x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Moduri inteligente de a folosi pâinea învechită

Moduri inteligente de a folosi pâinea învechită

de Andreea Tiron    |    13 Ian 2024   •   08:00
Moduri inteligente de a folosi pâinea învechită

Dacă nu avem o familie numeroasă, de cele mai multe ori nu vom reuși să terminăm o pâine întreagă cât este proaspătă. Sau suntem tentați să cumpărăm pâine de câte ori nu suntem siguri ce ne așteaptă acasă.

Sau poate chiar am cumpărat mai multe tipuri de pâine și ne simțim vinovați că nu i-am găsit o întrebuințare potrivită la timp. 

Potrivit cumvaplace.ro, toate acestea sunt situații cu care ne confruntăm destul de des cei mai mulți dintre noi și se pare că lumea modernă nu este străină deloc de situație oriunde ne-am uita pe glob. 

Așadar, ce putem face cu pâinea ușor învechită (NU mucegăită, ci doar uscată)?

Pesmet panko

CUM SĂ FACEȚI

  • Curățați pâinea de coajă și o tăiați/rupeți în bucăți potrivit de mari. O puneți în robotul de bucătărie și o mărunțiți câteva secunde, cât să obțineți firimituri de pâine cu granulație mai mare.
  • Le răsturnați apoi pe tava tapetată cu hârtie de copt și o dați la cuptorul preîncălzit, la 130 de grade, pentru 10-12 minute sau până când firimiturile de pâine se usucă și își păstrează culoarea. Din când în când, amestecați firimiturile de pâine pentru a se usca uniform. De preferat este să nu se rumenească.
  • După ce s-a răcit, păstrați pesmetul panko într-un borcan care se închide ermetic.

Crutoane

  • aromate, pentru salată: amestecați într-un bol uleiul cu mirodeniile (usturoi ras, boia, oregano, sare, piper) și puneți apoi pâinea tăiată în cubulețe. Amestecați și răsturnați crutoanele pe tava tapetată cu hârtie de copt (s-o curățați mai ușor la final). Dați la cuptor, la 250 de grade, până se rumenesc, nu mai mult de 5-10 minute.
  • pentru supă: amestecați uleiul de măsline cu ierburile aromatice (oregano, cimbru), pudră de usturoi și boia. Adăugați pâine tăiată în cubulețe și amestecați bine, bine de tot. Puneți pâinea pe tavă și o coaceți, la 200 de grade, pentru 10 minute.
  • salată italiană Panzanella
  • pâine prăjită (cu usturoi și brânză gruyere) pentru supa franțuzească de ceapă 
  • supă italienească de pâine cu roșii (Pappa al pomodoro)

Frigănele

Budinci și prăjituri

  • Cu pâine și cu bacon
  • Cu pâine, cu gem și fructe uscate
  • Budincă franțuzească cu crutoane cu topping de scorțișoară și zahăr, la cuptor, pentru mic dejun. Pâinea tăiată cuburi se așază în tavă și deasupra se toarnă un amestec de ouă, cu lapte, sirop de arțar sau miere, vanilie și scorțișoară. Și un praf de sare. După ce s-a absorbit în pâine, se adaugă toppingul: unt topit și zahăr brun sau sirop de arțar și scorțișoară. Se gătește la 180° C cu tava acoperită timp de 30-35 de minute, apoi se lasă descoperită încă 10 minute sau până când crutoanele devin aurii. Se pot adăuga fructe proaspete sau sirop suplimentar.
  • Apple Brown Betty. Este un desert care datează din America colonială, numele a apărut pentru prima dată tipărit în 1864. Este un desert simplu și rustic, cu pâine mai veche de o zi, condimente și mere dulci. Potrivit Wikipedia, a fost unul dintre deserturile preferate de la Casa Albă în timpul mandatului lui Ronald Reagan. Desertul este făcut din straturi succesive de crutoane și mere tăiate cuburi, cu zahăr, scorțișoară și nucșoară, peste care se adaugă un strop de apă și se coace la cuptor, întâi acoperit, până se înmoaie merele, apoi descoperit. În ultimele 10 minute cât se lasă descoperită la cuptor, se adaugă deasupra felii de unt. Se lasă să se caramelizeze și se servește caldă cu înghețată sau frișcă.

La cuptor

×
Subiecte în articol: pâine veche crutoane retete pesmet panko