x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Orez de urgenta

Orez de urgenta

de Monica Stefania Velicu    |    08 Feb 2006   •   00:00
Orez de urgenta
OCHIUL SOACREI
Niciodata n-am sa reusesc sa-i inteleg pe tinerii astia. Nici pe nora-mea, nici pe fiu-meu. Pentru ei tot ce zboara se mananca. Stiti vorba asta, nu?
In loc sa stea sa judece, ei iau de bun tot ce li se spune. Si nu o data. Mereu. Dar stati sa va spun ce s-a intamplat. Cand mi-a povestit nora-mea, sa-mi vina rau, nu altceva. Si ea radea. Si fiu-meu la fel. "Mami, incepe ea duminica la masa, stii unde-am fost noi saptamana asta?" "Unde", o intreb fara nici o urma de interes. "La Urgenta." Si se ineca de ras. "Sa vezi ce-a facut sotul meu cel istet zilele trecute." Adica fiu-meu.

INTAMPLARE. "Vin eu acasa intr-o dupa-amiaza si il vad cam schimbat la fata. L-am intrebat ce e cu el, dar n-a vrut sa-mi spuna. Dupa vreo ora a venit si m-a intrebat daca am idee ce fel de substante contine arborele de cauciuc, o planta pe care o avem noi acasa. I-am spus ca habar n-am si l-am intrebat de ce-l intereseaza asa brusc. Si ce crezi ca mi-a raspuns, mami? Ca a rupt o frunza si a vrut sa vada ce gust are laptele ala care curge." Pai, daca bietu’ baiat n-o avea lapte in frigider, m-am gandit. "Si bineinteles ca de-aia era el asa plouat, ca il cam ustura pe gat. L-am luat de manuta si l-am dus la Urgenta. Acolo iti dai seama ce ras a fost. Doctorita l-a intrebat daca a crezut ca e salata. Bine ca n-a fost ceva grav."

Si ea se astepta sa ma tavalesc de ras. I-o fi fost foame baiatului, daca a gustat din planta aia. Poate nu mai avea de mancare prin frigider. "Hai, mami, glumesti, nu-i asa?" Am glumit eu, dar nu de tot. Si a doua zi m-am dus sa le fac de mancare ca sa previn astfel de situatii pe viitor. Si le-am preparat un orez cu sos de mustar, ceva nemaipomenit. Am calit separat ceapa, bucati mari, ca sa aiba o forma frumoasa, rondele de morcov si bucatele mici de carne, peste care am adaugat vreo doua linguri cu mustar. Pe urma am calit putin si orezul inainte sa-l pun la fiert si le-am pus pe toate intr-un vas de Jena, cu un cub mare de unt si mustar. Le-am amestecat, am turnat apa si le-am dat la cuptor. Cu mirodenii, cu tot ce trebuie. Si m-am dus la piata sa iau si-o salata verde ca sa-i fac baiatului, sa nu mai incerce plantele din casa. Cand orezul a fost aproape gata, am taiat vreo cateva felioare de usturoi si deasupra inca o lingura cu mustar. A fost un adevarat succes orezul meu. O minunatie. Au mancat de nu se mai opreau.

Cand am plecat, nu am putut sa ma abtin si i-am zis nora-mii sa aiba mai multa grija de baiat, dar i-am zis si lui: "Mama, data viitoare incearca asparagusul".

OREZ CU MUSTAR


Se curata vreo cinci-sase cepe mai mari si se pun la calit, apoi vreo doi morcovi taiati rondele si vreo trei catei de usturoi taiati felioare. Se rastoarna toate intr-un vas de Jena. Se caleste in continuare carnea curatata, spalata, taiata cubulete si se adauga si doua linguri cu mustar. Cand e gata, se adauga peste legumele calite si se pune in tigaie orezul curatat si spalat. Il caliti putin cu piper si sare si il adaugati peste celelalte ingrediente. Puneti un cubulet de unt, trei linguri cu mustar si amestecati, adaugati apa si dati la cuptor. Inainte sa scoateti, adaugati cateva felioare de usturoi si inca doua linguri cu mustar si verdeata proaspata tocata marunt. Incercati si va veti convinge.

×
Subiecte în articol: mustar