x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Masa anotimpurilor - Estonia

Masa anotimpurilor - Estonia

de Mara Raducanu    |    11 Ian 2006   •   00:00
Masa anotimpurilor - Estonia
GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Mancare, mancare si iar mancare! Si oricat de mult ne-am propune sa uitam acest cuvant nu cred ca vom reusi! Si asta pentru ca, peste tot pe unde trecem, incepand de la rudele ce locuiesc in alt oras si pana la oameni stabiliti in alte tari, bucatele sunt un simbol necontestat al ospitalitatii.

De asta data, fara sa mai pierdem timpul, vom "ateriza" in Estonia, acolo unde veti fi intampinati cu o oferta pe masura asteptarilor! O paleta larga si inedita de mancaruri care mai de care mai apetisante.

BUCATE DE SEZON. Toate ca toate, dar odata ajunsi in Estonia nu va puteti plange de faptul ca nu aveti bucate pe toate gusturile! Asa ca, daca aveti preferinte culinare de sezon, ati nimerit bine!

Bucataria estoniana reprezinta un izvor nesecat de inspiratie pentru iubitorii de arta culinara si asta pentru ca aici bucatele sunt pregatite si in functie de anotimp. Branza de oaie si cea de capra, carnea de vitel si mancarurile din peste (in special biban) sunt doar cateva dintre preparatele consumate in special primavara. Vara, salatele din legume si fructe proaspete sunt la mare cautare, pentru ca sosirea toamnei sa transforme gastronomia, bineinteles cu ajutorul ingredientelor si al mainilor indemanatice, in adevarate delicii. Totodata, incepe sezonul vanatorii, de o varietate impresionanta, fazanul si capra salbatica devenind principalele "tinte" ale vanatorilor. Anotimpul rece, iarna, aduce ca de obicei mult ger si vreme morocanoasa, motiv pentru care estonienii cad in visare la un pahar cu vin cald si o portie zdravana de carne afumata.

SPECIFIC NATIONAL. "Taidetud munad", adica "oua umplute" cu maioneza si ornate cu fileuri de ansoa si castraveti, reprezinta un fel de mancare popular in Estonia si in acelasi timp foarte usor de pregatit. Pe locul doi in topul preferintelor gurmanzilor sunt ciupercile. Preparate cu carne sau cu legume, consumate fripte cu sos de usturoi, calite sau murate, nici un estonian nu va va refuza vreodata daca il veti invita la o portie de ciuperci. La capitolul desert, oferta nu este una foarte generoasa, insa puteti gasi retete interesante si originale. Totul e sa va obisnuiti cu gustul si veti vedea ca pofta vine mancand! Prajitura cu ovaz si tarta cu branza proaspata sunt doua deserturi ce indulcesc papilele gustative ale estonienilor!

Printre mancarurile de zi cu zi de la masa acestora nu lipsesc parjoalele din carne si varza umpluta (cu orez, carne tocata, ceapa calita, condimente), rumenita putin la cuptor. Servite cu smantana, se numara printre preferatele estonienilor, dar si ale turistilor. Gurmanzi de pretutindeni, treceti la treaba!

OUA UMPLUTE


  • INGREDIENTE: 6 oua, 100 g jambon, 3 linguri cu unt, doua linguri cu maioneza, cateva fileuri de ansoa, piper, sare, castraveciori acri.
  • PREPARARE: Ouale se pun la fiert, dupa care se taie in doua pe lungime si se curata de galbenus. Untul se freaca pana ce se obtine o masa omogena, dupa care se amesteca cu maioneza, sarea, piperul, jambonul taiat marunt, fileurile de ansoa si galbenusurile de ou. Se amesteca toate pana ce se obtine umplutura cu care se umplu jumatatile de ou. Se orneaza cu castraveciori acri sau cu gogosari.
  • ×