x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Experienta / Elevi romani, patiserie frantuzeasca

Experienta / Elevi romani, patiserie frantuzeasca

de Cristina Andreea Catana    |    10 Mar 2006   •   00:00
Experienta / Elevi romani, patiserie frantuzeasca

Dupa sase luni de lectii teoretice si practice, cursantii de la Centrul Francez de Formare in Meserii Culinare Agape vor pleca in Franta pentru a aplica tot ceea ce au invatat aici.

Zeci de prajituri. In jurul lor roiesc vreo 15 adolescenti. Unul prepara creme, altul pregateste blatul, altul le asambleaza. Nu vorbesc prea mult. Sunt doar atenti la ceea ce fac. Fiecare dintre ei asteapta cu nerabdare sa termine cursul de patiser pentru a putea profesa. Sansa le-a fost oferita de Centrul Francez de Formare in Meserii Culinare Agape, deschis in Bucuresti in martie 2003. In prezent, la cursul de patiserie frantuzeasca sunt inscrisi zece cursanti, la fel si la cel de brutarie.

LECTII. Pe langa orele de la laboratorul de patiserie, tinerii, cu varste cuprinse intre 17 si 23 de ani, merg si la scoala. Unii dintre ei urmeaza cursurile unor universitati, dar vin la Agape pentru ca le place meseria de patiser. Cristina Sterian este una dintre ele. "Merg si la facultate, apoi la serviciu si nu neglijez nici cursul. Imi place foarte mult ce fac aici." Nu ai cum sa nu vii la ore. Totul este dulce in jur. Pana si aerul are gust de zahar, de vanilie, de rom. Nici baza materiala nu trebuie uitata. Toata aparatura a fost adusa din Franta, pentru ca viitorii patiseri sa poata invata meseria cum se poate mai bine. Au inceput cu aluaturi si creme simple, pentru ca la sfarsit sa poata face preparate complicate si delicioase. Tot ceea ce au invatat le va fi de folos in Franta. La finalul cursului, majoritatea patiserilor pleaca acolo cu contract de munca, pentru a castiga bani, dar si pentru a capata cat mai multa experienta. Aceasta este dovedita prin faptul ca unii dintre patiserii francezi au fost atat de incantati de seriozitatea tinerilor din Romania, incat le-au prelungit contractul pentru mai multi ani. Mai mult, pentru ca programul a fost un succes, Centrul Francez de Formare in Meserii Culinare Agape a mai deschis un centru si in Tulcea.

EXAMEN. Cursantii iau drumul patiseriilor frantuzesti dupa ce sustin un examen, in urma caruia obtin o diploma recunoscuta atat in Romania, cat si in Franta. De aceea, probele prin care acestia trec sunt destul de grele. Pe langa cunostintele teoretice, acestia trebuie sa prezinte la sfarsitul cursului un preparat realizat in intregime de ei. Un tort, pe care trebuie sa il prezinte comisiei, sa le explice de ce a ales acea reteta si cum a combinat ingredientele.

FORMATORII. Informatiile esentiale le invata aici: reguli de igiena, legislatie si limba franceza. Acestea sunt predate de profesori de la Colegiul Viilor, unde Centrul Agape isi are sediul. Ceea ce tine de patiserie vine de la Alexandru Stan. A facut si el cursul, a fost in Franta doi ani si acum s-a intors sa le impartaseasca si altora din experienta si cunostintele sale. Tinerii au incredere in el, chiar daca este foarte tanar. "Pot sa pun crema asta peste blatul de pe masa?", se aude dintr-un colt al laboratorului. Profesorul se indreapta catre elev, verifica consistenta compozitiei si isi da acceptul. Trebuie sa fie foarte atent, pentru ca prajiturile rezultate vor merge in final la magazine de profil de Capitala. Elevii de la Agape vor sa dea rezultate de pe acum.

APRECIERE
"Am vrut sa urmez cursurile Agape, pentru ca ma atrage ideea de a avea o experienta profesionala in Franta. Va intrebati de ce? Sunt cei mai buni din lume in aceasta meserie! Cea mai buna forma de a invata este in Franta, la adevaratii artizani francezi!" - Alexandru Stan, absolvent si profesor Agape

INCEPATORI
"Intotdeauna m-am amuzat facand prajituri pentru cei apropiati, imi place foarte mult! La Agape am invatat deja o multime de lucruri si astept cu nerabdare sa le pun in practica lucrand la un artizan francez" - Nicoleta Turcu, cursanta

PROGRAM
"Merg si la facultate, apoi la serviciu si nu neglijez nici cursul. Imi place foarte mult ce fac aici" - Cristina Sterian, cursanta

MILLE FEUILLES
APTITUDINI. Atentia la detalii este una dintre calitatile unui patiser
  • Ingrediente: 250 g faina, un albus, o ceasca cu apa rece cu sare, 250 g unt, 5 oua, 5 linguri cu zahar tos, un pahar cu lapte, 200 g unt, esenta de vanilie, ciocolata alba.
  • Preparare: Se face un aluat din faina, apa si albus. Se framanta pana cand nu se mai lipeste de maini. Se da la frigider pentru zece minute, dupa care se intinde o foaie nu prea subtire si se pune la mijloc o bucata de unt. Se impatureste in patru, se bate deasupra cu sucitorul si iar se intinde. Se repeta aceasta operatiune de patru ori. Apoi se intinde o foaie subtire, se pune intr-o tava stropita cu putina apa, insemnand in locul unde are sa fie taiata fasii si intepand din loc in loc. Se coace la foc iute, apoi dupa ce s-a racit se taie in fasii egale.

    Se prepara crema de vanilie. Se bat ouale cu zaharul la bain-marie, se adauga incet lapte caldut si se lasa pana cand se ingroasa. Se ia de pe foc si dupa ce s-a racit se adauga untul frecat si esenta de vanilie. Se ung foile cu crema si se orneaza cu ciocolata alba.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie franta agape