Premierea bucatarilor
Vineri, 17 noiembrie, va avea loc la sediul scolii THR-Consoulting Group din Bucuresti festivitatea de premiere a bucatarilor si patiserilor care au trecut cu brio de examenul de titlu de maestru in arta culinara. Concursul a inceput in ziua de 13 noiembrie, iar aspirantii la distinctie a trebuit sa treaca atat de probe practice, cat si de un examen teoretic. Intr-un cadru festiv, acestia vor primi diplome si medalii de la Dumitru Burtea, presedintele Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism din Romania. (C.C.)
|
ZIUA BATATULUI
La ferma Agroindustriala Frasinu, din Buzau, a avut loc sambata "Ziua batatului", la care au participat specialisti din tara si strainatate. Batatul, cartoful dulce, a fost aclimatizat la Buzau in urma cu doi ani de o echipa de specialisti condusa de doctorul in stiinte agricole Constantin Manolache. La cea de-a doua editie au fost prezente cadre didactice si studenti de la Universitatea de Stiinte Agricole Bucuresti, Universitatea Bioterra Bucuresti si Universitatea din Perugia, Italia, care au sustinut comunicari stiintifice. Productiile cu peste 40% mai mari decat la cultura cartofului si valoarea nutritiva recomanda batatul drept cultura secolului XXI. (C.C.)
|
MARUL URIAS
Chisato Iwasak, din orasul japonez Hirosaki, a avut placuta surpriza sa gaseasca intr-un mar din livada sa un fruct urias. Acesta cantarea nu mai putin de 1,89 kg. Descoperirea sa a fost inscrisa in Cartea Recordurilor in octombrie 2005. Norocosul fermier se asteapta sa gaseasca, in livada sa, in fiecare an, astfel de mere uriase. (C.C.)
|
|
Saptamana romaneasca
In provincia spaniola Ciudad Real s-a desfasurat in perioada 7-11 noiembrie Festivalul "Saptamana Romaneasca". Spaniolii au facut cunostinta cu traditiile romanesti, de la dansurile populare pana la bucatele apetisante "ca la mama acasa".
La "Saptamana Romaneasca" din Alcazar a participat si ambasadorul Romaniei la Madrid, Maria Ligor. (C.C.)
|
BUCATARIE INDONEZIANA
Inceputul lunii noiembrie le-a adus gurmanzilor o surpriza exotica. Primul restaurant cu specific indonezian din Romania s-a deschis la Bucuresti. Bucatarii indonezieni folosesc o gama diversificata de condimente si ierburi, precum sereh, laos, djeruk purut, chilli, ghimber, curcuma, coriandru, cumin, pasta de crevete fermentate, tamarind, alune, zahar de palmier si lapte de cocos. (C.C.)
|
VINUL ROMANESC LA LONDRA
APEV Romania, Asociatia Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri din Romania, care ii grupeaza pe cei mai mari exportatori ai tarii, a organizat o prezentare-degustare de vinuri la Londra, in incinta Institutului Cultural Roman. Evenimentul a fost onorat de Dr Caroline Gilby MW, specialista si jurnalista de vinuri, care a vizitat tara noastra si va face o prezentare a Romaniei vitivinicole in prag de aderare. (C.C.)
|
|
Diamantele negre
Sezonul trufelor din Franta se deschide oficial in luna noiembrie si tine pana in martie. Cele mai importante doua targuri de trufe se vor tine in regiunea Vancluse, la Richerenches si la Carpentrans. Pretul unui kilogram de trufe variaza intre 100 si 700 de euro, in apropierea Sarbatorilor fiind chiar mai mare. (F.C.)