x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Metamorfoza laptelui dulce

0
Autor: Carmen Dragan 13 Sep 2006 - 00:00
Metamorfoza laptelui dulce
ROMANIA CULINARA
"Canile acestea inalte, roscate sau negre sunt adevarate minuni", asa m-a intampinat tanti Eugenia Raileanu - din Havarna, tinutul Botosanilor - , cand i-am pasit pragul casei. Am prins-o "in flagrant", tocmai cand aduna smantana si laptele prins. Nu am lasat-o sa scape fara sa-mi spuna povestea comorilor pe care mi le prezentase.

SECRET. Tanti Eugenia face lapte acru in cani de lut de cand era mica. Mama ei a invatat-o, iar acum e specialista. Imi dezvaluie si mie misterul acestui preparat simplu, dar atat de delicios: "Fierb laptele foarte bine, il las sa se racoreasca, adaug trei linguri cu smantana, il acopar bine si il las pana a doua zi. Dar gustul nu ar fi atat de bun, daca as pune laptele in vase de sticla sau de tabla." Canile acestea mi-au amintit si de chisleagul mancat in copilarie, pe care imi placea sa-l savurez cu putina sare, dintr-o strachina de lut, in curtea plina de verdeata a casei parintesti. Pe atunci nu-i stiam secretul, dar acum am aflat reteta de la tanti Eugenia. "In oala se pune laptele crud. Sta la cald o zi si o noapte. Apoi se ia smantana de deasupra, iar ce ramane este chisleagul." De ce sunt ulcelele acestea atat de pretioase? Pentru ca ele permit o metamorfoza lenta, dar foarte importanta, care creeaza gusturi inedite.

RETETE CU LAPTE. Daca ai lapte acru sau chisleag, mai ai nevoie doar de cateva retete de la tanti Eugenia si poti spune ca ai aproape toata bucataria moldoveneasca la tine acasa. Caci moldovenii fac aproape toate mancarurile cu lapte, intr-o forma sau alta. Branza dulce se obtine foarte usor: "Chisleagul se incalzeste putin. Apoi il torni intr-o strecuratoare pe care o pui deasupra unui lighean, sa se scurga tot lichidul. Ceea ce ramane este branza care, in combinatie cu mamaliga si smantana, este delicioasa", imi spune tanti Eugenia, foarte incantata ca m-a putut lamuri.

Tot cu chisleag se face si sarbusca - o ciorba cu cartofi, cu crupe sau cu orez - , si tot cu el se framanta aluatul pentru placinte, turte, gogosi sau cozonac. Smantana care s-a luat de deasupra oalei poate fi folosita la renumitele placinte moldovenesti, la sarmalutele in foi de vita sau varza murata, la puiul taranesc - ce nu are nici un farmec daca nu are si o lingura cu smantana - , la fasolea verde si, nu in ultimul rand, la alivencile care numai in aceasta zona se pot savura.

Oalele sunt puse la uscat pe plita, deasupra unui pumn de malai, apoi se lasa pe gard

INTRETINERE. Pentru oamenii de la oras, pentru care timpul nu prea are rabdare, curatarea acestor vase s-ar putea sa para mai complicata. Dar tanti Eugenia nu se sperie, cand stie ca numai cu aceste ulcele poate fi socotita o gospodina adevarata, cand e vorba de lapte acru sau chisleag. "Fac un uncrop in ceaun, le oparesc si apoi le usuc. Pe plita. Cu gura in jos, peste un pumn de faina de porumb. Asa se afuma si capata un miros foarte placut. Apoi le pun pe gard." Am urmarit-o, pas cu pas, in timpul acestui "ritual" de ingrijire a vaselor.

RARITATE. In calatoriile prin lumea satului, imaginea oalelor de lut intoarse cu gura in jos pe gard ori pe un suport special din lemn, numit olar (sau, in unele zone, prepeleac), avea un farmec pitoresc. Dar asta se intampla in copilarie, cand oamenii erau mai legati de pamant si de traditii. "Acum vin foarte rar bucovinenii la noi in sat cu vase din acestea. De aceea am mare grija de laptaresele mele, umblu usurel sa nu le sparg, pentru ca sunt cu adevarat pretioase", imi spune tanti Eugenia cu tristete in glas. Desi sunt foarte rezistente, nu pot dura o vesnicie, asa ca o calatorie pana la Marginea, in judetul Suceava, in tara "laptareselor" si a tuturor vaselor din lut negru, este din cand in cand necesara.

TARA VASELOR NEGRE

Marginea, localitatea suceveana, este renumita pentru pastrarea si perpetuarea stravechilor indeletniciri de modelare a lutului, in scopul fabricarii vaselor de culoare neagra, cu intrebuintare culinara, dar si a diverselor alte forme ornamentale. In atelierele din comuna vom intalni obiecte precum ulcica ("laptareasa") - realizata printr-o tehnica specifica perioadei neolitice - , ulciorul - folosit in trecut pentru dus apa la camp sau pentru pastrarea vinului - , vasul cu o toarta sau cu doua - din ceramica neagra nesmaltuita, folosit pentru sarmale - , farfuria, fructiera, dar si suportul decorativ sfesnicul, vaza cu flori - potrivite pentru orice spatiu amenajat in stil traditional. Unicitatea este data de culoarea neagra, rezultata in urma arderii vaselor ceramice in cuptoare speciale. Decorarea se realizeaza manual, prin lustruire cu piatra de rau.

SARBUSCA

  • INGREDIENTE: doi litri de zer, smantana, o ceapa, un morcov, doua linguri cu malai, 500 g cartofi, sare.
  • PREPARARE: Ceapa si morcovul se taie marunt si se pun la fiert intr-un litru de apa. Apoi se adauga cartofii taiati imbucaturi. Dupa o jumatate de ora se pun zerul, malaiul cernut ploaie si sarea. Se lasa vreo jumatate de ora la fiert. Se mai poate pune smantana sa se indeseasca. Se serveste calda cu mamaliguta.
  • Citeşte mai multe despre:   tanti,   smantana

     



    Mai multe titluri din categorie

    (P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!

    (P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!
    În diferite culturi și de-a lungul secolelor, oamenii și-au ridicat locuințe pentru ei și pentru familiile lor. Prin descoperirile făcute de-a lungul timpului de către specialiști, s-a observat faptul că...

    (P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient

    (P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient
    Canapeaua este cel mai popular mobilier pentru relaxare. Fie că este vorba despre mobilierul unui hotel, vilă, birou, casă sau apartament, canapeaua este o parte integrantă a mobilierului tapițat. Poți co...

    Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic

    Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
    Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...

    Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

    Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
    Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

    Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

    Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
    Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

    Crizantema: de la origine la semnificație

    Crizantema: de la origine la semnificație
    Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

    Videochat: între prejudecată și adevăr

    Videochat: între prejudecată și adevăr
    Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

    Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

    Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
    Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

    Top 7 mărci de cafea din București

    Top 7 mărci de cafea din București
    Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

    De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

    De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
    Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

    Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

    Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
    Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

    Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

    Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
    Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

    Turiștii israelieni vor reveni în România

    Turiștii israelieni vor reveni în România
    Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

    In memoriam Ruxandra Garofeanu

    In memoriam Ruxandra Garofeanu
    Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

    UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

    UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
    Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...
    Serviciul de email marketing furnizat de