Legende
Smochinul este menţionat în mod cert în Biblie (unii cercetători consideră că Eva a ales să guste o smochină şi nu un măr), dar era cunoscută cu mult, mult timp înainte. Pe tablele de piatră sumeriene, datând din anul 2500 î.Hr., este înregistrată folosirea smochinei ca aliment. O echipă de cercetători evrei, de la Universitatea Bar-Ilan, a arătat că deţine dovezi că smochinele au fost găsite în şase situri, din jurul Mării Mediterane, cu o vechime mai mare de 11.700-11.500 ani în urmă.
Poetul Alexis din Turia scria despre mâncarea unui grec de condiţie medie ce cuprindea "moştenirea dată de Dumnezeu din ţara-mamă, iubirea inimii mele, smochina uscată". Cleopatra s-a sinucis cu un şarpe veninos adus într-un coş cu smochine. Pliniu cel Bătrân a scris câteva poveşti despre smochinii din Roma. El afirma că în Forumul Roman creştea un smochin sacru. Făcând aluzie la legenda fondării Romei, de cei doi gemeni Romulus şi Remus, Pliniu spunea că acest copac este cunoscut sub denumirea de Ruminalis, deoarece lupoaica îi alăpta pe băieţi sub un smochin. În prima jumătate a secolului al XVI-lea, smochinul a fost introdus în Anglia de Cardinalul Pole, cu câţiva ani înainte de Cortez care dus copacul în Mexic.
Smochinele preparate sunt folosite ca îndulcitor în locul zahărului încă din cele mai vechi timpuri. Chiar şi azi, fructele au aceleaşi utilizări în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Cu un conţinut ridicat de potasiu, fier, calciu şi fibre vegetale, smochinele se folosesc şi în scopuri medicale, ca diuretic şi laxativ. Smochinul poate trăi aproximativ 100 de ani şi poate atinge o înălţime de 30 de metri.
Smochine umplute cu cremă de vanilie
● Ingrediente: 6 smochine (mai moi), praf de scorţişoară, bucăţele de ciocolată; pentru crema de vanilie: 4 ouă, 250 g zahăr (după gust), o cană de făină, 3 1/2 căni cu lapte, 6 pliculeţe zahăr vanilinat, un praf de sare.
● Preparare: se bat bine ouăle, se adaugă praful de sare, zahărul, vanilina şi se bat iar. Se adaugă făina şi se amestecă bine până se încorporează, apoi turnăm laptele amestecând bine ca să nu se formeze cocoloaşe. Puneţi vasul pe un altul, la baie de abur şi amestecaţi continuu până se leagă crema. Dacă este prea moale, adăugaţi puţină făină, continuând să amestecaţi. Când s-a îngroşat suficient lăsaţi la răcit. Tăiaţi în patru fiecare smochină, dar nu până jos, desfaceţi-le uşor şi îndreptaţi-le dacă sunt boţite, apoi cu o lingură luaţi din cremă şi o montaţi în mijloc. Presăraţi pudră de scorţişoară, bucăţele de ciocolată etc.
Reţetă redactată de Veronica Bectaş
Citește pe Antena3.ro