x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Prin Venetia, cu ochii mintii

Prin Venetia, cu ochii mintii

de Anna Borca    |    Claudia Sefer    |    06 Sep 2006   •   00:00
Prin Venetia, cu ochii mintii
EUROPA GURMANDA - VENETIA
Venetia… Cine nu si-a dorit macar o data sa ajunga pe acest taram de basm? Chiar daca nu ati fost vreodata acolo, tot stiti cate ceva despre "orasul romanticilor". Din fotografii, vederi, filme, jurnale de calatorie, amintiri…

Calatoria noastra a inceput intr-o seara, cand ascultam impresiile unei bune prietene ce revenise recent dintr-un voiaj european. Eram parca personaje ale unei nuvele de Mircea Eliade. Nu mai stiam cand sunt pe taram de vis sau traiesc realitatea. Caierul povestii se depana alene.

Traversarea Alpilor dinspre Austria spre Venetia te lasa infometat si insetat, ca pe un turist ratacit de vant printre dunele fierbinti ale Saharei. Inaltimile te fura, apoi micile orase animate si cu aer de romanta. Deja respiri izul pierderii in timp, ca o aroma dulce si calda. Ti-e foame de locuri surprinzatoare si sete de apa sarata a marii. Sub acelasi soare arzator si indraznet te arunci spre golful albastru al Venetiei precum ai face-o dupa Fata Morgana a desertului, oaza mult asteptata cu apa si smochini.

DEJUN VENETIAN. Inceputul unei zile venetiene ti se ofera o data ce ai intrat cu vaporetul in apele golfului, blande si spumoase: imaginea amestecului de palate stropite cu "sos" de istorie si canale inguste, condimentate cu gondole si barci. Mesteci bine toate privelistile - casele inmuiate in apa, culorile luminoase ale fatadelor vechi si noi, podurile de piatra alba, turlele razlete, statuile serioase si batrane. O masa usoara la inceput de zi lunga si plina.

Prima oprire: Piata San Marco, cu bazilica si Palatul Dogilor, locul unde Venetia este mai eleganta si mai spirituala decat oriunde. Picturile in culori vii de pe exteriorul Basilicii te ajuta sa digeri mai bine lectia de arta pe care orasul intepenit pe piloni ti-o serveste elegant. Porumbei vesnic in cautare de seminte si firimituri iti apasa cu ghearele bratele pe care le-ai intins ca sa le primesti baterea de aripi.

CLIPE DE VIS. Obosit dupa un dejun copios, intr-un oras cu siguranta aflat, el insusi, intr-un fragment de Ev Mediu, fugi, pentru scurt timp de soarele ce scalda piata sub una dintre umbrelele cafenelei unde o mica orchestra pune in cafeaua italieneasca tare cativa stropi dulci de note simfonice. Apoi, setea se astampara de pe vaporet cu apa tulbure si linistita a canalelor, intr-un tur al orasului patat ici-colo cu verdeata. Nu ai timp decat sa te simti incorsetat de valurile mici si de multimea zidurilor tacute ce se perinda prin fata ochilor.

Soarele in mijlocul cerului anunta fierbinte apropierea pranzului, asa ca trebuie sa cobori langa Podul Rialto, o podoaba alba, arcuita peste Grand Canal. Traversarea podului asigura un aperitiv bogat si multicolor: o multime de oameni forfotind pe langa tarabe sau magazine micute cu suveniruri. Gustul aperitivului il dau mastile venetiene, uimite ori planse, vesele ori nepasatoare, sarace sau impodobite stralucitor.

Visand la Carnavalul Venetian, te asezi la una dintre terasele de pe marginile pietruite ale canalelor, ca sa-ti astamperi in cele din urma foamea. Ai de ales intre pastele cu sos de rosii si carne ori cu sunca si usturoi in sos alb, scoici cu sos acrisor de lamaie, salata de fructe de mare si pizza cu cinci feluri de branza.

LA PAS. Si pleci iarasi, de data asta pe jos, ca sa bati infundat pietrele cenusii ale caldaramului, pe stradute inguste ori pe margini de canale. Magazine pestrite, muzee pretentioase, galerii de arta, leandri roz si albi, biserici solemne, hoteluri luxoase, sfori cu haine la uscat atarnand deasupra aleilor stramte - toate iti vor da satietatea unui desert delicios si unicat.

Pe inserat, cladirile se invaluie suav in lumina felinarelor, iar orasul nu-si inceteaza agitatia. De ciulesti bine urechile, vei distinge in zumzaiala de pe canale un glas monoton si melodios: e al gondolierului carunt, cu camasa de marinar si batic strans la gat, care isi impresioneaza plimbaretii romantici cu fragmente dintr-o arie necunoscuta, din care retii doar atat: "O, amore…".

Este tot ceea ce-ti trebuie pentru un somn odihnitor, la sfarsitul unei "mese venetiene".

BOGATIE SI VARIETATE
Privelistea meselor incarcate din piete este impresionanta. Intr-o parte ceapa verde, sparanghel, anghinare, praz, mazare, varza, rosii, vinete, fasole verde, cicoare rosie... In alta parte, fructe: pere, mere, prune, caise, piersici, smochine, cirese, lamai, portocale, fragi, zmeura, afine... Nu lipsesc ierburile aromate si mirodeniile: busuiocul, rozmarinul, cimbrul, salvia, patrunjelul, maghiranul, menta. In vechea Piata de peste, pe o placa de piatra (foto sus) erau mentionate dimensiunile diferitelor sortimente de peste ce puteau fi vandute. Astazi se comercializeaza pastravi, bibani, stiuci, dorade, calcani, scrumbii, sardine - si fructe de mare - midii, moluste fara cochilii (calmarii, caracatitele, sepiile), scoici, trufe de mare, arici sau ursini de mare, stridii etc.
×