nuca de cocos rasa. Se asaza vasul pe foc si se amesteca pana cand se dizolva zaharul. Se ia de pe foc si se lasa o ora deoparte. Se strecoara si se lasa la racit, in frigider, timp de cateva ore. Compozitia se pune din nou pe foc, se adauga gelatina si se tine pana cand se dizolva. Se strecoara din nou si se asaza in cupe. Se serveste cu frunze de menta.
  • Citeşte mai multe despre:   zahăr,   lasa,   amesteca,   smantana,   prepara,   panna,   gelatina,   cotta

     



    Mai multe titluri din categorie

    Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților Show-ul, lider de audienţă

    Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților  Show-ul, lider de audienţă
    Galerie Foto Ediția de luni seară Asia Express- Drumul Împăraților a stabilit ordinea clasamentului. O primă echipă a obținut imunitatea și și-a asigurat pașaportul de trecere către țara și etapa următoare. Mihai și...

    Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP

    Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP
    Galerie Foto Cei care au un deces in familie se confrunta cu momente dureroase in care au nevoie de sprijin, intelegere si compasiune. Daca vor apela la o firma de servicii funerare din Bucuresti, acestia vor fi degrevati de o mare...

    Cum creezi un colț de lectură la tine acasă

    Cum creezi un colț de lectură la tine acasă
    Galerie Foto Cu toții am învățat, în ultima perioadă, despre importanța relaxării de acasă, activitățile care ne fac plăcere și cum să integrăm cât mai multe elemente pe care le îndrăgim, pentru o atmosferă cât ma...

    Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii

    Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii
    Pentru cei mai mulți dintre noi, iarna este un adevărat coșmar, mai ales în zilele geroase, în care frigul îți intră prin oase. Nu doar că este greu să te bucuri de confortul termic pe care ți l-ai dori, dar...

    Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?

    Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?
    Atunci când vrei să fixezi un element pe un perete sau pe un tavan, cel mai adesea ai nevoie de dibluri cu ajutorul cărora să îl poți fixa foarte bine. Există o mulțime de tipuri de dibluri, care diferă...

    De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?

    De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?
    Organizarea unei petreceri, în general, poate da multe bătăi de cap oamenilor, motiv pentru care mulți adulţi preferă să facă una cât mai restrânsă sau o simplă ieșire în oraș cu cei mai buni prieteni....

    Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului

    Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului
    Cu „Squid Game" - „Jocul Calamarului”, Netflix înregistrează cel mai mare succes al său, serialul distopic sud-coreean vizionat de peste 111 milioane de telespectatori la nivel global, relatează CNBC. De...

    Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

    Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
    Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

    S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

    S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
    Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...

    Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna

    Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna
    Daca esti persoana desemnata sa aleaga cadourile de Craciun pe care compania le va oferi angajatilor, partenerilor de afaceri sau clientilor, atunci este posibil sa te confrunti cu o mare pana de idei. Este imposibil sa...

    Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex

    Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex
    Prinţesa moştenitoare a Olandei va putea să se căsătorească cu o persoană de acelaşi sex fără să îşi piardă dreptul de a urca pe tronul ţării, a anunţat premierul Mark Rutte. Anunţul vine în contextul...
    Serviciul de email marketing furnizat de