x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Italia - Gust de lauri

Italia - Gust de lauri

de Monica Andronescu    |    28 Iun 2006   •   00:00
Italia - Gust de lauri

Soare, mare, Venetia cea leganata de ape, Roma cu intreaga ei istorie, Florenta si Renasterea, Leonardo da Vinci, Monalisa, spaghete, pizza, echipa nationala de fotbal, fructe de mare... Si lista ar putea continua pe pagini intregi, caci este vorba de una dintre tarile care au scris multe randuri in istoria lumii.

O calatorie culinara prin insorita Italie, prin multele ei regiuni incarcate de legende, ne va dezvalui o parte din tainele bucatariei acestei zone mediteraneene, in care orice preparat este parfumat cu ulei de masline, frunze de lauri si flori de portocal. Si se pare ca spiritul atat de viu al poporului italian nu s-ar putea impaca mai bine cu nimic altceva decat cu vinul rafinat si vesel pe care obisnuiesc sa-l foloseasca si ca ingredient in diverse preparate, si pe de alta parte, cu dragostea lor de fotbal... materializata in trei victorii la Campionatele Mondiale si alte numeroase participari. Nu e o intamplare nici faptul ca Italia, cu spiritul ei ospitalier binecunoscut, a gazduit doua dintre editiile Campionatului Mondial, pe cele din 1934 si 1990, ocazii excelente pentru italieni de a-si pune in valoare bucataria si de a-si etala preparatele traditionale. De la orezul preparat sub diverse forme si servit fie ca aliment principal, numit rizotto, fie ca adaos la alte preparate culinare, la celebra supa "minestra" sau la numeroasele specialitati din paste fainoase si branza, bucataria italiana, al carei centru se afla la Milano, este astazi una dintre cele mai cunoscute in intreaga lume. Nu ramane decat sa-i savuram specialitatile urmarindu-i, bineinteles, evolutia la editia aceasta a Campionatului Mondial de fotbal.

SPAGHETTI ALLA CARBONARA

Spaghete "Carbonara"
  • INGREDIENTE:
  • 500 g spaghete, 100 g slaninuta, 150 g sunca, 100 g unt, 50 g cascaval ras, 5 rosii, 4 oua, 3 linguri cu smantana, 300 g ciuperci proaspete, sare si piper.
  • PREPARARE: Sunca si slaninuta se taie bucatele si se prajesc. Apoi se adauga ciupercile curatate si taiate fasii. Rosiile se spala, se curata de pielite, se toaca marunt si se pun peste ingredientele de mai sus. Se lasa la inabusit. Ouale si smantana se bat bine, se sareaza si se pipereaza dupa gust si se toarna deasupra. Se mai lasa inca un sfert de ora. Spaghetele se fierb in apa cu sare. Dupa ce au fiert se trec sub un jet de apa rece si se amesteca cu untul si cascavalul ras. Intr-o farfurie incalzita se pune intai compozitia de carne si legume, iar deasupra se asaza pastele.
  • GRUPA E
    Din Italia in Ghana si din Statele Unite in Cehia nimic nu uneste oamenii mai bine decat fotbalul. Poate doar bucatariile traditionale ale celor patru tari sa mai joace acest rol!

    SUA

    Desi fotbalul european nu se afla chiar la el acasa in America, SUA se afla la ele acasa in fotbalul european. O tara in care se poarta combinatiile de tot felul, mai ales pe plan gastronomic, in care nu se poate vorbi de mancaruri traditionale, ci, mai degraba, de mancaruri imprumutate, SUA au facut celebre in Europa… hamburgerul si mancarurile de tip fast-food.

    GHANA

    Aflata la prima participare la Campionatul Mondial de Fotbal, Ghana aduce cu ea ceva din aerul exotic al Africii. Are o bucatarie in care gustul legumelor si al fructelor autohtone se combina cu cel al pestelui si al carnii de vanat.

    CEHIA

    Sosita la Campionatul Mondial din Germania de anul acesta impreuna cu un bucatar ceh, echipa nationala a Republicii Cehe nu s-a putut desparti de preparatele traditionale cu combinatii deosebite si gust dulce-acrisor condimentat si mai ales de binecunoscutul lor knedlic, un fel de paine fiarta, nici macar in perioada pe care o vor petrece in Germania.
    ×