x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pui, ardei şi condimente

Pui, ardei şi condimente

de Carmen Dragan    |    21 Oct 2008   •   00:00
Pui, ardei şi condimente

Haideţi în Jamaica! Sau dacă nu puteţi ajunge, aduceţi Jamaica la voi! Cum? Gătind pastrama de pui specifică ţării. Ingredientele vi le procuraţi singuri, iar reţeta ne-o aduce cartea “1001 reţete culinare”, apărută la Editura Litera Internaţional. Poftă cât se poate de bună!

Pastrama de pui este o gustare care în Jamaica se consumă deseori pe stradă, fiind perfectă pentru cei care apreciază alimentele iuţi şi condimentate. Ingredientele folosite sunt: habaneros, sau ardeii iuţi Scotch bonnet, unul dintre cele mai iuţi soiuri de ardei, ardeiul iute Jamaican, adus şi în Europa de Cristofor Columb, ardeiul cayenne, scorţişoara, cuişoarele şi nucşoara, se adaugă sare, ierburi aromatice şi usturoi. Reţeta amestecului ideal de condimente pentru pastramă constituie încă subiectul unor vii dezbateri. În orice caz, carnea se freacă împreună cu această marinată uscată, după care se prăjeşte la grătar.

FILE DE ISTORIE
Primii locuitori din Jamaica, caribii şi arawakii, înţepau bucăţile de carne cu ajutorul cuţitului în câteva locuri şi în aceste găuri puneau condimentele. Apoi se făcea o groapă nu prea adâncă în pământ şi se aprindea un foc, folosindu-se lemnul verde de ienibahar, pentru ca fumul să fie aromat. După aceea, carnea se punea pe un grătar făcut din ramuri de copac şi era acoperită cu frunze de ienibahar. Gravurile făcute de primii exploratori îi înfăţişează pe caribi prăjind carnea pe astfel de grătare. Preparată în acest fel ea se putea păstra un timp mai îndelungat.

Pentru a atenua gustul iute al condimentelor, pastrama se serveşte cu pâine dintr-un aluat tare sau cu găluşte jamaicane prăjite. 

O IDEE
Pastrama de pui se poate prepara şi cu salată cu ardei copţi şi rucolla. Iată cum: ardeiul gras se spală, se coace, se curăţă şi apoi se decupează cu o formă rotundă. Rucolla şi salata verde se spală, se rup în bucăţi mari şi apoi se amestecă. Se adaugă şi o roşie spălată şi tăiată în felii. Pastrama, friptă pe grătar, se taie julienne şi se pune peste salată. Se mixează iaurt, brânză telemea, verdeaţă şi usturoi, până când se obţine o pastă, care se pune pe deasupra salatei alături de ardeii copţi. Se condimentează cu ulei de măsline, suc de lămâie, sare şi piper. Se decorează cu sos de brânză telemea, roşii cherry tăiate în două, unse cu ulei şi apoi coapte pe grătar, şi frunze de rucolla. Se serveşte rece.

 

Pastramă

Ingrediente: 1,5-2 kg de pui, sucul de la o lămâie verde, puţin rom, 50 ml ulei vegetal, 10 fire de ceapă verde tocate mărunt, 4 căţei de usturoi tocaţi mărunt, două linguri cimbru uscat, doi ardei iuţi, fără seminţe, tocaţi mărunt, 4 linguriţe ienibahar măcinat, 4 linguriţe ghimbir măcinat, 4 linguriţe scorţişoară măcinată, 2 linguriţe nucşoară măcinată, 2 linguriţe sare, 2 linguriţe piper negru proaspăt măcinat, 2 linguriţe zahăr brun.

Preparare: Puneţi bucăţile de pui într-un castron, stropiţi-le cu sucul de lămâie verde şi amestecaţi-le bine. Apoi adăugaţi celelalte ingrediente într-un blender şi cu amestecul obţinut frecaţi bine bucăţile de carne. Lăsaţi carnea la frigider 3-4 ore, întorcând-o din când în când. Când doriţi să o pregătiţi, scoateţi carnea din marinată, asezonaţi-o şi prăjiţi-o la grătar, întorcând-o de 2-3 ori. Se poate servi alături de cartofi şi diferite sosuri.

×
Subiecte în articol: gastronomie lingurite