x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mic-dejun delicios

Mic-dejun delicios

26 Oct 2005   •   00:00
Mic-dejun delicios
INVATATURILE MATUSII
Dragii mei, sau mai bine zis: mai fetelor! In ultimul timp v-am tot criticat de parca as fi soacra! Dar nu ma mai rabda inima sa vad cum va faceti rau singure. Sa va spun ce mananca nepoata mea, Flori, de dimineata.

Daca vezi scena de la inceput, ti se pare ca urmeaza sa hraneasca un intreg regiment. Scoate de prin frigider absolut tot ce se poate manca la un mic-dejun. Unt, branza, mezeluri, masline, rosii, lapte, salate… Apoi, ia o felie de paine, pe care o unge cu unt, mai adauga o felie de "mizel". Molfaie la ea, cam un sfert de ora. Dupa aceea, a strans tot, a baut o gura de apa, si gata! I-a luat mai mult sa puna si sa stranga masa decat sa consume ceea ce scosese acolo ca la o expozitie.

Adevarul este ca era reusita. Cutiute colorate, ambalaje asemenea. Imi zice ca ei asa ii place, sa aiba masa plina, sa vada ca are de unde alege. De acord cu ea, dar nu depui atata efort ca sa mananci o felie de paine. Iar ea este asa de slaba, incat ar putea sa manance tot ce isi pregateste si tot sa nu se vada nici un efect asupra siluetei. Normal, dezordinea asta nu are cum sa nu o afecteze.

M-am apucat eu sa ii fac cate ceva, ca ma gandeam ca de lene nu mananca. Am vazut ca tot ia masa prin oras, pe la fast-food-urile astea de au aparut acuma. Si va dati seama?! Bani cheltuiti, sanatate distrusa. Asa ca am obligat-o sa manance sanatos de dimineata. Un ousor (fiert sau prajit), doua-trei felii de paine prajita, un pic de unt, branza (sau orice alt produs din lapte), ceva mezeluri. Nu cum face ea. Scoate tot din frigider si nu mananca nimic.

Am stat la ea o saptamana intreaga in care a luat micul-dejun dupa regulile mele. Situatia s-a schimbat. Chiar ea a recunoscut ca are mai multa vitalitate pe parcursul zilei. Si cine stie, poate ca, nu peste mult timp, va mai lua si ea cateva kilograme in greutate. Nu de alta, dar vine iarna si vantul s-ar putea sa o ia pe sus. Ce bine e sa ai o matusa asa de grijulie cum sunt eu! (Matusa Elvira)

OMLETA CU SPANAC

Ingrediente: doua oua, o lingura cu ulei de masline, 1/4 cana cu spanac proaspat, 1/4 cana cu feta

Preparare: Incinge intr-o tigaie uleiul de masline. Pune ouale si intinde-le pe toata suprafata ei. Adauga spanacul si apoi branza. Cand este gata, impatureste omleta in doua si las-o pana se rumeneste.

TARTINE CU TON

Ingrediente: doua conserve cu ton, 6 linguri cu maioneza, coaja rasa de la o lamaie si sucul de la o jumatate de lamaie, o lingura cu capere, o bagheta, 4 fire ceapa verde, 150 g cascaval, sare, piper

Preparare: Intr-un bol mic, amesteca tonul, maioneza, coaja si sucul de lamaie si caperele. Presara un praf de sare si piper negru proaspat macinat si amesteca. Taie bagheta in doua, pe lungime, si prajeste-o pe gratar doua minute. Unge painea cu amestecul de ton, presara ceapa verde si cascavalul si pune-o din nou pe grill pana se topeste cascavalul. Taie painea bucati si serveste cu salata verde.
×