Pe de o parte sursă de inspiraţie – “muza verde”–, pe de altă parte izvor de nebunie. Într-o vreme era băutura preferată a artiştilor, pentru ca mai apoi să devină motiv de suspiciune şi să fie în cele din urmă interzisă în majoritatea statelor europene timp de aproape un secol
Pe de o parte sursă de inspiraţie – “muza verde”–, pe de altă parte izvor de nebunie. Într-o vreme era băutura preferată a artiştilor, pentru ca mai apoi să devină motiv de suspiciune şi să fie în cele din urmă interzisă în majoritatea statelor europene timp de aproape un secol. Adorat sau temut, absintul a fost incontestabil parte din destinul artiştilor de sfîrşit de secol XIX, început de secol XX care au influenţat hotărîtor istoria artei: Charles Baudelaire, Paul Verlaine, Vincent van Gogh, Oscar Wilde, Arthur Rimbaud, Ernest Hemingway sau Guy de Maupassant.Stare de vis
Efectele halucinogene ale băuturii induceau o trecere dincolo de realitate, Oscar Wilde, descriind-o în felul următor: “La început nu se deosebeşte prea mult de o altă băutură, dar după un timp începi să vezi monştri şi alte lucuri fioroase. Dacă perseverezi, vei intra într-o lume în care vei vedea exact ce îţi doreşti, lucruri absolut minunate (…) Un pahar cu absint este cel mai poetic lucru din lume. Ce diferenţă este între el şi un apus de soare?” Cercetările recente au arătat că aceste efecte halucinogene erau datorate unui colorant care se adăuga în compoziţia băuturii pentru a-i oferi culoarea năucitoare.
La începuturi, absintul era un medicament miraculos,
capabil să vindece multe boli. Legenda a început în 1792, atunci cînd doctorul
Pierre Ordinaire “născocea” în laboratul din Couvet (Elveţia) băutura din
anason verde şi fenicul. Peste 5 ani se deschidea, tot în Couvet, prima
distilerie. O a doua distilerie va apărea în Franţa în 1805. În 1910
absintul a fost interzis în Elveţia. Începînd cu 1 mai 2005 el poate fi
degustat în oricare din barurile elveţiene.
“Triada de aur”
Pelinul, anasonul şi feniculul sînt cele trei plante care intră
în compoziţia absintului. Prin macerarea pelinului în alcool se obţine o băutură
foarte amară. După prima distilare (urmată opţional de o altă macerare prin
care se induce culoarea verde caracteristică) absintul este gata. Varianta elveţiană,
numită “Blanche” sau “La Bleue” este incoloră, fiind rezultatul primei distilări.
În Franţa absintul are culoarea verde, ca urmare a celei de a doua macerări,
atunci cînd se adaugă diferite ierburi (clorofila este vinovată de culoarea
verde strălucitoare). În Spania se bea “Absenta”, mult mai dulce datorită
anasonului din Alicante şi, în acelaşi timp, avînd o pronunţată aromă de lămîie.
Absintul din Bohemia este şi cel mai amar, producîndu-se astăzi mai ales în
Cehia.
Ritual elveţian
În Elveţia, absintul se serveşte în pahare speciale, folsoindu-se linguriţe (de fapt se aseamănă foarte mult cu nişte spatule cu găuri decorative). În pahar se toarnă absintul incolor (aşa cum se serveşte în Elveţia), iar în linguriţă se aşază un cub de zahăr. Deasupra zahărului se toarnă, în pahar, apă rece ca gheaţa, în fir subţire. Băutura trebuie să fie diluată într-o proporţie de 3 la 1 sau 5 la 1. Băutura va deveni opacă, de culoare albă, lăptoasă.