x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Randuiala - Praznuire cu peste

Randuiala - Praznuire cu peste

de Tudor Cires    |    21 Noi 2006   •   00:00
Randuiala - Praznuire cu peste

In cea de-a unsprezecea luna a anului, ziua a douazeci si una, crestinii marcheaza Intrarea in Templu a Preasfintei Stapanei noastre de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria.

Deliciu de post. Insemnata in calendar cu cruce rosie, ziua de 21 noiembrie se praznuieste, in lumea ortodoxa, cu rugaciune, dar si cu mese intinse, la care mancarurile cele mai importante sunt facute pe baza de peste.

Se mai mananca peste in toate sambetele si duminicile cuprinse intre 21 noiembrie si 20 decembrie, in zilele de praznuire a unor sfinti - atunci cand ele cad marti sau joi - , precum si de Sfantul Nicolae, la 6 decembrie. Insa urmatoarea sarbatoare importanta pentru care sfintii parinti au randuit "dezlegare la peste" este cea a Sfantului Andrei - ocrotitorul spiritual al Romaniei si primul propovaduitor al crestinismului in Dobrogea - la 30 noiembrie.

In toate aceste zile, credinciosii au, in afara de peste, dezlegare si la ulei si vin, cele trei alimente fiind simboluri crestine consacrate, alaturi de paine si de apa.

CRAP CU LEGUME LA CUPTOR
  • Ingrediente: un crap de 1,5 kg, cate un ardei gras verde, galben si rosu, cinci cepe mari, trei rosii, trei linguri cu ulei, un pahar cu vin alb, foi de dafin, piper, sare.
  • Preparare: Crapul se curata, se sareaza si se lasa sa stea sa se zvante. Ceapa se taie pestisori, ardeii se taie in fasii, rosiile se taie felii. Intr-o cratita lunga se pun uleiul, ceapa, dafinul, piperul, sarea si se asaza deasupra jumatate din cantitatea de rosii si de ardei. Se asaza apoi pestele, care se acopera cu restul de rosii si de ardei. Se toarna deasupra vinul si un pahar cu apa. Se da la cuptor, la foc mic, pentru 20-30 de minute. Se serveste fierbinte. Se poate garnisi cu patrunjel proaspat, tocat marunt.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie