x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Medicul acrisor

Medicul acrisor

de Veronica Guzun    |    07 Sep 2005   •   00:00
Medicul acrisor
BARUL CASEI
Dintre toate citricele, lamaia pare a fi cel mai popular, caci ceaiul nu e ceai fara o felioara din acest fruct. Nemaivorbind despre cocteiluri, care mai intotdeauna sunt ornate cu o rondea de lamaie. Nu cred ca s-ar gasi cineva care sa nu stie ce este limonada. Ea este cea mai veche bautura care s-a preparat din acest fruct acru. Se crede ca a fost inventata in Egiptul Medieval, aproximativ in secolul al XIV-lea. Pe atunci, comunitatea evreiasca din Cairo facea un fel de suc de lamaie cu zahar pe care il vindea localnicilor. Aceasta bautura se numea "quatarmizat". Putin mai inainte, insa, pe coasta mediteraneana, se prepara "kashkab", o bautura facuta din orz, menta, piper negru si frunze de lamai. Oricat de greu pare de crezut, aceasta bautura fermentata este considerata stramosul limonadei.

ARGUMENT. Lamaii cresc in aceleasi tari unde cresc si portocalii. Copacul de lamai infloreste pe tot parcursul anului si are o recolta de 3.000 de fructe anual. Lamaia este apreciata pentru continutul mare de vitamina C, cel mai bun scut impotriva racelilor. Ea mai contine vitaminele A si B1 si cateva minerale necesare organismului. Popularitatea acestui fruct galben a inceput in 1890, cand medicii au descoperit ca citricele sunt un bun medicament in tratarea scorbutului, boala care survine din cauza lipsei de vitamine. Si, ca un ultim argument in discursul meu de aparare a acestei bauturi care a cam pierdut din popularitate, de cand cu sucurile carbogazoase, pot sa spun ca limonada este recomandata pentru cei care tin la silueta si la sanatatea lor. Ea poate fi servita cu orice tip de mancare, este energizanta si poate inlocui de minune cafeaua de dimineata.

LIMONADA CA DIETA


In 1996 a aparut o noua metoda de a slabi. Aceasta consta in consumarea unei cantitati mari de limonada. Texanul Harold Gambiner a fost cel care a descoperit-o in 1978. El a slabit aproximativ 30 de kilograme. Bineinteles, sucul de lamaie este in stare sa arda grasimile, pe de alta parte insa, acest gen de dieta nu este recomandat celor care au probleme cu tractul digestiv. De aceea, medicii mai curand recomanda alte metode de a slabi, decat cu ajutorul lamailor. Totusi, un pahar de limonada pe zi are puterea sa curete organismul de toxine si sa il mentina in forma.

LIMONADA DE TOAMNA


  • INGREDIENTE: jumatate de pepene, un pahar cu apa, jumatate de pahar cu suc de lamaie, zahar dupa gust.
  • PREPARARE: Pepenele se curata de seminte. Miezul lui si apa se pun in blender si se mixeaza pana se uniformizeaza. Sapte pahare din acest suc se amesteca impreuna cu sucul de lamaie si cu zaharul. Se amesteca bine, pana se dizolva tot zaharul. Se serveste cu cateva cuburi de gheata.

    LIMONADA CLASICA


  • INGREDIENTE: un pahar cu apa, un pahar cu zahar, sucul a 4-6 lamai, patru pahare cu apa rece.
  • PREPARARE: Intr-o cratita se amesteca un pahar cu apa cu un pahar cu zahar. Se pune pe foc si se aduce la fierbere amestecand continuu, pana se topeste tot zaharul. Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca, apoi se pune la frigider. Dupa ce s-a racit foarte bine, siropul se amesteca si cu sucul de lamaie. La sfarsit se adauga apa si se amesteca bine. Se serveste intr-un pahar inalt. Se bea cu paiul.

    LIMONADA CU MERE


  • INGREDIENTE: 3 mere verzi curatate si date pe razatoare, sucul a doua lamai, o lingura cu zahar, gheata, un pahar cu apa.
  • PREPARARE: Se stoarce sucul din mere. Sucul obtinut se amesteca bine cu sucul de lamaie, cu o lingura cu zahar si cu un pahar cu apa. Adaugati doua cubulete de gheata.
  • ×
    Subiecte în articol: lămăie sucul pahar limonada