Fructe proaspete, zahăr, lămâie, ouă, lapte şi făină, ingrediente musai de cea mai bună calitate, şi gata... prăjitura. Desertul este ideal după fiecare masă, mai ales dacă este preparat din diferite combinaţii de fructe...
Înainte de a urmări teoriile istorice, este important să ştim că anumite evenimente ar fi putut avea loc în diferite regiuni ale planetei în acelaşi timp!
ISTORIC
Se pare că în Evul Mediu doar persoanele bogate mâncau fructe conservate, jeleuri, fructe uscate şi waffe făcute prin lovire. Mai mult, se pare că italienii mâncau panettone încă din secolul al XV-lea, dar originile cozonacului se pierd în negura istoriei.
Romanii ştiau că ouăle pot fi folosite pentru a lega mâncarea. Totuşi crema de ou, spun specialiştii, a fost inventată în Evul Mediu. În acea perioadă se mâncau foarte multe budinci pe bază de carne, deoarece, credeau ei, combinaţia era eficientă în tulburările digestive. Abia în secolul al XIX-lea budincile au luat o formă modernă - cea "dulce".
Tudorii au descoperit şi ei deserturile. Cum erau preparate dulciurile pe vremea Dinastiei Tudorilor nu am aflat, dar ştim cu siguranţă că mâncau, la desert, turtă dulce şi jeleuri. În secolul al XVI-lea, zahărul nu era foarte des întâlnit, aşa că majoritatea populaţiei folosea mierea pentru a îndulci mâncarea.
PASTĂ DIN ZAHĂR ŞI MIGDALE
Marţipanul era foarte popular în Anglia începând cu secolul al XV-lea. Pasta preparată din zahăr şi migdale era folosită pentru a face sculpturi comestibile ce aveau forma unor animale, castele sau copaci. De Crăciun, Tudorilor le plăceau plăcintele cu carne tocată, dar modalitatea de preparare se pare că era total diferită de ce ştim noi azi.
Acestea conţineau 13 ingrediente care îi reprezenta pe Iisus şi cei 12 Apostoli, apoi fructe (prune şi stafide), dar şi condimente precum şofran, piper negru, cuişoare şi, de asemenea, carne de oaie ce îi reprezenta pe păstori. Celebră în perioada dinastiei Tudorilor era prăjitura "De la miezul nopţii", desert ce era făcut din fructe coapte. Unul dintre fructe avea înăuntru o monedă sau o boabă de fasole uscată, iar cel sau cea care-l găsea devenea Regele, respectiv Regina serbărilor din acea noapte.
UN DELICIU PENTRU CAPETELE ÎNCORONATE: ÎNGHEŢATA
Spre sfârşitul secolului al XVII-lea, bogaţii au început să mănânce îngheţată. Mulţi dintre ei şi-au construit camere subterane în subsolurile caselor pentru a putea păstra gheaţa şi pe timpul verii. Începând cu secolul al XIX-lea, o dată cu Revoluţia Industrială, a început producţia în masă a prăjiturilor şi a jeleurilor.
Vă sugerăm în continuare câteva reţete delicioase de prăjituri în care ingredientele "vedetă" sunt fructele.
FRIGĂRUI DE FRUCTE
● Ingrediente: boabe mari de struguri albi, de struguri negri, sfere mici din miez de pepene verde, dulceaţă de fructe de pădure, frunze proaspete de mentă, beţişoare de frigărui.
● Preparare: Cu un dispozitiv special confecţionaţi sferele din miez de pepene verde. Pentru fiecare persoană pregătiţi câte două frigărui astfel: înfigeţi pe rând, alternativ, o boabă de strugure albă, una neagră, o sferă din pepene, până umpleţi frigăruile. Separat, într-un vas puneţi dulceaţă de fructe de pădure, ce va fi folosită la ungerea fructelor din frigăruie, aducându-le un plus de savoare, şi garnisiţi cu frunze de mentă. Ţineţi la rece
15 minute înainte de a le servi.
BEZELE CU PEPENE ŞI KIWI
● Ingrediente, pentru o persoană: 4 bucăţi de bezele (din comerţ), 1 buc. kiwi, o felie subţire de pepene verde, feliuţe subţiri de limetă.
● Preparare: Curăţaţi şi zdrobiţi uşor bucata de kiwi. Tăiaţi jumătate din felia de pepene, scoateţi miezul şi-l feliaţi fideluţă. Cu imaginaţie şi curaj, montaţi pe fiecare bezea o linguriţă de kiwi şi fideluţe de pepene. Adăugaţi bucăţi din restul feliei de pepene şi asezonaţi cu feliuţe de limetă. Daţi la rece 10 minute şi înainte de a servi presăraţi puţin zahăr pudră pentru a înnobila aspectul.
DESERT CU BISCUIŢI ŞI FRUCTE
● Ingrediente: 4 felii subţiri de limetă, doi biscuiţi cu cremă, două caise confiate, o felie de kiwi, 2 batoane de scorţişoară, două triunghiuri subţiri de pepene verde, câteva boabe de rodie.
● Preparare: Ţineţi caisele confiate în puţin rom, pentru 15 minute. Tăiaţi în jumătate feliuţa de kiwi. Puneţi una peste alta câte două feliuţe de limetă, deasupra un biscuite, în care faceţi o găurică, scurgeţi caisele şi le montaţi cât mai drept. Înfigeţi beţişorul de scorţişoară în jumătate de feliuţă de kiwi, treceţi-o prin caisă, prin găurica din biscuit şi fixaţi-o în feliile de limetă, cât să stea drept. Montaţi câteva bobiţe de rodie peste kiwi şi adăugaţi pe platou triunghiuri de pepene verde. Aspectul şi aromele sunt deosebite.
(Reţete redactate de Veronica Bectaş)