x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Din tolba miturilor

Din tolba miturilor

de Cristiana Isopescu    |    25 Ian 2006   •   00:00
Din tolba miturilor
BUCATARIA SI DRAGOSTEA
Ma incrancenez sa afirm ca iubirea e totul… ca daca nu iubim suntem orfani, suntem efemeri, suntem pustiiti de visare. Tot eu ma incrancenez sa afirm ca ceasca cu ceai neindulcit e mai dulce ca mierea atunci cand nu-l bei singur… cand jumatatea ta androgina iti zambeste seara, dimineata, la cina, la pranz, la nesfarsit…
Grecii sub aura lor de antichitate adorau complicitatea amoroasa dezvaluita mai ales la un symposium - ospat hranit din iubire si pentru iubire, incarcat de arome, parfumuri, ingrediente, care-i slujesc lui Dionysos - ca zeu al vinului si Afroditei - ca zeita a patimii lor minunate.

Va propun un joc de-a povestea, in care imaginatia voastra sa zburde, pornind de la un blid de mancare transformat ca o cenusareasa in clenci de stele Michelin. Un joc de-a iubirea, in care fiecare dintre noi stie precis cat iubeste, pe cine, cum si de ce. Puneti-va intrebari si asteptati raspunsul. Am certitudinea ca, intr-o seara de iarna, placerea de a scutura piper si scortisoara intr-un ibric cu vin fiert vi-l va aduce. E Iubirea!

Vinul fiert il bei in bratele omului de langa tine, de aceea incerci sa-l seduci in plus cu o pastrama de oaie sau curcan care sa garniseasca perfect gustativ pocalul cu vin. Reperele scenice ale imaginatiei ma duc cu gandul la doi ochi albastri, in lumina carora as vrea sa adorm mancand mandarine… si scoici, si pui, si piper… Spunea Aristotel ca omul nu poate trai singur. Se asfixiaza in singuratatea propriei fiinte… se sufoca de dorul meselor pline, indopate de savoarea sociala a fiecarui ingredient. Are alt gust sarea atunci cand o pui pe limba cu degetul femeii pe care o iubesti… sau ciocolata cand o spargi simetric in "patratele triunghiulare" de genul una mie, una tie si una pentru amandoi… Si parca Platon povestea de cel sortit sa moara androgin…

RETETA PENTRU BARBAT CU OCHI ALBASTRI


Este o reteta afrodiziaca, pentru ca are un sos despre care grecii spun ca ar fi naucitor. Usturoiul poate fi inlocuit cu ghimbir sau hrean, iar iaurtul cu mascarpone.

  • INGREDIENTE:
  • 400 g piept de pui, 100 g alune sarate, doi catei de usturoi, 4 linguri cu ulei de masline, 150 g broccoli, 150 g iaurt grecesc.
  • PREPARARE: Pieptul de pui se spala, se curata de pielita si se taie in fasii late de un centimetru. Acestea se calesc apoi in ulei de masline, perpelindu-se pe ambele parti. Dupa ce sunt rumenite bine, se condimenteaza cu cimbru si busuioc. Separat se prepara sosul astfel: se fierb broccoli in apa cu sare, se zdrobesc apoi cu ajutorul unui blender. Alunele se sfarama si se piseaza intr-o piulita. Dupa ce au fost zdrobite, se amesteca impreuna cu usturoiul pisat, cu iaurtul si cu broccoli fiert. Sfatul meu este sa se mai adauge in acest sos minunat diverse mirodenii (curry, scortisoara, ghimbir, chimen). Pentru o cina romantica desavarsita as propune un vin alb demisec sau unul roze.
  • ×