
Este o prăjitură fină și aerată, în care se adaugă bucăți de căpșuni coapte. Parfumul de vanilie și unt completează savoarea fructelor, potrivi hellotaste.ro.
Guguluful este tradițional în Europa Centrală, Austria, Germania, Alsacia și Ungaria.
Rețetă de chec guguluf
Rețeta originală era cu drojdie și unt, asemănătoare unui cozonac. Astăzi se prepară ca un chec simplu, cu praf de copt.
Ingrediente
Pentru aluat:
3 ouă
150 g zahăr
1 plic zahăr vanilat
100 ml ulei (sau 100 g unt )
150 g iaurt
200 g făină
10 g praf de copt
200 g căpșuni
1 lingură făină.
Pentru glazură:
150 ml sirop de căpșuni
5 g gelatină
1 linguriță zeamă de lămâie.

Mod de preparare
Folosește sirop de căpșuni pentru glazură iar dacă nu ai, pune 150 g căpșuni tăiate, 2 linguri zahăr și 50 ml apă la fiert pentru 5-6 minute. Pasează și strecoară prin sită.
Mixează ouăle cu zahărul și zahărul vanilat până devin spumoase. Adaugă uleiul (untul), apoi iaurtul amestecat cu o parte din căpșuni pasate și omogenizează. Încorporează făina cernută cu praful de copt. Amestecă ușor.
Taie a doua parte de căpșuni în cuburi și tăvălește-le prin făină. Apoi încorporează-le în aluat, amestecând ușor cu o spatulă.
Toarnă aluatul într-o formă de guguluf unsă și tapetată cu făină. Coace-l în cuptorul preîncălzit la 175 de grade Celsius timp de 40 de minute.
Lasă checul guguluf să se răcească 10 minute în forma de copt. Apoi transferă-l pe un grătar și răcește-l complet înainte de glazurare.
Prepară glazura cu gelatină. Hidratează gelatina în 2-3 linguri de apă rece timp de 5-10 minute. Încălzește siropul de căpșuni ușor, apoi dizolvă gelatina în el, amestecând bine. Lasă la răcit până ajunge la consistența unui sirop gros.
Toarnă glazura călduță peste chec. Lasă-l să se întărească la frigider 30-60 minute.
Servește feliile simple sau cu frișcă/iaurt grecesc și căpșuni proaspete alături, notează hellotaste.ro.