x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Haos in bucatarie

Haos in bucatarie

05 Oct 2005   •   00:00
Haos in bucatarie
INVATATURILE MATUSII
Dragii mei, de data asta nu o sa mai fiu matusica blanda si gata sa dea o mana de ajutor. Sa va spun si de ce. Una dintre nepoatele mele, Geanina, s-a maritat de curand. Ea este o fata tare de treaba, dar de cand a fost mica parintii au cocolosit-o si acum cand s-a maritat habar n-are sa faca nimic. Pentru ea, maica-sa si taica-su erau "Pun-te masa, ia-te masa!". Si acum i-a venit si fetii ceasul sa se marite si s-a mutat in casa cu baiatul ala. El, saracul, n-are nici o vina, dar sa ma ierte Dumnezeu, nici el nu face nimic sa o antreneze in treburile casnice. "Lasa, ca daca nu ai tu timp, fac eu!" Sau si mai grav: "Lasa, ca mananc ceva pe drum, nu te mai chinui sa pregatesti micul dejun".

Saptamana trecuta am fost pe la ei si am observat toate astea. Sa nu ziceti ca sunt invidioasa, ca si Hristache al meu ma ajuta sau ma menaja, atunci cand era cazul. Dar la ei parca este altceva! Cand am ajuns, Geanina gatea.

Nu mi-am dat prea bine seama daca era vorba despre o ciorba sau o tocanita, pentru ca oala era plina cu apa. Dar nu asta vreau sa va spun. Cred ca scosese toate vasele de prin camara si de prin dulapuri. Taia ceapa, scotea un cutit, pentru morcovi, altul. Si tot asa, de a intins pe masa, in chiuveta si pe aragaz, farfurii, farfurioare, cesti si tacamuri de parca era expozitie de vase acolo. Eu, cand fac mancare, cum am murdarit ceva il si spal, ca sa nu ma trezesc la final cu un maldar de vase. I-am explicat, dar nu am avut nici o sansa. Ea, in timp ce se fierbe mancarea, mai citeste ceva, mai face o integrama… Ca, vezi Doamne, asa s-a obisnuit! Sotul ei, e si el adeptul acestei vesnice odihne! Nu mai zic de faptul ca morcovii, cartofii, ceapa si albitura le curata in sufragerie… De ce credeti? Ca sa se uite la televizor. Apoi el, in urma ei, cu matura sterge urmele… Va dati seama ca pentru o femeie ca mine, obisnuita ca toate sa fie randuite si asezate, a fost un soc sa vad ce se intampla in casa nepoatei mele.

Nu am vrut sa fiu rautacioasa si nu am sunat-o pe maica-sa, desi in mare parte ea este de vina ca nu a invatat-o sa isi gestioneze cum trebuie gospodaria. Dar am inceput sa ii explic. I-am spalat toate vasele si pana ce mancarea - ce s-a dovedit a fi ciorba, pana la urma - a fiert, era bucataria "luna". A fost foarte incantata cand a vazut ca se poate si altfel! A invatat repede lectia.

Acum, in timp ce ea face mancare, sotul ei spala saracul vasele. Pana la urma cred ca o sa se sature si o s-o dezvete el de scos toate vasele de la locul lor. Si cum eu am plecat de la ei, cred ca lectia servita de el va avea mai mult efect decat a mea. (Matusa Elvira)

POVETE
CURATENIE. Frigiderul trebuie spalat in interior cu o solutie preparata in casa din apa, otet si suc de lamaie. In felul acesta se vor elimina mai bine atat murdaria, cat si mirosurile neplacute retinute de la mancaruri de-a lungul timpului.

INOX. Tacamurile de inox se vor curata mai bine daca vor fi frecate cu o jumatate de lamaie si apoi sterse cu o carpa moale.

APARAT. Prajitorul de paine se va curata numai cu ajutorul unei bucati de material moale. Se tamponeaza cu o panza inmuiata in apa calda doar locurile in care s-au lipit resturi de paine, apoi se sterge cu un servetel.

ASCUTIRE. Cutitele de masa se ascut mai bine daca inainte au fost introduse intr-o baie de apa cu sare de bucatarie. Dupa o jumatate de ora se scot, se sterg usor si se ascut de cateva ori pe piatra de ascutit.

IZ. Mirosul neplacut din bucatarie va disparea daca, intr-o tigaie, se topeste putin zahar amestecat cu o lingurita cu scortisoara.
×