x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta de suflet

Reteta de suflet

de Simona Lazar    |    06 Sep 2006   •   00:00
Reteta de suflet

"Inima lumii bate la Roma…", incepe, cu o vorba clasica, poeta Eliza Macadan, sa-mi vorbeasca despre bucataria italiana, pe care a cunoscut-o din sursa directa, in anii in care a locuit acolo. "Daca vrei sa stii ceva despre gastronomia Italiei, trebuie sa incepi cu «cucina romana», care isi are radacinile in Antichitate…" Imi spune asta in timp ce tocmai prepara o delicioasa "Saltimbocca alla romana". Taie pulpa de vitel in felii subtiri si o presara cu piper alb si sare. "Si, ca sa-ti vina mai usor, imagineaza-ti ca stam de vorba in chiar centrul Romei, intr-o cafenea nu departe de Fontana di Trevi. Ai aruncat peste umar, in apa celebrei fantani, un banut, sa-ti fie dorinta implinita, si sorbi dintr-un cappuccino… perfect." Gust dintr-un cappuccino in bucatarioara din… Bucuresti. Eliza asaza pe fiecare felie de carne cate doua frunze de salvie proaspata si o felie de prosciutto. Ruleaza bucatile de carne, prinzandu-le cu o scobitoare, si le trece prin faina, inainte de a le pune la prajit in unt topit.

"Trebuie sa incepi cu Roma, insa cu Roma antica… Paradoxal, romanii au imprumutat de la greci - pe care i-au cucerit - mitologia, artele, stiinta si… gastronomia, incat stai si te gandesti, pana la urma, cine pe cine a cucerit. La targurile de sclavi, un bucatar grec era mai bine cotat decat un pedagog. E drept ca reteta unui dineu excentric era costisitoare. In afara de mese imbelsugate, oaspetii erau «tratati» si cu… lupte de gladiatori. Si, pe masura ce Roma cucerea lumea, retetele erau din ce in ce mai variate si mai exotice. Bucatele erau indulcite cu miere, vinul curgea in pocale, legume, fructe si mirodenii din lumea intreaga umpleau mesele patricienilor. Erau trimisi curieri in Muntii Apenini pentru a aduce gheata, necesara prepararii deserturilor reci care sa fie pe placul Cezarului… Totusi, oamenii simpli aveau o alimentatie mult mai saraca: fierturi din graunte sfaramate, cateva legume - intre care varza era cea mai folosita - si foarte putina carne"… Intoarce de cateva ori bucatile de carne in tigaie, ca sa prinda o crusta frumoasa si sa se fragezeasca, apoi le scoate si le pune la cald. Cu un gest simplu, rastoarna uleiul ramas intr-o craticioara, ii adauga vinul si-l lasa putin pe foc, sa se ingroase sosul. "Cel mai cunoscut gastronom al Antichitatii romane a fost Apicius, cel impatimit de mancare. A scris trei carti, «Ars Magirica», «Apicius Culinaris» si «De Re Coquinaria», dar numai ultima dintre ele a ajuns pana la noi".

Povestea, abia inceputa, se opreste aici, fiindca pe masa a aparut deja farfuria cu "Saltimbocca alla romana". Pofta buna!

×