x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Din undiţa cu delicii

0
Autor: Carmen Dragan 07 Ian 2010 - 00:00
Din undiţa cu delicii
Vezi galeria foto

Peştele, acest deliciu culinar, poate fi întâlnit în combinaţii uneori uimitoare. De la aspic de peşte, baghete, budinci, sufleuri, chifteluţe, crochete, musaca, frigărui, ciorbe, supe până la rulade, găluşte sau chiar clătite, toate aceste mâncăruri sunt gustoase şi sănătoase.



Peştele este un aliment cunoscut pentru beneficiile sale. Este bogat în Omega 3 şi indicat în majoritatea dietelor şi regimurilor alimentare. Nu ar trebui să lipsească de pe mesele noastre, dacă se poate de trei-patru ori pe săptămână.

Câteva sfaturi pentru tinerele gospodine
Un proverb german spune că "oaspetele, ca peştele, nu stă multă vreme proaspăt". Peparatele din peşte, crustacee şi moluşte ar trebui consumate imediat ce au fost preparate. În frigider nu se pot păstra mai mult de o zi. Pentru menţinerea  lor în stare proaspătă, pentru un timp mai îndelungat, se recomandă congelarea. Peştii se curăţă la interior, se freacă bine cu sare grunjoasă atât la interior, cât şi la exterior, se spală în multă apă, cu lămâie la ultima clătire, şi se înfăşoară într-o foaie de aluminiu. Foile, cu peştele aflat în interior, se scufundă în apă rece şi se transferă în congelator. Cum s-au acoperit de o pojghiţă subţire de gheaţă, se scot, se mai înfăşoară într-o folie şi se lasă în congelator până la patru luni în cazul peştelui gras şi până la nouă în cazul peştelui slab. Peştele congelat se lasă să se decongeleze la temperatura camerei, în apă rece. Pentru Sărbătoarea Sfântului Ion vă propunem câteva reţete pe care merită să le încercaţi.

Musaca de peşte

Ingrdiente: 500 g file de peşte, un kg cartofi, 5 cepe, două vinete, 3 linguri de bulion, oţet, sare, o foaie de dafin, piper, câteva felii de roşii, pătrunjel, felii de lămâie.

Preparare: Peştele se curăţă şi se pune la fiert în apă cu sare şi puţin oţet. Se fierb cartofii în coajă. Ceapa se taie solzişori şi se înăbuşă în ulei cu puţină apă. Se face un sos din bulion, apă, dafin, sare şi piper. Peştele fiert se dezosează, cartofii şi vinetele se curăţă de coajă, se taie rondele. Într-o tavă unsă cu ulei se aşază un strat de cartofi, unul de vinete, unul de peşte, ceapa călită şi sos. Deasupra se pune peşte. Se ornează cu felii de roşii, se dă la cuptor 20 de minute. Se serveşte cu frunze de pătrunjel şi felii de lămâie.

Sufleu de peşte
Ingrediente: un kg şalău sau ştiucă, 3 ouă, o cană de lapte, o lingură de făină, 20 g unt, sare, ghimbir, lămâie.

Preparare: Peştele curăţat se pune la fiert în apă rece. După ce s-a răcit se curăţă de piele şi oase şi se trece prin maşina de tocat. Făina se amestecă bine cu laptele, se adaugă apoi gălbenuşurile. Se pune tocătura de peşte şi se potriveşte de sare. Tava se unge bine cu unt, se toarnă compoziţia de peşte şi se introduce în cuptor. Se serveşte cu lămâie şi ghimbir ras deasupra.

Crochete din peşte

Ingrediente: 500 g peşte, 200 ml lapte, o lingură de ceapă rasă, 150 g ciuperci, două ouă, sare, o foaie de dafin, oţet, făină, un ou, pesmet, ulei, roşii.

Preparare: Peştele se fierbe în apă cu sare, oţet şi foaia de dafin. Se scurge, se scot oasele. Se prepară un sos bechamel din unt, făină şi lapte. Se ia de pe foc, se adaugă ciupercile călite în ulei cu ceapa, ouăle, peştele şi sare. Din această compoziţie se formează cu mâinile umezite crochete, se dau prin făină, ou şi pesmet şi se prăjesc în ulei. Se ornează cu roşii.

Frigărui din peşte

Ingrediente: 400 g file de peşte alb, două linguri de unt, piper negru măcinat, un ardei roşu, un ardei verde, susan, salată de varză roşie.

Preparare: Se taie fileurile în cuburi, se ung cu unt, se presară piper. Se înfig cuburile în ace, alternând cu bucăţi de ardei roşu şi verde. Se înfierbântă grilul şi se prăjesc frigăruile. Când sunt gata se presară susan şi se servesc cu salată de varză roşie.

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de