x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Metamorfoza laptelui dulce

0
Autor: Carmen Dragan 13 Sep 2006 - 00:00
Metamorfoza laptelui dulce
ROMANIA CULINARA
"Canile acestea inalte, roscate sau negre sunt adevarate minuni", asa m-a intampinat tanti Eugenia Raileanu - din Havarna, tinutul Botosanilor - , cand i-am pasit pragul casei. Am prins-o "in flagrant", tocmai cand aduna smantana si laptele prins. Nu am lasat-o sa scape fara sa-mi spuna povestea comorilor pe care mi le prezentase.

SECRET. Tanti Eugenia face lapte acru in cani de lut de cand era mica. Mama ei a invatat-o, iar acum e specialista. Imi dezvaluie si mie misterul acestui preparat simplu, dar atat de delicios: "Fierb laptele foarte bine, il las sa se racoreasca, adaug trei linguri cu smantana, il acopar bine si il las pana a doua zi. Dar gustul nu ar fi atat de bun, daca as pune laptele in vase de sticla sau de tabla." Canile acestea mi-au amintit si de chisleagul mancat in copilarie, pe care imi placea sa-l savurez cu putina sare, dintr-o strachina de lut, in curtea plina de verdeata a casei parintesti. Pe atunci nu-i stiam secretul, dar acum am aflat reteta de la tanti Eugenia. "In oala se pune laptele crud. Sta la cald o zi si o noapte. Apoi se ia smantana de deasupra, iar ce ramane este chisleagul." De ce sunt ulcelele acestea atat de pretioase? Pentru ca ele permit o metamorfoza lenta, dar foarte importanta, care creeaza gusturi inedite.

RETETE CU LAPTE. Daca ai lapte acru sau chisleag, mai ai nevoie doar de cateva retete de la tanti Eugenia si poti spune ca ai aproape toata bucataria moldoveneasca la tine acasa. Caci moldovenii fac aproape toate mancarurile cu lapte, intr-o forma sau alta. Branza dulce se obtine foarte usor: "Chisleagul se incalzeste putin. Apoi il torni intr-o strecuratoare pe care o pui deasupra unui lighean, sa se scurga tot lichidul. Ceea ce ramane este branza care, in combinatie cu mamaliga si smantana, este delicioasa", imi spune tanti Eugenia, foarte incantata ca m-a putut lamuri.

Tot cu chisleag se face si sarbusca - o ciorba cu cartofi, cu crupe sau cu orez - , si tot cu el se framanta aluatul pentru placinte, turte, gogosi sau cozonac. Smantana care s-a luat de deasupra oalei poate fi folosita la renumitele placinte moldovenesti, la sarmalutele in foi de vita sau varza murata, la puiul taranesc - ce nu are nici un farmec daca nu are si o lingura cu smantana - , la fasolea verde si, nu in ultimul rand, la alivencile care numai in aceasta zona se pot savura.

Oalele sunt puse la uscat pe plita, deasupra unui pumn de malai, apoi se lasa pe gard

INTRETINERE. Pentru oamenii de la oras, pentru care timpul nu prea are rabdare, curatarea acestor vase s-ar putea sa para mai complicata. Dar tanti Eugenia nu se sperie, cand stie ca numai cu aceste ulcele poate fi socotita o gospodina adevarata, cand e vorba de lapte acru sau chisleag. "Fac un uncrop in ceaun, le oparesc si apoi le usuc. Pe plita. Cu gura in jos, peste un pumn de faina de porumb. Asa se afuma si capata un miros foarte placut. Apoi le pun pe gard." Am urmarit-o, pas cu pas, in timpul acestui "ritual" de ingrijire a vaselor.

RARITATE. In calatoriile prin lumea satului, imaginea oalelor de lut intoarse cu gura in jos pe gard ori pe un suport special din lemn, numit olar (sau, in unele zone, prepeleac), avea un farmec pitoresc. Dar asta se intampla in copilarie, cand oamenii erau mai legati de pamant si de traditii. "Acum vin foarte rar bucovinenii la noi in sat cu vase din acestea. De aceea am mare grija de laptaresele mele, umblu usurel sa nu le sparg, pentru ca sunt cu adevarat pretioase", imi spune tanti Eugenia cu tristete in glas. Desi sunt foarte rezistente, nu pot dura o vesnicie, asa ca o calatorie pana la Marginea, in judetul Suceava, in tara "laptareselor" si a tuturor vaselor din lut negru, este din cand in cand necesara.

TARA VASELOR NEGRE

Marginea, localitatea suceveana, este renumita pentru pastrarea si perpetuarea stravechilor indeletniciri de modelare a lutului, in scopul fabricarii vaselor de culoare neagra, cu intrebuintare culinara, dar si a diverselor alte forme ornamentale. In atelierele din comuna vom intalni obiecte precum ulcica ("laptareasa") - realizata printr-o tehnica specifica perioadei neolitice - , ulciorul - folosit in trecut pentru dus apa la camp sau pentru pastrarea vinului - , vasul cu o toarta sau cu doua - din ceramica neagra nesmaltuita, folosit pentru sarmale - , farfuria, fructiera, dar si suportul decorativ sfesnicul, vaza cu flori - potrivite pentru orice spatiu amenajat in stil traditional. Unicitatea este data de culoarea neagra, rezultata in urma arderii vaselor ceramice in cuptoare speciale. Decorarea se realizeaza manual, prin lustruire cu piatra de rau.

