|
Dragii mei, m-am tot intrebat ce sa mai gatesc eu de post ca sa mai diversific meniul. Cartofi copti, salata, ciorbita de legume⦠Parca ma plictisisem de toate astea si as fi mancat altceva. Ceva care sa fie si usor, dar in acelasi timp si mai deosebit. Si mai ales sa nu fie greu de facut, pentru ca la varsta mea este cam dificil sa stau ore in sir in bucatarie, doar asa, ca sa pregatesc ceva pentru mine. Daca este vorba de musafiri, atunci matusa Elvira nu se dezice de la statutul ei de adevarata gospodina. Dar sa revenim la dorinta mea de a gati ceva de post si, in acelasi timp, mai deosebit. Asa ca am facut niste "cercetari" prin camara. Ce sa aleg de acolo? Aveam de asta-vara niste borcane cu rosii intregi si ma gandeam de mai de mult ce sa fac cu ele. Orez. Aceasta era solutia. Orez cu rosii si mirodenii. Cum nu stiam nici o reteta pentru asa ceva, m-am pus pe inventat. Un pic de sare, un pic de cimbru, un pic de piper peste rosii si orez si dupa numai o ora am si scos minunea de la cuptor. Orezul l-am calit un pic inainte, cu ceapa verde si ulei de masline, ca sa nu se mai lipeasca boabele intre ele, rosiile aveau in ele aroma de toamna, asa ca la final a iesit "orez à la tusa Elvira". Alaturi de el, am pregatit o salata de castraveti, cu sare, otet si ulei de masline, asa cum stiu eu, sa nu se simta gustul nici unuia prea mult, dar la final sa fie plina de savoare. Si cand toate au fost gata, am chemat-o si pe vecina de pe palier la mine, ca sa nu mananc singura. Data viitoare cand mai am pofta de ceva deosebit, nu am sa mai rasfoiesc la nesfarsit cartile de bucate. Secretul sta in imaginatie. Si in mirodenii.
Orice mancare, oricat de saracacioasa ar parea la prima vedere, daca are mirodeniile care trebuie, poate deveni o delicatesa. De aceeasi parere a fost si vecina, care a mai cerut o portie. (
Matusa Elvira)
OREZ A LA TUSA ELVIRA
|
INGREDIENTE: un kg rosii, cativa catei de usturoi, 100 ml ulei, 500 gr orez, 3 ardei, o legatura de patrunjel, 500 gr masline negre
PREPARARE: Oparim rosiile, le curatam si le taiem. Intr-o tava unsa cu ulei, punem jumatate din rosii. Peste ele, presaram putina sare, piper, usturoi taiat in felioare si ardei in solzisori. Spalam orezul si maslinele. Amestecam orezul cu maslinele taiate feliute si patrunjelul tocat marunt. Asezam peste stratul de rosii acest amestec. Deasupra punem restul de rosii si presaram din nou cu putina sare, piper, usturoi si patrunjel. Tinem tava sa fiarba inabusit, la cuptor, la foc slab, cel putin o ora.
|
|
POVETE
|
TIPURI. In general, orezul cu bobul scurt este bun pentru budinci, cel cu bobul potrivit este bun pentru rizotto, iar orezul cu bobul lung, pentru salate sau garnituri.
CALITATE. La stabilirea calitatii orezului trebuie sa se tina seama de continutul sau in boabe stricate si nedezvoltate. Sunt incluse in aceasta categorie boabele galbene, care capata aceasta culoare ca urmare a unei depozitari in conditii nefavorabile.
|
|