x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Drumul spre Liverpool are inceputul la Sibiu

Drumul spre Liverpool are inceputul la Sibiu

10 Oct 2007   •   00:00

Un bilet de avion pentru Liverpool. Unul singur. Cum s-a putut căştiga? Gătind perfect. La concurs s-au inscris opt bucătari sibieni experimentaţi, toţi membri ai Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism din Romănia.

Un bilet de avion pentru Liverpool. Unul singur. Cum s-a putut căştiga? Gătind perfect. La concurs s-au inscris opt bucătari sibieni experimentaţi, toţi membri ai Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism din Romănia. Din juriu au făcut parte bucătari renumiţi din Romănia, dar şi din Marea Britanie, două autoare de cărţi de bucate britanice şi Excelenţa Sa Ambasadorul Marii Britanii in Romănia.

Atracţii culinare

In prima fază totul a fost foarte simplu. Cei opt bucătari au preparat căte un aperitiv, un fel de bază şi un desert. Condiţia era ca aperitivul să fie realizat din brănzeturi tradiţionale din Sibiu. Deşi la prima vedere această cerinţă reducea foarte mult posibilităţile bucătarilor, am avut surpriza să constat că varietatea brănzeturilor este foarte mare, iar imaginaţia maeştrilor extrem de bogată.

La felul de bază, in centru s-a aflat pieptul de pui. Pe lăngă acesta nu au avut voie să fie amplasate decăt ingrediente tradiţionale din Sibiu, aşa incăt a fost combinat cu slăninuţă, cu caise, cu kaizer. Desertul a trebuit să fie specific zonei şi a fost o bucurie să constat că desert romănesc nu inseamnă doar clătite şi papanaşi. Plăcintă săsească cu pară in sos de vin, budincă cu brănză, biluţe de mămăligă cu brănză dulce şi sos de fructe de pădure sunt doar căteva dintre dulciurile cu care bucătarii din concurs au incercat să cucerească juriul.

Zacuscă, pastramă şi o căştigătoare

Numai că doar patru dintre ei au fost convingători. Aceştia, in loc să se bucure de victorie, au fost trimişi la bucătărie pentru ultima etapă: prepararea unei reţete speciale adusă de Paul Askew, bucătarul englez care a oferit premiul. Intre timp, publicul, care s-a intrecut pentru obţinerea unui loc mai aproape de farfurii, a putut degusta bucatele de la prima probă.

Din peisaj nu putea lipsi un mare gurmand, producător de delicatese tradiţionale: vin, pastramă de raţă şi zacuscă. Bunătăţile au fost aduse de Mircea Dinescu, preşedintele Academiei de Gastronomie din Romănia. Gurmandul poet nu a vrut să ne impărtăşească prea mult din secretul gustului deosebit al bucatelor, insă laudele publicului l-au făcut să "scape" un mic detaliu: legumele folosite la zacuscă sunt coapte la foc făcut din lemn dulce.

In timp ce lumea se delecta, cei patru bucătari rămaşi in concurs găteau de zor. Stresul şi oboseala erau deja vizibile, dar fiecare a trebuit să se concentreze şi să realizeze preparatul perfect. A fost cu atăt mai greu cu căt juriul era prezent şi nota fiecare mişcare. După 40 de minute s-a strigat şi numele căştigătoarei. Ca şi la concursul organizat de francezi, tot o doamnă a căştigat. Aceeaşi doamnă: Elena Bozdoc, care se pare că este cea mai bună maestră in arta culinară din Sibiu.

Budincă cu aromă de Ardeal

Budinca cu brănză preparată de doamna Elena Bozdoc a fost cea care a căştigat admiraţia atăt a juriului, căt şi a publicului. Pentru prima oară a realizat acest desert, care in termenii de specialitate se numeşte "de bucătărie", deci nu este unul pretenţios, la examenul pe care l-a susţinut pentru obţinerea titlului de maestru in arta culinară. De atunci, budinca cu brănză a fost prezentată la mai multe concursuri de profil, de fiecare dată obţinănd apecierea unanimă a juriului. Acest lucru a fost posibil mai ales că maestra in arta culinară Elena Bozdoc a imbunătăţit constant reţeta, păstrănd insă in esenţă parfumul şi gustul acesteia. Poate aici se află şi secretul: o prăjitură mereu nouă, dar care are ca ingredient principal "aroma" Sibiului. Tot ce intră in compoziţia budincii este natural, doamna Bozdoc incercănd de fiecare dată să nu transforme un preparat tradiţional intr-unul "de duzină".

Lady Chef

Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism din Romănia (ANBCT) şi-a inscris activităţile din acest an in ciclul de manifestări ale asociaţiei mondiale de profil: World Association of Cooks Societies (WACS). Astfel, Dumitru Burtea, preşedintele ANBCT, doreşte ca femeia bucătar să fie mult mai bine promovată, pentru că la nivelul WACS s-a vorbit foarte mult despre conceptul

de "Lady Chef" şi despre rolul pe care femeia il are in această meserie. Dumitru Burtea este convins că femeile bucătar din Romănia merită tot sprijinul, pentru că la concursurile internaţionale unde au concurat şi-au reprezentat ţara la cel mai inalt nivel. Mai mult, femeia, pe lăngă munca grea pe care o face in bucătărie, are mult mai multe indatoriri faţă de societate.

×
Subiecte în articol: profesionistii