x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ore la taină despre Ardeal

0
Autor: Carmen Dragan 29 Iul 2010 - 00:00
Ore la taină despre Ardeal /Arhiva editurii Paideia
Vezi galeria foto
Vorba lentă, dar apăsată, privirea blândă, dar pătrunzătoare, veşnica lui poftă de mâncare pe care reuşea să o transmită chiar numai rostind cuvintele, bucuria cu care comenta felurile de mâncare, plăcere care ne lăsa şi nouă (cei care îl ascultam, îl priveam sau în citeam) gura apă, toate acestea m-au dus cu gândul că Radu Anton Roman este un adevărat ardelean.


ARDELEAN LA TOT PASUL
Despre Radu, născut la Făgăraş,  filosoful Ion Bănşoiu (editorul şi naşul de cununie al regretatului jurnalist şi scriitor),  spunea că "se arăta ardelean la tot pasul: deseori vorbea intenţionat cu un accent pronunţat, noduros... era un ardelean complex care convieţuia, de nevoie, bucuros şi cu delicii, la Bucureşti. Ardelenitatea sa era oarecum negociabilă: spunea că pe partea mamei avea o descendenţă tătară...

Se putea constata că la masă se aşeza în calitate de ardelean valahizat, stând ore lungi la taină, comentând întotdeauna ţuica, vinul şi mâncarea, plus câte-n lună şi-n stele". Radu Anton Roman se pare că ştia tot despre mâncărurile ardeleneşti şi îi puteai cere părerea şi despre ţuica întoarsă de prune ori rachiul de fructe, dar şi despre eleganta Fetească Albă, Iordovanul cel vesel, Ardeleanca şi Galbena de Ardeal, Neuburgerul cel sumbru sau  despre prinţul de aur, Muscatul Otonel.


LA POHTA CE POHTIM NOI
Volumul 3 din "Poveştile bucătăriei româneşti" ne deschide pofta de a co­linda Ţara Bârsei, Ţara Făgăraşului, Mărginimea Sibiului, Amlaşul, Ţara Haţegului, Ţara Lăpuşului, Oaşului, Maramureşului, Năsăudului etc.,  bucurându-ne de bucate adevărate, servite de oamenii locului care sunt "gazde bucuroase şi înlesnite", cum le descrie Radu Anton Roman. Şi cum am putea refuza un rasol de viţel cu sos dulce de roşii, un bulz, o supă cu găluşte, o tocană ardelenească, o papară de peşte sau nişte cotlete ardeleneşti?

Scriitorul gurmand a selectat şi acele mâncăruri cu nume haioase, care au o savuroasă expresivitate, "care vin direct din neobosita veselie şi interjecţie populară", cum ar fi mâncarea "Îi place lui Ionică", un preparat din Ardealul de Sud, "o bogată şi gustoasă găteală de toamnă-iarnă, una din cele mai consistente ce se pot imagina, o mâncărică ardelenească tipică" din găluşte şi prăjeli (ceapă, slănină, cartofi, untură, smântână şi piper).

În volum întâlnim şi feluri ardeleneşti care se fac din resturile altor mâncăruri, modalitate de a economisi mâncarea. Aşa sunt păpăruşii, preparaţi din resturi de plăcinte "care se adună de prin tăvi şi platouri, se prăjesc în unt, se mai sparg şi nişte ouă deasupra şi se dau la masă cu smântână".


GUSTUL SĂRBĂTORII

Din capitolul "O ţâră din gustul sărbătorilor la ardeleni" putem încerca tocană de maţe de porc ori de miel, sarmale ardeleneşti, sarmale cu păsat, purcel umplut ardeleneşte sau pumni. Da, aţi citit bine. Pumnii sunt nişte sărmăloaie "cât o cotineaţă de jigănii, cu afumătură, cu păsat, cu tot ce trebuie", puse în oale de lut, peste ele turnat potop de rachiu de pere şi un aluat de făină gros deasupra. Pumnii aceştia se dau colindătorilor, cu un pahar cu Pinot Gris de Mărişelu-Bistriţa.

Periplul prin bucătăria Ardealului ne mai convinge încă o dată de adevărul cuvintelor spuse de Radu Anton Roman: "bucătăria românească este cel puţin la fel de originală, de savuroasă şi de spectaculoasă ca orice altă bucătărie a lumii".


5842-127887-untitled1.jpgTACI ŞI ÎNGHITE
Celebră şi magnifică coptură transilvană, răspândită mai ales în ţările din sud - Bârsei, Făgăraşului, Amlaşului, Haţegului - "Taci şi înghite" este o capodoperă veche, cunoscută de secole. Cărţi serioase o citează şi o prezintă ca atare încă de la începutul veacului nostru - când e răspândită şi înghiţită în tăcere şi în toată ţara - ca o găteală savuroasă şi suficient de rafinată ca să aburească pe mese simandicoase, exprimând totodată ceva din gustul şi din simţirea puternic româneşti de atunci - vă amintiţi că prinţesele mergeau la balurile curţii în costum popular?

● Ingrediente: 500 g mălai, 1 litru de lapte, 6 ouă, 200 g unt, 200 g smântână, 250 g telemea nu prea sărată.
● Preparare: Se face o mămăligă mai moale, din mălai, lapte şi smântână (speculaţie întru haz: nu-i aşa că, atunci când mâncaţi mămăligă, vă amintiţi de ceva, nu ştiţi bine ce, dar apare ceva sau cineva, o umbră mirosind altfel, a fum, a cai şi a fân, un (stră)bunic uitat e totuşi pe-acolo?).
Se unge o cratiţă cu 50 g unt. Se aşterne strat cu jumătate din mămăligă, se presară cu două treimi din brânză şi 100 g din unt. Se întinde un alt strat de mămăligă în care se înfundă cu fundul polonicului 6 lăcaşuri. Se sparge câte 1 ou în fiecare lăcaş, se rade deasupra brânză şi se pune câte o bucăţică de unt pe ouă, pentru faţă. Se dă la cuptor, până capătă oarecare culoare. Odată încheiat şi acest al treilea timp, ceaunul se dă la masă, aburind misterios şi naţionalist, căci, fie ei mexicanii sau italienii cât de meşteri la tortillas sau polenta, nu ştie nimeni în lume face ca românii mămăliga şi nici a o potrivi ca ei cu de toate încă nu s-a aflat seminţie.
● Taină: Puţină slănină afumată, tocată mărunt, ceva felioare de cârnaţi şi un praf de piper, aşezate între straturi,  fac şi mai ataşantă această veche mâncare de casă ciobănească.
Reţetă din "Poveştile bucătăriei româneşti", volumul III
Citeşte mai multe despre:   poveŞtile bucĂtĂriei romÂneŞti

 



Mai multe titluri din categorie

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este recomandat pe timpul verii datorită funcției de răcire care crează un ambient plăcut și oferă confortul dorit. Este indicat ca pentru montarea unui aparat de aer condiționat să...

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust
În cazul în care vreți să aveți costuri de administrare mai reduse, dar și confortul necesar unei locuințe actuale și moderne, optați pentru proiecte case mici de la UberHause. Variantele și soluțiile ce pot f...

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă  Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea mai nouă ediţie Chefi la cuţite, difuzată aseară, la Antena 1, a pus în joc o amuletă prețioasă: câștigătorul va putea opri timp timp de zece minute celelalte două echipe, cu excepția unui singur...
Serviciul de email marketing furnizat de