x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Din undiţa cu delicii

0
Autor: Carmen Dragan 07 Ian 2010 - 00:00
Din undiţa cu delicii
Vezi galeria foto

Peştele, acest deliciu culinar, poate fi întâlnit în combinaţii uneori uimitoare. De la aspic de peşte, baghete, budinci, sufleuri, chifteluţe, crochete, musaca, frigărui, ciorbe, supe până la rulade, găluşte sau chiar clătite, toate aceste mâncăruri sunt gustoase şi sănătoase.



Peştele este un aliment cunoscut pentru beneficiile sale. Este bogat în Omega 3 şi indicat în majoritatea dietelor şi regimurilor alimentare. Nu ar trebui să lipsească de pe mesele noastre, dacă se poate de trei-patru ori pe săptămână.

Câteva sfaturi pentru tinerele gospodine
Un proverb german spune că "oaspetele, ca peştele, nu stă multă vreme proaspăt". Peparatele din peşte, crustacee şi moluşte ar trebui consumate imediat ce au fost preparate. În frigider nu se pot păstra mai mult de o zi. Pentru menţinerea  lor în stare proaspătă, pentru un timp mai îndelungat, se recomandă congelarea. Peştii se curăţă la interior, se freacă bine cu sare grunjoasă atât la interior, cât şi la exterior, se spală în multă apă, cu lămâie la ultima clătire, şi se înfăşoară într-o foaie de aluminiu. Foile, cu peştele aflat în interior, se scufundă în apă rece şi se transferă în congelator. Cum s-au acoperit de o pojghiţă subţire de gheaţă, se scot, se mai înfăşoară într-o folie şi se lasă în congelator până la patru luni în cazul peştelui gras şi până la nouă în cazul peştelui slab. Peştele congelat se lasă să se decongeleze la temperatura camerei, în apă rece. Pentru Sărbătoarea Sfântului Ion vă propunem câteva reţete pe care merită să le încercaţi.

Musaca de peşte

Ingrdiente: 500 g file de peşte, un kg cartofi, 5 cepe, două vinete, 3 linguri de bulion, oţet, sare, o foaie de dafin, piper, câteva felii de roşii, pătrunjel, felii de lămâie.

Preparare: Peştele se curăţă şi se pune la fiert în apă cu sare şi puţin oţet. Se fierb cartofii în coajă. Ceapa se taie solzişori şi se înăbuşă în ulei cu puţină apă. Se face un sos din bulion, apă, dafin, sare şi piper. Peştele fiert se dezosează, cartofii şi vinetele se curăţă de coajă, se taie rondele. Într-o tavă unsă cu ulei se aşază un strat de cartofi, unul de vinete, unul de peşte, ceapa călită şi sos. Deasupra se pune peşte. Se ornează cu felii de roşii, se dă la cuptor 20 de minute. Se serveşte cu frunze de pătrunjel şi felii de lămâie.

Sufleu de peşte
Ingrediente: un kg şalău sau ştiucă, 3 ouă, o cană de lapte, o lingură de făină, 20 g unt, sare, ghimbir, lămâie.

Preparare: Peştele curăţat se pune la fiert în apă rece. După ce s-a răcit se curăţă de piele şi oase şi se trece prin maşina de tocat. Făina se amestecă bine cu laptele, se adaugă apoi gălbenuşurile. Se pune tocătura de peşte şi se potriveşte de sare. Tava se unge bine cu unt, se toarnă compoziţia de peşte şi se introduce în cuptor. Se serveşte cu lămâie şi ghimbir ras deasupra.

Crochete din peşte

Ingrediente: 500 g peşte, 200 ml lapte, o lingură de ceapă rasă, 150 g ciuperci, două ouă, sare, o foaie de dafin, oţet, făină, un ou, pesmet, ulei, roşii.

