FAST FOOD
Usor de pregatit, racoritor, delicios, cu fructe, impresionant prin simplitate, desertul ideal care tine pasul cu anotimpurile⦠Acestea ar putea fi doar cateva dintre insusirile unui desert italian, care de ceva vreme a inceput sa se gaseasca si in meniurile restaurantelor din Romania.
Dar de ce sa nu intre si in bucatariile noastre, pe orice strada sau la orice etaj s-ar afla? Asadar, deschideti usile pentruâ¦
panna cotta!
ORIGINE. Acest desert inedit (traducerea din limba italiana: "smantana gatita") a fost servit pentru prima data la inceputul anilor â90 in Piemond. Initial, se prepara din smantana incalzita pe aragaz, indulcita cu zahar, aromata cu esenta de vanilie si intarita cu gelatina. Se turna apoi compozitia intr-o cupa, se lasa in frigider pentru ceva vreme (chiar si o zi sau doua), se rasturna si se servea ornata cu multe fructe.
Interesant la acest desert este ca-si schimba infatisarea in functie de anotimp. Primavara se prepara panna cotta cu capsuni, cirese carnoase sau amare. Vara se folosesc fructe de padure, piersici, caise sau pepene. Toamna, gustul acrisor al merelor sau parfumul perelor fac din panna cota desertul preferat al ultimelor zile de vacanta. Iar o data cu iarna ni se dezvaluie aromele nebanuite ale fructelor exotice: banane, portocale, mango, kiwi sau avocado.
ALTERNATIVE. Desi initial, panna cotta se prepara din smantana, in prezent se pot folosi si alte derivate din lapte: iaurt, lapte batut sau frisca. Legumele reprezinta si ele o alternativa. Se fierb si apoi se paseaza, obtinandu-se o compozitie consistenta. In acest caz se foloseste mult mai putina gelatina sau chiar deloc. Se poate prepara panna cotta din conopida, ornata cu caviar.
Daca ramaneti fideli variantei initiale cu fructe, panna cotta va fi mai savuroasa daca o veti rasfata cu un topping de fructe.
Alegeti unul de afine, pentru ca va scoate in evidenta culoarea alba a desertului italian. Pentru a prepara acest topping se incalzesc 16 linguri cu apa in care se dizolva aceeasi cantitate de zahar. Se lasa sa fiarba la foc mediu, amestecandu-se constant, pana cand se reduce compozitia la jumatate. Se ia vasul de pe foc si se adauga o lingurita cu otet balsamic si 200 g afine pasate.
|
PANNA COTTA CU ANANAS
INGREDIENTE: o cana cu lapte, doua linguri cu gelatina granulata, 3 cani cu smantana, doua linguri cu zahar, 3 linguri cu miere, putina sare, esenta de rom; pentru sos: o jumatate de ananas, un mango, 50 g acaju, o lingura cu ciocolata rasa, scortisoara, o lingura cu zahar brun.
PREPARARE: Intr-un vas se pune laptele rece si se adauga gelatina. Se lasa deoparte timp de cinci minute. Se asaza vasul pe aragaz, la foc mediu, si se amesteca incontinuu pana cand se dizolva gelatina, fara a clocoti insa. Se toarna smantana si mierea, apoi se pun foarte putina sare si intreaga cantitate de zahar. Se amesteca pana cand se dizolva zaharul. Se ia de pe aragaz si se adauga esenta de rom. Se lasa sa se raceasca. In acest timp se prepara sosul de ananas, amestecandu-se toate ingredientele, dupa ce au fost maruntite sau tocate. In cupe se asaza cate o lingura cu sos, apoi compozitia pentru panna cotta. Se lasa in frigider timp de cateva ore. Se orneaza cu sos de ananas si cubulete de ananas proaspat.
|
|
PANNA COTTA
CU PORTOCALE
INGREDIENTE: 200 ml lapte, 6 linguri cu cacao, 150 g zahar pudra, 600 ml frisca, 3 foi de gelatina; pentru sos: doua portocale, 70 g zahar pudra, o lingurita cu faina de porumb.
PREPARARE: Intr-un vas se pun la fiert laptele, cacaua si zaharul, amestecand incontinuu. Foile de gelatina se pun la inmuiat in apa timp de cinci minute, iar dupa ce se indeparteaza apa in exces, se pun peste laptele fierbinte. Se lasa deoparte la racit si apoi se amesteca bine impreuna cu frisca. Se toarna compozitia in cupe sau forme si se lasa in frigider cateva ore. In timpul acesta se prepara sosul de portocale. Se rade foarte fin coaja portocalelor si apoi se storc. Sucul se strecoara si se pune intr-un vas. Se adauga coaja rasa si zaharul si se pune vasul pe foc. Se amesteca foarte bine, pana cand se injumatateste cantitatea de sos. Faina de porumb se amesteca bine cu putina apa si se toarna peste sucul de portocale. Se lasa pana cand se ingroasa, amestecand incontinuu. Se pune la racit. Se scot formele cu panna cotta si, pentru a se desprinde mai usor, se scufunda rapid in apa clocotita. Se toarna deasupra sosul de portocale.
PANNA COTTA CU NUCA DE COCOS
INGREDIENTE: 200 ml lapte, 150 ml smantana, 50 g zahar, 200 g nuca de cocos rasa, o lingurita si jumatate cu gelatina granulata.
PREPARARE: Mai intai se amesteca gelatina cu doua linguri cu apa pana cand se dizolva. Intr-un vas se pun laptele, smantana, zaharul si nuca de cocos rasa. Se asaza vasul pe foc si se amesteca pana cand se dizolva zaharul. Se ia de pe foc si se lasa o ora deoparte. Se strecoara si se lasa la racit, in frigider, timp de cateva ore. Compozitia se pune din nou pe foc, se adauga gelatina si se tine pana cand se dizolva. Se strecoara din nou si se asaza in cupe. Se serveste cu frunze de menta.
|