x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Food world

Food world

08 Noi 2006   •   00:00

HALLOWEEN ROMANESC

Festivalul Bostanilor, organizat in fiecare an la Bistrita, in preajma sarbatorii de Halloween, a ajuns la cea de-a patra editie, gazdele fiind, ca de fiecare data, Complexul Muzeal Judetean si elevii Grupului scolar "Grigore Moisil". Sub coordonarea profesorului Ioan Baca, aproximativ 60 de liceeni au strabatut luni seara strazile orasului, intr-o procesiune a bostanilor, dupa care au luat parte, la muzeu, la un bal al vrajitoarelor. De la petrecere nu au lipsit nici specialitatile din dovleac, iar bostanii au fost expusi la muzeu pentru ca toti bistritenii sa poata sa vada "creatiile" liceenilor de la "Grigore Moisil". (C.C.)

FURNIZOR REGAL

Majestatile Sale Regele Mihai I si Regina Ana au vizitat podgoria Murfatlar pentru a acorda diploma de rennoire a calitatii de „Furnizor al Casei Majestatii Sale Regelui Mihai I". Ceremonia a avut loc ntr-un cadru restrAns si elegant, alaturi de jurnalisti ai presei centrale si locale. Diploma acordata este o prelungire a titlului pe care podgoria Murfatlar l-a primit n 2003. Diploma se rennoieste o data la trei ani. Vinurile preferate de Majestatea Sa Regele Mihai I sunt cele albe seci, care se asociaza cu gratarele si fructele de mare, dar si rosii dulci, potrivite pentru deserturi. „Vom face tot ce este necesar ca Murfatlarul sa-si mentina aceasta titulatura de onoare cAt mai multi ani posibil", a spus Sabina Zeres, PR manager. Pentru Podgoria Murfatlar, anul acesta a fost unul favorabil culturii vitei-de-vie, datorita vremii ploioase la nceput si destul de secetoase mai spre final, creAnd echilibrul necesar unei productii de calitate. (F.M.C.)

MUZEUL COFETaRIEI

Ion Gui, cofetar de-o viata, si-a folosit locuinta pentru a deschide primul muzeu dedicat cofetariei din RomAnia. Aradeanul a adunat mai bine de 300 de piese, de la ustensile de mici dimensiuni pentru prepararea dulciurilor la aparate mecanice pentru turnat bomboane de ciocolata sau de facut prajituri, unele din ele mai vechi de un secol. (C.C.)

La mesele de altadata
Casa Memoriala Cuza (Galati) a vernisat expozitia „La mesele de altadata". „Cele mai importante piese sunt vesela din cristal a lui Costache Negri, fata de masa cu monograma domnitorului Al.I. Cuza si setul de compot din sticla de Murano, care i-a apartinut lui Mihail Kogalniceanu", a declarat muzeograful Ingrid Bahamat. Expozitia va fi deschisa păna in ianuarie 2007. (C.C.)
Gena senzatiei de foame
La Geneva, o echipa de cercetatori a reusit sa identifice gena responsabila de senzatia de foame, numita de acestia „Per 2". Descoperirea asupra sincronizarii orelor de masa cu reactiile fizice ale organismului „constituie o baza promitatoare pentru elaborarea de tratamente contra excesului de greutate, tulburarilor de somn, depresiilor si alcoolismului", a subliniat unul dintre cercetatori. (C.D.)

FESTIVALUL VERZEI

Satenii din Toboliu, comuna Girisu de Cris (Bihor), au organizat Festivalul Verzei. Toboliu este o localitate cu traditie in cultivarea verzei, agricultorii de aici fiind renumiti, asa cum sunt slovacii din zona Sinteu la cultura cartofului. Festivitatile s-au derulat pe parcursul intregii zile pe platoul din fata scolii. A fost organizat si un concurs de gatit, in cadrul caruia gospodinele din sat si-au demonstrat abilitatile gastronomice, preparAnd bucate care aveau ca principal ingredient varza din productia proprie. „La concursul de gatit s-au nscris mai mult de zece gospodine, care vor trebui sa impresioneze juriul cu bucatele preparate din varza", a declarat primarul Ioan Pasca. (C.C.)

×