Preparare: Peştele se fierbe în apă cu sare, oţet şi foaia de dafin. Se scurge, se scot oasele. Se prepară un sos bechamel din unt, făină şi lapte. Se ia de pe foc, se adaugă ciupercile călite în ulei cu ceapa, ouăle, peştele şi sare. Din această compoziţie se formează cu mâinile umezite crochete, se dau prin făină, ou şi pesmet şi se prăjesc în ulei. Se ornează cu roşii.

Frigărui din peşte

Ingrediente: 400 g file de peşte alb, două linguri de unt, piper negru măcinat, un ardei roşu, un ardei verde, susan, salată de varză roşie.

Preparare: Se taie fileurile în cuburi, se ung cu unt, se presară piper. Se înfig cuburile în ace, alternând cu bucăţi de ardei roşu şi verde. Se înfierbântă grilul şi se prăjesc frigăruile. Când sunt gata se presară susan şi se servesc cu salată de varză roşie.

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Şi marți  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai  bune cifre din...

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1
Galerie Foto Maria Buză şi Marius Rizea fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Obişnuiţi să joace un cuplu, de data aceasta telespectatorii îi vor...

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham
Ronaldo a declarat în 2008 că bingo-ul l-a ajutat să înveţe limba engleză, în vreme ce Will Smith a spus, într-un interviu, că scrima i-a apropiat pe el, David Beckham şi Tom Cruise. Cech a cântat la tobe...

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani
Mama lui Sylvester Stallone, Jackie, fost astrolog, psiholog şi managerul proiectului de televiziune G.L.O.W., a murit la vârsta de 98 de ani. Jackie făcea pilates şi se antrena în sala de forţă, iar moartea sa a ...

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020
Costul unui sejur pentru două persoane, timp de trei nopți, în perioada sezonului estival 2020 a scăzut cu 21% faţă de același interval al anului trecut. Numărul rezervărilor last-minute s-a dublat,...

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public  Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea
Galerie Foto Chefi la cuțite a dominat seara de luni. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul...

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale
Cu totii am avut acele zile lungi in care abia asteptam sa iesim de la serviciu si sa ne indreptam spre casa, unde ne asteapta un loc calduros, curat si primitor, in care sa ne putem relaxa dupa o zi de munca. Adesea...

Focurile vii de la Dealu Frumos

Focurile vii de la Dealu Frumos
Galerie Foto Legendele cu haiduci și comori se întind și „sub munte”, în zona subcarpatică de la poalele Bucegilor, unde localnicii povestesc despre „focurile vii” care apar, în anumite perioade ale anului, deasupra...

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi
Galerie Foto Mulți români sunt pasionați de filmele cu haiduci și de legendele care se leagă de Munții Bucegi. În plină pandemie, unul dintre cele mai sigure circuite turistice este pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, pe...

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR
Începând din această toamnă, mai exact din data de 12 octombrie, surpriza grilei TVR 2 este revenirea Andreei Marin, una dintre cele mai puternice şi carismatice vedete din România, cu un program în care va...

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea celei de-a doua ediții iUmor 

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea  celei de-a doua ediții iUmor 
Galerie Foto Deși s-a înscris la casting în fiecare sezon, abia anul acesta campioana la bob Georgiana Lupu și-a făcut curaj să și urce pe scena iUmor și bine a făcut! Georgiana a fost votată în aplicație și trimisă...

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1
Galerie Foto Anca Sigartău şi Marian Râlea formează un cuplu în cel mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cu o vastă experienţă atât pe micile ecrane, cât şi pe scena...

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”
Galerie Foto Care este rolul acestei instituţii strategice a României în combaterea pandemiei de coronavirus? Cum a fost salvat Institutul Cantacuzino? Cine sunt specialiştii de talie mondială care lucrează aici şi ce...

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească
Galerie Foto Compania TECHSTORE.Ro a adus în România și celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia, care s-a angajat de ani de zile pe calea confortului durabil cu produse electrocasnice de lux, de calitate premium, ...

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a doua gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda, cu o excelentă transformare în Adam Lambert, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...
Serviciul de email marketing furnizat de