SARBUSCA

  • INGREDIENTE: doi litri de zer, smantana, o ceapa, un morcov, doua linguri cu malai, 500 g cartofi, sare.
  • PREPARARE: Ceapa si morcovul se taie marunt si se pun la fiert intr-un litru de apa. Apoi se adauga cartofii taiati imbucaturi. Dupa o jumatate de ora se pun zerul, malaiul cernut ploaie si sarea. Se lasa vreo jumatate de ora la fiert. Se mai poate pune smantana sa se indeseasca. Se serveste calda cu mamaliguta.
  • Citeşte mai multe despre:   tanti,   smantana

     



    Mai multe titluri din categorie

    Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion

    Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion
    Românii au rezervat circa jumătate din capacitatea de cazare a țării pentru Revelion, arată un studiu al Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). În același timp, cea mai...

    Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată

    Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată
    A construi o casă înseamnă un lung proces presărat cu stres, decizii, acte de semnat și de aprobări primite. Este o perioadă stresantă, dar la finalul acestei experiențe totul merită, pentru că vei avea casa...

    Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

    Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
    Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

    Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1 ”Devine cu adevărat stresant”

    Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1  ”Devine cu adevărat stresant”
    Grupurile Deliei sunt pregătite pentru etapa Bootcamp-ul X Factor și vor face tot posibilul să primească unul dintre cele trei scaune pe care jurata le pune la bătaie pentru Battle-uri, astăzi, de la 20:30, la...

    Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia

    Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia
    Cod roșu de furtuni în Grecia. Temperaturile sunt scăzute, furtunile puternice sunt însoțite de precipitații cu grindină de alocuri și rafale de vânt de până la gradul 8 pe scara Beaufort,...

    UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE

    UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE
    Comisia Europeană vrea  prelungirea valabiltății certificatelor de vaccinare până la 9 luni. În UE au fost emise, până în prezent, 650 de milioane de documente.  „În același timp, situația...

    Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală Asia Express- Drumul Împăraților

    Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală  Asia Express- Drumul Împăraților
    Galerie Foto Drumul Împăraților, traseul celui de-al patrulea sezon al celui mai dur reality – show,  Asia Express, ajunge la final. Duminică, 28 noiembrie, de la 20:00, Antena 1 difuzează lupta decisivă între...

    Acțiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor dăunătoare este esențială pentru siguranța dumneavoastră

    Acțiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor dăunătoare este esențială pentru siguranța dumneavoastră
    Indiferent că vorbim despre propriile locuințe, despre spatiile de lucru, instituții publice și așa mai departe, dăunătorii de orice fel, fie că discutăm despre rozătoare sau despre insecte, acestea nu trebuie...

    Motive pentru care continuăm să evoluăm pe piața balustradelor din inox într-un ritm alert !

    Motive pentru care continuăm să evoluăm pe piața balustradelor din inox într-un ritm alert !
    Utilizată în mod special în mediul exterior balustrada a început să fie integrată din ce în ce mai mult în procesul de amenajare interioară. Această situație a apărut ca urmare a faptului că balustrada...

    Cadouri de casă nouă pentru o femeie: de la electrocasnice la lenjerii de pat

    Cadouri de casă nouă pentru o femeie: de la electrocasnice la lenjerii de pat
    În viața fiecărei femei, momentul cumpărării unei case este cu adevărat foarte important, un moment de tranziție care presupune schimbări intense și care tocmai din acest motiv merită sărbătorit. Dacă o...

    Modificări în lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. România intră în zona galbenă

    Modificări în lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. România intră în zona galbenă
    Lista statelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat a fost actualizată de CNSU. Unele state UE au ajuns în zona galbenă iar altele au trecut în zona roșie.  Prin urmare, Monaco intră în zona roșie,...

    Ziua Recunoștinței/Thanksgiving

    Ziua Recunoștinței/Thanksgiving
    Galerie Foto Ziua Recunoștinței este de departe cea mai importantă zi de sărbătoare a americanilor. Fără daruri, fără petrecere și nu seara. Este vorba de o masă de prânz la care participă familia, prietenii apropiați...

    Castrum Deva sau o altă versiune a legendei Meșterului Manole 

    Castrum Deva sau o altă versiune a legendei Meșterului Manole 
    Folclorul local din zona Cetății Deva a păstrat foarte multe legende legate de acest loc istoric. Multe povești cu zâne, balauri și alte personaje fantastice, dar și despre niște tuneluri subterane care ar duce s...

    Secretele tinereții: îngrijirea pielii după vârsta de 35 ani

    Secretele tinereții: îngrijirea pielii după vârsta de 35 ani
    Cosmetologii consideră că marcarea indicatorului 35+ pe produsele de îngrijire pentru femei este mai degrabă o convenție: scăderea fermității  pielii și  pierderea clarității ovalului feței se pot...

    Adu marea acasă

    Adu marea acasă
    Galerie Foto Nu este mereu posibil și nu toată lumea își permite să meargă la plajă. Nu este mereu posibil și nu toată lumea își permite să meargă la plajă. Cu toate acestea, puteți oricând încânta copiii cu...
    Serviciul de email marketing furnizat de