x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţetă mănăstirească de gogonele murate

Reţetă mănăstirească de gogonele murate

24 Aug 2015   •   12:18
Reţetă mănăstirească de gogonele murate

În apropierea toamnei ne gândim la conservele pe care vrem să le punem pentru lunile de iarnă. Nu peste multă vreme vor apărea gogonelele, vedetele murăturilor. Murăturile mănăstireşti sunt, probabil, unele dintre cele mai bune. Unele dintre secretele călugăriţelor şi călugărilor au ajuns şi la noi. Mai jos vă împărtăşi una dintre reţetele de gogonele murate, venită direct dintr-o mănăstire din nordul Moldovei.

Reţetă mănăstirească de gogonele murate

Ingrediente: 10 kg gogonele; „Mirodenia” se compune din: 1 kg morcovi, 2 căpăţâni usturoi, 4 bucăţi mari de hrean, 30 ardei iuţi, 1 kg sfeclă roşie, 1 varză roşie, 4 mere creţeşti, 1 ţelină mare, împreună cu frunzele, frunze de vişin, boabe de porumb, mănunchi de busuioc. Zeama: 10 l apă de izvor, 300 g sare grunjoasă de murături, 300 ml oţet de vin, un plic boabe de muştar, 6 foi de dafin. Totul se dă în clocot şi se va folosi fierbinte.

Preparare: Se spală şi se pregăteşte butoiul din lemn (sau de plastic), pregătit special pentru a putea fi închis ermetic. Va fi bine spălat şi opărit cu apă fiartă. Se lasă să se usuce. Gogonelele - materialul de bază - pot fi verzi sau semicoapte. Se spală şi se elimină cele lovite sau alterate.

Pregătirea "mirodeniei": Hreanul se curăţă şi se taie rondele; morcovii se curăţă şi taie fâşii; Usturoiul se curăţă; merele se taie felii; ţelina se curăţă şi se taie rondele. Pe fundul vasului (butoiului) se aşterne un strat de foi de hrean. Gogonelele se aşază într-un strat peste acestea. Deasupra, un strat de „mirodenie”, iar un strat de gogonele, din nou mirodenie, şi tot aşa până la umplerea vasului. Se acoperă cu frunze de hrean şi frunze de vişin. Se adaugă un mănunchi de busuioc. Se toarnă zeama şi vasul se închide ermetic. Vasul se depozitează la rece, iar murăturile se pot consuma după o lună. După acest interval, se recomandă depozitarea "la rece".
 

×
Subiecte în articol: retete retete muraturi reteta muratura