x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețete de toamnă: pui, porc și rață cu gutui caramelizate

Rețete de toamnă: pui, porc și rață cu gutui caramelizate

de Andreea Tiron    |    13 Noi 2025   •   09:45
Rețete de toamnă: pui, porc și rață cu gutui caramelizate
Sursa foto: Jurnalul

Toamna e anotimpul contrastelor – frigul de afară și mirosul dulce-acrișor din bucătărie. Dintre toate combinațiile care surprind acest echilibru perfect, carnea cu gutui rămâne una dintre cele mai rafinate și surprinzătoare.

Dulceața fructului întâlnește savoarea cărnii într-un preparat tradițional, cu aromă orientală și parfum de gospodărie veche.

Fie că alegi carne de porc, pui, vită sau chiar rață, gutuile aduc un gust bogat, o culoare aurie și o textură fină sosului.

1. Mâncare de carne de porc cu gutui – rețeta clasică de toamnă

Ingrediente:

  • 700 g carne de porc (spată sau ceafă)

  • 2 gutui mari

  • 1 ceapă

  • 2 linguri ulei

  • 2 linguri miere sau zahăr brun

  • 100 ml vin alb sau apă

  • Sare, piper

  • Câteva cuișoare sau scorțișoară (opțional, pentru aromă)

Mod de preparare:

  1. Taie carnea în cuburi potrivite și rumenește-o ușor în ulei.

  2. Adaugă ceapa tocată și călește până devine sticloasă.

  3. Pune mierea (sau zahărul) și lasă să se caramelizeze ușor.

  4. Adaugă gutuile tăiate felii groase, vinul și condimentele.

  5. Acoperă și lasă să fiarbă la foc mic 40–50 de minute, până ce carnea devine fragedă, iar sosul se îngroașă.

Rezultatul: o mâncare cu echilibru perfect între dulce și sărat, cu o aromă catifelată care îți amintește de mesele din copilărie.

2. Pui cu gutui și miere – o variantă ușoară și elegantă

Ingrediente:

  • 1 pui tăiat bucăți (sau 4 pulpe inferioare)

  • 2 gutui

  • 2 linguri de miere

  • 1 lingură oțet balsamic

  • 1 linguriță cimbru uscat

  • Sare, piper, ulei de măsline

Mod de preparare:

  1. Așază bucățile de pui într-o tavă unsă cu ulei.

  2. Pune gutuile tăiate felii și stropite cu puțin oțet ca să nu se oxideze.

  3. Amestecă mierea cu cimbrul, sarea și piperul și unge carnea.

  4. Coace totul la 190°C, 40–45 de minute, până când puiul se rumenește și gutuile devin moi și caramelizate.

Poți servi alături de un orez simplu sau un piure de cartofi – sosul aromat face tot farmecul!

3. Rață cu gutui și vin roșu – rețeta festivă

Ingrediente:

  • 1 piept de rață (sau 2 pulpe)

  • 2 gutui

  • 200 ml vin roșu sec

  • 1 linguriță miere

  • 1 lingură unt

  • Sare, piper, rozmarin

Mod de preparare:

  1. Crestează pielea de pe pieptul de rață și rumenește-l cu pielea în jos până devine crocantă.

  2. Scoate excesul de grăsime și adaugă gutuile feliate, vinul și mierea.

  3. Pune totul într-o tavă, adaugă rozmarinul și coace la 180°C timp de 25–30 minute.

Vinul se reduce, sosul se transformă într-o glazură delicioasă, iar combinația dintre rață și gutui e demnă de un restaurant rafinat.

Cum poți folosi gutuile gătite în alte rețete

  • Ca garnitură: lângă fripturi de porc, miel sau vânat.

  • În salate calde: amestecate cu legume coapte și nuci.

  • În sosuri: blenduite cu vin și condimente pentru o textură catifelată.

  • Ca desert: resturile de gutui caramelizate pot fi servite cu iaurt grecesc sau înghețată de vanilie.

Sfatul bucătarului

Dacă vrei o aromă mai intensă, adaugă în sos coajă de portocală rasă sau o crenguță de scorțișoară. Gutuile iubesc condimentele calde!

Carnea cu gutui e una dintre acele rețete care te întorc la simplitate, la gustul curat al mâncării făcute cu răbdare. E o combinație între bogăția cărnii și parfumul fructului, între toamnă și iarnă, între tradiție și rafinament.
Un preparat care nu doar se mănâncă, ci se savurează.

×
Subiecte în articol: gutui retete