In cea de-a unsprezecea luna a anului, ziua a douazeci si una, crestinii marcheaza Intrarea in Templu a Preasfintei Stapanei noastre de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria.
Deliciu de post. Insemnata in calendar cu cruce rosie, ziua de 21 noiembrie se praznuieste, in lumea ortodoxa, cu rugaciune, dar si cu mese intinse, la care mancarurile cele mai importante sunt facute pe baza de peste. Se mai mananca peste in toate sambetele si duminicile cuprinse intre 21 noiembrie si 20 decembrie, in zilele de praznuire a unor sfinti - atunci cand ele cad marti sau joi - , precum si de Sfantul Nicolae, la 6 decembrie. Insa urmatoarea sarbatoare importanta pentru care sfintii parinti au randuit "dezlegare la peste" este cea a Sfantului Andrei - ocrotitorul spiritual al Romaniei si primul propovaduitor al crestinismului in Dobrogea - la 30 noiembrie. In toate aceste zile, credinciosii au, in afara de peste, dezlegare si la ulei si vin, cele trei alimente fiind simboluri crestine consacrate, alaturi de paine si de apa.
CRAP CU LEGUME LA CUPTOR
| ||
|
Citește pe Antena3.ro