Intreaga aroma a perelor tomnatice, intr-o reteta de succes: pere in sos de vin
Din sumar: Reteta de suflet I Reteta de vedeta - Gerard Lucon I Fructele divinitatii I Muzica si gastronomia I Crevete la regim I O idee dulce de succes I Copacul minune al copilariei I Savoare exotica I Vremea lui Brumarel I In slujba saracilor I Prizonier la Bastilia I Drumul vinului, la Urlateanu I O farfurie cu ""plov"" I Arome de toamna I Vesminte latine I Caiet de retete
DARURI PENTRU REGI
editorial de SIMONA LAZAR
Din miezul lui iulie pana la sfarsitul lui octombrie, perele sunt o desfatare gastronomica. Proaspete si racoritoare sau transformate in zeci de deserturi aromate - ori chiar folosite ca ingredient in unele feluri principale, precum pulpa de miel cu pere caramelizate - , ele sunt un delicios "dar al zeilor", asa cum le numise candva aedul grec Homer. Chiar daca nu stim sa se fi pornit vreun razboi troian de la o⦠para, stim ca, dupa greci, romanii sunt cei care au ajuns sa le aprecieze atat de mult, incat le-au cultivat cu multa dragoste, contribuind la crearea a nu mai putin de saisprezece soiuri de "Pyrus communis". Ceva mai tarziu, in Franta Regelui Soare fusesera identificate 500 de soiuri diferite. Iar la Catedrala din Reims, la incoronare, cardinalul obisnuia sa ofere noului rege o para insotita de o cupa cu Champagne, rostind urmatoarele cuvinte: "Maiestate, va oferim ceea ce avem noi mai bun: vinul nostru, perele noastre si inimile noastre!".
Va oferim si noi astazi cateva retete din fructele parfumate ale zeilor!
Citește pe Antena3.ro