GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Parfum si prospetime! Toata savoarea fructelor la un loc! Un procedeu deloc usor, care necesita multa munca si pricepere. Dar se pare ca bunicile noastre detineau secretul, caci dulceata lor iesea cea mai buna!
In amintirea acelor vremuri, cand parfumul apetisant al dulceturilor, gemurilor, compoturilor ne facea, ca de altfel pe orice copil, sa ardem de nerabdare si sa adulmecam aromele, va invitam intr-o calatorie gastronomica. Si, de aceasta data, nu acceptam nici un refuz, pentru ca nu este nicidecum o calatorie obisnuita. Dimpotriva, vom poposi atat cat timpul ne va permite in acele tari care, cu siguranta, ne vor incanta prin varietatea dulceturilor, a gemurilor, a fructelor. Contati pe noi, o sa ne intoarcem cu un sac de retete!
FINETE. Prima oprire: Franta. E timpul sa aflam care sunt dulceturile preferate ale francezilor si sa incercam sa "smulgem" cateva dintre secretele lor vizavi de prepararea acestora! Asa ca cel mai bine ar fi sa poposim putin la "Casa mierii" din Paris, unde, intr-adevar, "totul este numai lapte si miere". Dulceturile de banane cu miere, cele de cirese si de visine cu miere sunt la mare cautare, fiind preferatele francezilor! Pentru francezi, micul dejun reprezinta o masa consistenta, de la care nu lipsesc gemurile si dulceturile servite alaturi de un croissant sau de biscuiti!
Mari devoratori de dulceata, acestia incearca tot ce apare pe piata. E drept, si oferta este tentanta! Dulceata de ceapa, de peste, de afine, de nuci, de struguri, de rosii, de fasole si mandarine, de pepene galben, compoturi de kiwi si de ananas, care mai de care mai gustoase si mai aspectuoase.
RACOARE. Si dupa ce ne-am "clatit" ochii si ne-am indulcit cu atatea sortimente de dulceturi, e timpul sa mergem mai departe. Incet-incet ajungem in Grecia. Unde altundeva, daca nu in "tara portocalelor si a mandarinelor"? Nici nu mai este probabil nevoie sa va spunem ca aici compoturile de portocale, mandarine, piersici si smochine sunt la loc de cinste. Fructe proaspete, zemoase si apetisante sunt transformate cu maiestrie in compot sau in dulceata.
PLACERE. Oricat de mult ne-am fi dorit sa mai ramanem in Grecia, e timpul sa trecem cateva ceasuri si prin Spania. Va fi ultima noastra oprire, asa ca haideti sa ne bucuram din plin! Dulceata de pepene galben este preferata spaniolilor. Dar nici cele de zmeura, smochine, fragi si capsuni nu sunt mai prejos, fiind servite din abundenta la micul dejun.
|
|
SECRETE DULCI |
|
|
DULCEATA DE PORTOCALE
Se tine pana se topeste zaharul, se da apoi la foc iute, se aduna spuma la primele clocote si se lasa sa fiarba pana se leaga bine. Se pun bucatile de portocala si se lasa la fiert pana se leaga cat trebuie. Se ia spuma din timp in timp. La ultimele clocote se pune si zeama de la o jumatate de lamaie. Se da la o parte si se toarna in borcane. |
|
|
DulceaTA de smochine Se adauga zaharul, vanilia si doua pahare cu apa. Se lasa la fiert, iar din cand in cand se ia spuma. La sfarsit, se aduna smochinele si se pun in borcane. Peste ele, se adauga siropul si se dau la racit. |
|
|
DULCEATA DE ROSII
Se lasa la fiert, amestecand din cand in cand, ca sa nu se lipeasca. Dupa ce se ia de pe foc, se toarna romul. Dupa ce s-a racit, se toarna in borcane, dar se acopera si se leaga abia dupa ce se formeaza o pojghita la suprafata. |
Citește pe Antena3.ro
Se tine pana se topeste zaharul, se da apoi la foc iute, se aduna spuma la primele clocote si se lasa sa fiarba pana se leaga bine. Se pun bucatile de portocala si se lasa la fiert pana se leaga cat trebuie. Se ia spuma din timp in timp. La ultimele clocote se pune si zeama de la o jumatate de lamaie. Se da la o parte si se toarna in borcane.
Se adauga zaharul, vanilia si doua pahare cu apa. Se lasa la fiert, iar din cand in cand se ia spuma. La sfarsit, se aduna smochinele si se pun in borcane. Peste ele, se adauga siropul si se dau la racit.
Se lasa la fiert, amestecand din cand in cand, ca sa nu se lipeasca. Dupa ce se ia de pe foc, se toarna romul. Dupa ce s-a racit, se toarna in borcane, dar se acopera si se leaga abia dupa ce se formeaza o pojghita la suprafata. 

