x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniu de presedinte

Meniu de presedinte

de Mara Raducanu    |    04 Aug 2005   •   00:00
Meniu de presedinte

O afacere de familie dintr-un orasel de provincie s-a transformat intr-un succes. Pragul localului lor a fost trecut de sefi de stat, care au fost incantati de inventiile gastronomice.

Un mic restaurant intr-un orasel de provincie. Mai exact, la Oltenita. O atmosfera placuta, in ritmurile calde ale muzicii anilor ’70, dar mai ales un meniu pe toate gusturile, din care s-a infruptat insusi Regele Mihai.

Nu poti sa treci prin Oltenita si sa nu incerci cateva dintre specialitatile acestui restaurant. Nu pentru ca l-ai sti dinainte sau ca ti-ai planifica sa te opresti aici, dar iti este recomandat de majoritatea localnicilor. Este mica afacere a sotilor Rasuceanu. Inceputul a fost mai greu. In 1991, cand s-au hotarat sa-si incerce norocul, s-au gandit sa deschida mai intai un magazin. Au vazut ca merge si, treptat-treptat, magazinul s-a transformat in pizzerie. Era bine, dar sotii Rasuceanu voiau mai mult. Isi formasera deja o clientela si, de comun accord, au planificat sa-si extinda afacerea. Asa ca, prin ’95, au pus bazele acestui restaurant. "Atat eu, cat si sotul meu am fost intotdeauna «indragostiti» de bucatarie. Nu exista loc in care sa ne simtim mai bine", ne-a marturisit dna Vali. "Asta poate si pentru ca fratele mamei mele a fost bucatar-sef la un mare restaurant din Bucuresti. Este, daca vreti, o traditie de familie."

ALEGERE. Primul pas pe care l-au facut a fost sa-si aleaga oamenii cu care urmau sa lucreze. Au angajat 12 persoane, dintre care cinci bucatari. Urmatorul pas, si poate cel mai greu, dar decisiv, a fost stabilirea meniului. Noi am numarat primele 100 de preparate, apoi am pierdut sirul. "Am incercat sa fie cat mai variat si pe toate gusturile. Am ales mancarurile, le-am testat cu prietenii si cu angajatii nostri si abia apoi le-am scos pe piata", ne-a declarat dnul Olivian Rasuceanu.

Multe preparate din peste - suntem totusi la Oltenita, candva port important la Dunare - aperitive, ciorbe, fripturi, deserturi si bauturi intregesc un meniu din care nu lipsesc si "specialitatile casei". "Peciuga" este o mancare-simbol, preparata din piept de pui si o felie de cascaval, rulate intr-o felie subtire de bacon. O alta inovatie este "puiul in pom", rotisat si asezat pe un suport special facut chiar de dnul Rasuceanu, si transat in fata clientului. Clientela e variata. De la copiii din vecini, si pana la persoane importante, cu vizita carora restaurantul se mandreste.

PERSONALITATI
In 1997, sotii Rasuceanu l-au avut ca oaspete pe insusi Ion Iliescu, caruia i-au pregatit un meniu special, format din: o cupa calda (carne de vita, de porc si de pui in sos de unt cu lamaie), peste (salau menuer), o friptura si desert. Cu un an inainte, fusesera onorati de vizita unei alte personalitati, Regele Mihai, al carui meniu a fost de asemenea stabilit dinainte. O gustare rece (muschi file, mortadella, bacon, branza, cascaval), sarmalute cu varza (din carne de porc) si "celebrul pui in pom". Desi se pot lauda cu specialitatile casei, dna Rasuceanu considera ca "in meseria asta ai tot timpul de invatat, nu poti spune niciodata ca esti suficient de bine pregatit, deoarece intotdeauna este loc de mai bine".
×
Subiecte în articol: gastronomie