Smochini cu fructe aromate si zemoase, pesti iuti cu solzi stralucitori, oameni peste care timpul nu a lasat urme si retete traditionale grecesti. Acestea sunt darurile Insulei Thassos.
Din sumar: Reteta de suflet / Thassos - insula verde, acoperita cu maslini / Cand marmura prinde viata! / O lectie dulce cum e mierea / Comoara din insula verde / In bucatarie la Dionyssos / Pranzul piratilor / Ritualuri pentru oprirea ploii / Izvorul de la Arhangelos / Frumoasa Aliki / Vizionarul / Cetatea din varful muntelui / Arome insulare / Tsipouro / RETETE
Acvariul turcoaz
Editorial
de Simona Lazar
Intalnirea cu insula Thassos mi-a dat de la bun inceput sentimentul ca e un univers ireal. Ma uitam in jur: oamenii erau tot oameni, dar parca aveau un fel mai
adanc de a percepe viata. Stanca nu era pana la urma decat piatra seaca, dar ei o facusera sa rodeasca, ridicand zaplazuri
pentru fiecare fir de pamant. Maslinii pareau ca si-au infipt radacinile in sisturi. Exotici erau si smochinii uriasi care vegheau drumurile si sub care era suficient sa intinzi mana pentru a rupe un fruct mustos si aromat. Si, aromate cum nicaieri nu mi-a fost dat sa le mai aflu, m-au incantat bucatele thassiene.
Privind de departe, din larg, am inteles de ce i se spune
Thassosului "Insula verde", sau "Insula de smarald". Acolo, scrutand adancurile prea-limpezi pentru a urmari bancurile de pesti, am inteles ca zeii, din
inaltul lor, vedeau marea si insula din inima ei ca pe un urias
acvariu turcoaz.Citește pe Antena3.ro