x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Povesti cu mielul sfant

Povesti cu mielul sfant

de Mara Raducanu    |    Anna Borca    |    19 Apr 2006   •   00:00
Povesti cu mielul sfant
CAIET DE RETETE
"Mielul Domnului"... Pana in anul 692, cand a avut loc Conciliul de la Constantinopol, sintagma aceasta reprezenta chipul Mantuitorului Iisus Hristos. Conciliul a hotarat ca "arta crestina sa-l reprezinte pe Hristos cu bratele desfacute in forma de cruce, si nu sub chip de miel, nici inconjurat de soare si de luna, ci cu aspect omenesc".

SIMBOL. Mielul (oaia), fiinta aceasta blanda si firava, unul din primele animale domestice in istoria umanitatii, a reprezentat, la mai multe popoare (evrei, crestini sau musulmani), animalul de sacrificiu.

Sacrificiul mielului era practicat de evrei la sarbatorile in cinstea lui Iahve (Dumnezeu, in limba ebraica) si la musulmani - in zilele Ramadanului (a noua luna calendaristica, de post, in care este interzisa mancarea de la rasaritul pana la apusul soarelui).

La crestini, sacrificiul mielului simbolizeaza jertfa Mantuitorului. Ivan Evseev, un erudit contemporan roman-lipovean, cunoscator al mitologiei romanesti afirma ca acest simbol benefic sau malefic, in functie de culoarea mielului, e pastrat si in credintele romanilor: "De vei vedea intai primavara miel alb, tot anul vei avea inima buna; De vei vedea negru - inima iti va fi neagra".

MIEL UMPLUT

  • INGREDIENTE: un kg de cotlet de miel, ulei, 4-5 ardei rosii copti, doua cepe, o cutie cu ciuperci, orez, sare, piper, verdeata, vin rosu.
  • PREPARARE: De la miel se scoate cotletul, se curata carnea de pe oase si se acopera fiecare os cu staniol. Apoi se taie fileul in lungime si se bate pentru a fi cat mai intins. Se condimenteaza carnea cu sare, cimbru si piper. Intre timp, se face umplutura. Ceapa se curata, se spala, se toaca si se caleste in ulei incins. Se adauga orezul prefiert si ciupercile si se mai lasa la foc moderat inca un sfert de ora. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se ia bucata de carne, peste ea se asaza ardeii copti, apoi orezul si se ruleaza. Se ia o tava, se unge cu putin unt si in ea se pune cotletul de miel umplut. Se da la cuptor la foc potrivit, adaugandu-se din cand in cand vin rosu.
  • DROB DE MIEL

  • INGREDIENTE: un kg de maruntaie de miel, 500 g de ficat, 6 oua, 5 legaturi de ceapa verde, doua legaturi de patrunjel, doua legaturi de marar, sare, piper.
  • PREPARARE: Maruntaiele se spala, se oparesc si se pun la fiert in apa cu sare. Intre timp, ceapa, mararul si patrunjelul se curata, se spala si se toaca marunt. Dupa ce au fiert maruntaiele se lasa sa se raceasca, apoi se dau prin masina de tocat. Intr-un bol se amesteca verdeata tocata, maruntaiele, impreuna cu ouale batute. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, se amesteca toate si se infasoara in prapure. Compozitia de drob se pune intr-o tava si se coace la cuptor la foc potrivit.

    MIEL LA FRIGARE

  • INGREDIENTE: 600 g de carne de miel, 200 g branza de burduf, doua linguri cu untura, un ou, 150 g sos de rosii, sare dupa gust, cimbru, piper, patrunjel verde.
  • PREPARARE: Carnea se spala, se transeaza, se condimenteaza si se asaza pe gratarul incins. Intr-o tigaie cu untura incinsa se calesc la foc potrivit oul batut cu branza de burduf peste care se adauga sosul de rosii amestecat cu verdeata si cimbru. Dupa ce se frige bine pe ambele parti, carnea se asaza pe un platou si se serveste alaturi de sos si, dupa preferinta, cu o garnitura de legume.

    CIORBA DE MIEL

  • INGREDIENTE: 700 g carne de miel, 2 litri de apa, un litru de bors, o ceapa, un morcov, o telina, o radacina de patrunjel, o lingura cu orez, o lingurita cu leustean tocat, un ou, smantana, sare.
  • PREPARARE: Carnea se taie in bucati potrivite, dupa care se pune la fiert in apa cu un praf de sare. Se ia spuma din cand in cand. Morcovul, telina, ceapa si radacina de patrunjel se curata, se spala si se taie in patru. Se adauga sare dupa gust. Se lasa sa fiarba pana cand carnea este gata. Bucatile de carne se scot, iar peste ele se strecoara zeama. Se adauga orezul spalat, borsul si se lasa sa fiarba pana cand orezul incepe sa se umfle. La sfarsit se presara leusteanul tocat marunt. Se drege totul cu un ou batut sau cu cateva linguri cu smantana.

    COTLETE DE MIEL CU FASOLE VERDE

  • INGREDIENTE: 4 cotlete de miel, 250 g de fasole verde, o ceapa mica, doi catei de usturoi, doua linguri cu unt, putin cimbru, o lingurita cu chimen uscat, doua linguri cu unt topit, sare, piper, supa de carne fierbinte.
  • PREPARARE: Fasolea se rupe in bucati de marime potrivita, iar ceapa si usturoiul se taie marunt. Untul se incinge intr-o oala si in el se calesc legumele, inclusiv fasolea verde. Se adauga cimbrul si supa. Se condimenteaza si se lasa sa fiarba acoperit, aproximativ 20 de minute. Cotletele se freaca bine cu usturoi zdrobit si se presara piper si chimen. Apoi se prajesc in unt bine incins, lasandu-se sa se rumeneasca bine pe fiecare parte. Carnea se asaza apoi in oala cu fasole verde, se acopera si se lasa sa se imbibe. Se serveste fierbinte cu garnitura de cartofi.

    MIEL CU LEGUME

  • INGREDIENTE: un kg de costita de miel, 200 g de mazare, 200 g de broccoli, doi morcovi, doi dovlecei, sare, piper, o lamaie, ulei, un fir de rozmarin.
  • PREPARARE: Costitele de miel se spala, se taie in bucati mai mari, se ung cu ulei si se dau la cuptor la foc potrivit. Dupa o jumatate de ora se stropesc cu putin vin rosu si zeama de lamaie si se pun cateva frunze de rozmarin. Legumele se fierb in apa cu sare, se scurg si se adauga alaturi de costitele de miel. Se mai lasa putin la cuptor.
  • ×
    Subiecte în articol: sare carnea piper ceapa miel lasa