x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O farfurie cu "plov"

0
Autor: Mara Raducanu 27 Sep 2006 - 00:00
O farfurie cu "plov"
GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Stradute ascunse si misterioase. Bazare pline cu "maruntisuri", mai ieftine sau mai scumpe. Aglomeratie, forfota. Imagini care te poarta in lumea celor "O mie si una de nopti". Suntem insa in Uzbekistan.

Cum calatoria noastra este una gastronomica va invit sa aflam impreuna tainele bucatariei uzbece. Desi masa nu se desfasoara dupa un ritual special, uzbecii sunt adeptii principiului: "atat cat e sa fie bun si gustos!".

TRADITIE. Regula de baza: nici o masa fara carne de oaie si carne de pui, asezonate cu orez. Si, daca totusi ajungeti pe aceste meleaguri, veti servi o portie de "plov" - mancarea nationala a Uzbekistanului (pilaf cu carne de oaie, morcovi si ceapa, servit cu garnitura de legume).

Veti fi uimiti sa descoperiti o bucatarie variata, cu o bogata traditie gastronomica - peste 1.000 de preparate ce poarta fiecare povestea lor. O poveste in tainele careia veti patrunde pe masura ce va veti bucura de savoarea si gustul bucatelor.

Cu ce va veti mai delecta stomacul? "Barac-ciuci barac" (coltunasi cu carne), "tuhum-dulma" (chiftele), "chachliks" (frigarui din carne de berbec, de vita si de pui), supe de legume (in special cea de sfecla-rosie) si "samsas" - gogosi din carne.

Regula numarul doi: pentru poporul uzbec painea reprezinta un aliment sacru. Lipia (asa cum numesc ei painea) este impartita in doua categorii: de sarbatoare - "patir" - si cea consumata zi de zi - "obi-non". O veche traditie uzbeca spune ca atunci cand cineva pleaca de acasa pentru mai multa vreme trebuie sa muste dintr-o lipie. Aceasta se pastreaza pana la intoarcerea calatorului, care o mananca pe toata - in semn de multumire pentru faptul ca a ajuns cu bine.

In Uzbekistan mancarurile si constructiile grandioase te indeamna sa explorezi un univers ca cel din "O mie si una de nopti"

FRUCTE. Uzbecii sunt mari consumatori de fructe. Veti vedea pretudindeni munti de pepeni (galbeni si verzi), piersici si struguri. Insa placerea lor cea mai mare este aceea de a se aduna in asa-numita "casa a ceaiului" - "tchaikhana" - , acolo unde petrec ore in sir degustand o ceasca cu ceai (considerata bautura nationala). Trebuie precizat insa faptul ca, la capitolul dulciuri, bucataria lor nu sta rau deloc. Au peste 50 de sortimente de halva, pregatita dupa retete traditionale, cu ingrediente si mirodenii ce personalizeaza fiecare fel.

In ce priveste gastronomia, uzbecii au de toate! Si, pe langa retetele pe care le veti culege, pentru a va aduce mai bine aminte de calatoria noastra si de poporul uzbec, sa tineti minte o vorba de-a lor: "Daca esti sarac mananci pilaf / Iar daca esti bogat mananci doar pilaf!". Asa sa fie oare? Inca un motiv in plus sa verificam.

PLOV

  • INGREDIENTE: 500 g carne de berbec, doua pahare cu orez, 4 morcovi, 4-5 cepe, grasime sau ulei, apa, ardei iuti, sare, piper, usturoi.
  • PREPARARE: Carnea, taiata bucatele, se prajeste intr-un ceaun. Se adauga morcovii si ceapa, taiate betisoare si se lasa la calit. Se toarna apa, se sareaza, se pipereaza (piper rosu si negru) si se lasa la fiert. Se mai pot pune si cativa catei de usturoi si 2-3 ardei iuti, dupa preferinta. Dupa vreo jumatate de ora se adauga si orezul si se lasa, la foc foarte mic pana este gata.
  • Citeşte mai multe despre:   carne

     



    Mai multe titluri din categorie

    Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public

    Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public
    Galerie Foto Marți seara Chefi la cuţite a câștigat lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la...

    Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public. Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

    Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public. Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
    Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuţite a câștigat lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai ...

    Rezultatele de anul trecut vorbesc despre ceea ce s-ar putea face în continuare, după ce trec efectele pandemiei

    Rezultatele de anul trecut vorbesc despre ceea ce s-ar putea face în continuare, după ce trec efectele pandemiei
    Galerie Foto Capitala României devenise, la finalul anului trecut, destinația de city-break preferată de europeni. Promovarea evenimentelor și a turismului de business a fost un mare succes al Companiei Municipale Turistica...

    Strategia pentru Capitală: promovarea misterelor și a legendelor ascunse 

    Strategia pentru Capitală: promovarea misterelor și a legendelor ascunse 
    Galerie Foto Până anul trecut, Capitala României nu a fost niciodată o reală destinație de „city-break”, în ciuda tuturor declarațiilor specialiștilor în turism care au încercat să o ridice la acest statut....

    Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1

    Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1
    Andreea Ibacka şi Mihai Călin fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cei doi sunt soţ şi soţie, însă au o căsnicie bazată mai...

    Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite

    Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite
    Galerie Foto Seria surprizelor continuă luni seara, de la 20.30,  la Chefi la cuțite. La bancul de lucru își vor face apariția Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ștefan. Ștefănel chiar e pasionat de bucătărie și...

    Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență

    Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență
    Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

    Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul

    Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul
    Starul american Joaquin Phoenix a devenit tatăl unui băiețel, pe nume River, în onoarea fratelui său mai mare, care a murit la 23 de ani. Mama copilului este actrița Rooney Mara, transmite EFE. După...

    Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență

    Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență
    Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

    Cadouri romantice într-o cană de cafea? Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe

    Cadouri romantice într-o cană de cafea?  Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe
    Galerie Foto „Cadourile care nu se uită niciodată au emoție și trăiri”, ne spune Florin Genet, CEO experimenteaza.ro, un site special de cadouri-experiență. Florin a adunat aici peste 500 de experiențe diferite care...

    Antena 3, lider de audiență în ziua votului

    Antena 3, lider de audiență în ziua votului
    Galerie Foto Antena 3 a fost lider absolut în momentul anunţării rezultatelor exit poll-ului pentru alegerile locale. Postul Antena 3 a dominat competiţia nu doar cu televiziunile de ştiri, ci a întrecut şi staţiile...

    Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber

    Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber
    Vara este momentul pentru nunți incredibil de romantice și delicate în natură. Verdeața luxuriantă creează un cadru natural, în care poți țese deja tema dorită și abundența luminii - o dispoziție...

    Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

    Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
    Galerie Foto Cea de-a treia gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în DUA LIPA, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât şi la...

    X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card

    X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card
    Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.29-23.04, la Antena 1, a fost lider de audiență pe toate categoriile de public. Astfel, la nivelul întregului public...

    Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România

    Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România
    Te-ai gândit vreodată cum ar arăta diminețile tale fără cafea?  Pe lângă energia pe care o dă o ceașcă de cafea aromată, nimic nu se compară cu mirosul cafelei proaspăt prăjite. Echipa Hotspot...
    Serviciul de email marketing furnizat de