x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețete din bucătăria orientală. Cum să prepari mutabbal la tine acasă

Rețete din bucătăria orientală. Cum să prepari mutabbal la tine acasă

de Redacția Jurnalul    |    14 Mar 2025   •   19:00
Rețete din bucătăria orientală. Cum să prepari mutabbal la tine acasă

Mutabbal este un preparat cremos din bucătăria orientală, având rădăcini în Levant, regiune care include Liban, Siria și Palestina.

Aceasta este o pastă din vinete coapte, tahini (pastă de susan), usturoi și suc de lămâie. Numele „mutabbal” provine din arabă și înseamnă „condimentat”. 

Rețetă de mutabbal

Ingrediente

2 vinete mari

3 linguri de tahini (pastă de susan)

2 linguri de suc de lămâie

1 cățel de usturoi tocat mărunt

2 linguri de ulei de măsline extravirgin

sare și piper după gust

1/2 linguriță de cumin măcinat (opțional)

frunze de pătrunjel pentru decor (opțional)

1 lingură de sumac (opțional pentru decor).

Mod de preparare

Vinetele se spală și se perforează ușor cu o furculiță pe toată suprafața pentru a permite aburului să iasă în timpul coacerii. Se pot coace direct pe flacăra aragazului, la grătar sau în cuptor. Dacă se folosește flacăra, vinetele se coc pe toate laturile circa15-20 de minute, până când coaja devine neagră și miezul moale. Alternativ, se coc în cuptor la 200°C timp de 30-40 de minute, până când miezul devine fraged și coaja înnegrită.

După coacere, vinetele se lasă să se răcească puțin pentru a putea fi manevrate ușor. Se taie pe lung și miezul se scoate cu o lingură. Acesta va fi moale și afumat, iar coaja se va desprinde ușor.

Interiorul vinetelor se pune într-un bol și se pasează cu o furculiță sau cu un blender de mână până când se obține o pastă fină. Se adaugă tahini, suc de lămâie, usturoi tocat mărunt și, opțional, cumnl măcinat. Toate ingredientele se amestecă bine până la omogenizare. Se adaugă sare și piper.

Uleiul de măsline se include în amestec. 

Cum se consumă 

Mutabbal se servește ca aperitiv, cu pită, legume crude sau garnitură alături de feluri de mâncare din carne sau pește. Este o alegere populară în mesele informale ori la petreceri. Se potrvește și cu humus și falafel. Se consumă la temperatura camerei. 

Cum se păstrează

Poate fi ținut la frigider pentru câteva zile și consumat în maximum trei zile pentru a-și păstra prospețimea și textura cremoasă, potrviti hellotaste.ro.

 

 

×
Subiecte în articol: mutabbal retete