x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum vă place? Rețetă de Buna Vestire: Doradă cu cartofi la cuptor și sos de lămâie

Cum vă place? Rețetă de Buna Vestire: Doradă cu cartofi la cuptor și sos de lămâie

de Redacția Jurnalul    |    25 Mar 2023   •   07:00
Cum vă place? Rețetă de Buna Vestire: Doradă cu cartofi la cuptor și sos de lămâie
Sursa foto: cumvaplace.ro

Praznicul Bunei Vestiri este consemnat în calendarul ortodox cu dezlegare la untdelemn, vin şi peşte. Tradiția spune că, cei care țin Postul Paștelui consumă pește în ziua de Buna Vestire pentru a-L imita pe Hristos, care a mâncat peşte fript şi fagure de miere la scurt timp după Învierea Sa.

Cumvaplace.ro: Sursă importantă de proteine şi vitamine (A și B-uri), dorada este unul dintre peștii preferați de cei mai mulți dintre noi. Am ales să-l pregătim simplu, dar rezultatul final a fost unul surprinzător de bun. Cum am făcut rețeta de doradă cu cartofi la cuptor și sos de lămâie vedeți mai jos.

Porții 2

Timp preparare15 minute

Timp gătire 40 minute

Timp total 55 minute

INGREDIENTE

  • 1 doradă

  • 2 cartofi

  • Câteva roșii cherry (opțional)

  • Ulei de măsline

  • Rozmarin

  • Lămâie

  • Sare

  • Piper

  • Pentru sosul de lămâie

  • Zeama și coaja de la o lămâie

  • 3 caței de usturoi pisați

  • 70 g unt

  • 200 ml smântână de gătit

  • Mărar tocat fin

  • Sare

  • Piper

CUM SĂ FACEȚI

  • Cartofii se taie cu mandolina și se așază în tava unsă cu puțin ulei. Presărați sare, piper și rozmarin după gust și turnați deasupra și foarte puțin ulei. Dacă aveți, puneți și câteva roșioare.
  • Puneți dorada deasupra, sare, piper, rozmarin, 1-2 felii de lămâie în burta peștelui, puțin ulei și dați la cuptor, la 190 de grade, 30-40 de minute.
  • Pentru sosul de lămâie: Topiți untul și adăugați usturoiul, coaja și zeama de lămâie, sare și piper după gust. Lăsați să dea un clocot și puneți smântâna de gătit.
  • Lăsați să fiarbă câteva minute, până capătă consistența cremoasă de sos. Luați de pe foc și adăugați puțin mărar tocat fin.
  • După ce și peștele și cartofii s-au copt, turnați sosul de lămâie deasupra, chiar înainte de a le mânca.

REȚETĂ VIDEO

Doradă cu cartofi la cuptor și sos de lămâie

×
Subiecte în articol: dorada cartofi reteta buna vestire