x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Nectaruri sănătoase de fructe

Nectaruri sănătoase de fructe

de Carmen Dragan    |    20 Iul 2007   •   00:00
Nectaruri sănătoase de fructe

Incepeţi ziua cu o cură de vitamine, consumănd un pahar de nectar, preparat in casă, chiar de dumneavoastră!

Incepeţi ziua cu o cură de vitamine, consumănd un pahar de nectar, preparat in casă, chiar de dumneavoastră! Astfel canicula va fi mai uşor de suportat! Nectarul este mai sănătos decăt sucurile, deoarece conţine mai multe substanţe pectice, proteine, taninuri şi, in special, vitamine şi caroten, deoarece aceste substanţe se găsesc şi in pulpă.

SUGESTII. Pentru că pieţele sunt incă pline de caise, nectarul din aceste fructe nu trebuie ignorat. Caisele sunt bogate in zaharuri, dar cel mai important este conţinutul de caroten. Pentru a-i menţine conţinutul ridicat de vitamina A, nectarul se va prepara impreună cu pulpa. Se aleg patru kg de caise coapte, sănătoase, nemucegăite, se curăţă de codiţă, se spală. Se lasă să se scurgă apa şi li se scot sămburii. Jumătăţile de caise se pun intr-un vas emailat, se adaugă două pahare cu apă şi se lasă să dea in clocot zece minute, după care caisele se trec printr-o strecurătoare sau sită. Se adaugă un kg de zahăr şi se mai fierbe amestecul timp de zece minute, pe un foc nu prea iute. Este recomandat să se consume rece şi, mai mult decăt atăt, se poate păstra şi pentru iarnă, deoarece majoritatea substanţelor nu se pierd prin conservare. Pentru aceasta aveţi nevoie de sticle incălzite, iar nectarul trebuie turnat in ele căt este cald. Sticlele nu se umplu complet, ci se lasă un spaţiu liber de două degete, după care se pun la sterilizat pe baie de apă 15-20 de minute. Nu uitaţi să le păstraţi intr-un loc rece!

Agrişe

Ingrediente: 3 kg agrişe, 250 g zahăr

Preparare: Fructele coapte, alese, spălate şi curăţate se mixează, se pun intr-un vas emailat la un foc moale, unde se incălzesc pănă la temperatura de 80ÂşC. Apoi se trec prin sită, adăugăndu-se la două pahare de zeamă un pahar de sirop de zahăr 25% (250 g zahăr la un litru de apă), după care se toarnă in sticle.

Vişine

Ingrediente: 4 kg vişine, 200 g zahăr

Preparare: Vişinele fără sămburi se mixează. La piureul astfel obţinut se adaugă un sirop de zahăr in proporţie de 60% piure, 40% sirop. Siropul de zahăr se prepară in mod obişnuit. Se amestecă bine, apoi se pune la sterilizat. Sticlele se pot păstra şi pentru iarnă.

×
Subiecte în articol: gastronomie zahăr