x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O farfurie cu "plov"

O farfurie cu "plov"

de Mara Raducanu    |    27 Sep 2006   •   00:00
O farfurie cu "plov"
GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Stradute ascunse si misterioase. Bazare pline cu "maruntisuri", mai ieftine sau mai scumpe. Aglomeratie, forfota. Imagini care te poarta in lumea celor "O mie si una de nopti". Suntem insa in Uzbekistan.

Cum calatoria noastra este una gastronomica va invit sa aflam impreuna tainele bucatariei uzbece. Desi masa nu se desfasoara dupa un ritual special, uzbecii sunt adeptii principiului: "atat cat e sa fie bun si gustos!".

TRADITIE. Regula de baza: nici o masa fara carne de oaie si carne de pui, asezonate cu orez. Si, daca totusi ajungeti pe aceste meleaguri, veti servi o portie de "plov" - mancarea nationala a Uzbekistanului (pilaf cu carne de oaie, morcovi si ceapa, servit cu garnitura de legume).

Veti fi uimiti sa descoperiti o bucatarie variata, cu o bogata traditie gastronomica - peste 1.000 de preparate ce poarta fiecare povestea lor. O poveste in tainele careia veti patrunde pe masura ce va veti bucura de savoarea si gustul bucatelor.

Cu ce va veti mai delecta stomacul? "Barac-ciuci barac" (coltunasi cu carne), "tuhum-dulma" (chiftele), "chachliks" (frigarui din carne de berbec, de vita si de pui), supe de legume (in special cea de sfecla-rosie) si "samsas" - gogosi din carne.

Regula numarul doi: pentru poporul uzbec painea reprezinta un aliment sacru. Lipia (asa cum numesc ei painea) este impartita in doua categorii: de sarbatoare - "patir" - si cea consumata zi de zi - "obi-non". O veche traditie uzbeca spune ca atunci cand cineva pleaca de acasa pentru mai multa vreme trebuie sa muste dintr-o lipie. Aceasta se pastreaza pana la intoarcerea calatorului, care o mananca pe toata - in semn de multumire pentru faptul ca a ajuns cu bine.

In Uzbekistan mancarurile si constructiile grandioase te indeamna sa explorezi un univers ca cel din "O mie si una de nopti"

FRUCTE. Uzbecii sunt mari consumatori de fructe. Veti vedea pretudindeni munti de pepeni (galbeni si verzi), piersici si struguri. Insa placerea lor cea mai mare este aceea de a se aduna in asa-numita "casa a ceaiului" - "tchaikhana" - , acolo unde petrec ore in sir degustand o ceasca cu ceai (considerata bautura nationala). Trebuie precizat insa faptul ca, la capitolul dulciuri, bucataria lor nu sta rau deloc. Au peste 50 de sortimente de halva, pregatita dupa retete traditionale, cu ingrediente si mirodenii ce personalizeaza fiecare fel.

In ce priveste gastronomia, uzbecii au de toate! Si, pe langa retetele pe care le veti culege, pentru a va aduce mai bine aminte de calatoria noastra si de poporul uzbec, sa tineti minte o vorba de-a lor: "Daca esti sarac mananci pilaf / Iar daca esti bogat mananci doar pilaf!". Asa sa fie oare? Inca un motiv in plus sa verificam.

PLOV

  • INGREDIENTE: 500 g carne de berbec, doua pahare cu orez, 4 morcovi, 4-5 cepe, grasime sau ulei, apa, ardei iuti, sare, piper, usturoi.
  • PREPARARE: Carnea, taiata bucatele, se prajeste intr-un ceaun. Se adauga morcovii si ceapa, taiate betisoare si se lasa la calit. Se toarna apa, se sareaza, se pipereaza (piper rosu si negru) si se lasa la fiert. Se mai pot pune si cativa catei de usturoi si 2-3 ardei iuti, dupa preferinta. Dupa vreo jumatate de ora se adauga si orezul si se lasa, la foc foarte mic pana este gata.
  • ×
    Subiecte în articol: carne